fbpx Frissen diagnosztizáltaknak | Mályvavirág Alapítvány

Frissen diagnosztizáltaknak

Amennyiben erre a fülre kattintottál, vélhetően már a kezedben van a petefészekrák diagnózis. A következő lépés az, hogy összeül az un. “onkoteam”, egy szakemberekből álló multidiszciplináris csoport. A kezelőorvosi csoportod a nemzeti irányelvek és a daganatos megbetegedésed típusára és stádiumára vonatkozó terápiás protokollok és ajánlások alapján fogja meghatározni a kezelési terved. Figyelembe veszik továbbá az egyes kezelési lehetőségek előnyeit a mellékhatásokkal szemben.
 

A kezelések a következők lehetnek:

  • neoadjuváns kezelés: vélhetően kemoterápia. Ezt acélból adják, hogy a daganat kisebb legyen, s így nagyobb az esély arra, hogy az műthető lesz. Ilyenkor azt is látják, hogy a daganat hogyan reagál a kezelésre.
  • sebészi kezelés: a műtét milyensége függ attól is, hogy mekkora a daganat, milyen stádiumban van, adott-e áttétet, s, ha adott, akkor hova. A műtét így lehet hiszterektómia, radikális hiszterektómia, vagy akár az un. HIPEC műtét, amikor a sebészi beavatkozással egyszerre kemoterápiás kezelés is folyik.
  • adjuváns kezelés követheti a sebészi beavatkozást, amely szintén lehet kemoterápia, vagy akár fenntartó kezelés, így a VEGF- vagy PARP gátlás. Ezek bonyolult elnevezésnek hangzanak, és megfogalmazni a működésmechanizmusát sem olyan egyszerű, de próbáltuk ezt megtenni, hogy jobban értsd a Mályvabetegút oldalon, így ott többet tudsz olvasni ezekről. Mályvabetegút


Petefészekrák esetén figyelemmel kell lennünk a génmutációra. Biztosan hallottál már a BRCA génmutációról, valamint talán a HRD is megütötte a füledet. Azért kell ezekre odafigyelni, mert a kezelés megváltozhat ezek megléte esetén. A BRCA-ról többet a BRCA génmutációk és a HRD oldalon olvashatsz.

 

Sorstárs Közösség

Mályvavirágok közössége:
Facebookon működik egy csoport, amely egy moderált, szabályzattal ellátott közösség szakemberek jelenlétével. Itt nőgyógyászati daganattal érintettek beszélgetnek, információkat osztanak meg, kérdeznek, tanácsolnak, segítik egymást.  Itt mindenről szó van, jó és rossz dolgokról is. Lehet aktívan részt venni benne vagy hátulról figyelni. Ki lehet menni bármikor és újra is lehet kérni a felvételt. Titkos és zárt, nem látszik az adatlapon, ha csatlakozol, és megtalálni sem lehet.

Így juthatsz be a csoportba: 
Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot: info [at] malyvavirag.hu

 

PARP-inhibitort szedők csoportja a Facebookon - privát csoport
Itt olyan petefészekrákkal érintettek beszélgetnek, információkat, tapasztalatokat osztanak meg, akik PARP-gátló kezelésben részesülnek.
Csoportba bejutás: Lynparza/Olaparib magyar beírása a keresőbe a Facebookon- jelentkezés.

 

 Segítjük a hozzátartozóidat is.

Ajánljuk figyelmetekbe a Műtéti felkészítőt, a Kemoterápiás lapozót, a Lelkemnek és a Segítő Segítője kiadványainkat.
( a képre kattintva online is elolvashatod őket )

 

Műtéti felkészítő
Kemoterápiás lapozó
Lelkemnek
Hozzatartozoi kiadvany