fbpx Kezelések | Mályvavirág Alapítvány

Kezelések

Szeméremtestrák kezelése

1.Műtét

Szeméremtestrák esetében a pontos stádiumbesorolás csak műtét útján lehetséges. A szövettani diagnózis felállítása után a kezelésben a sebészeti megoldás játszik vezető szerepet, melynek célja a primer tumor és az esetleges metasztázisok eltávolítása. A terápiás terv felállításhoz szükséges a szeméremtest bőrének alapos feltérképezése, egyéb lokalizációban daganat vagy daganat megelőző állapot kizárása. Valamint elengedhetetlenül szükséges tudni, hogy a tumor hol helyezkedik el.

A legtöbb vulvatumor esetében elegendő a legalább 1 cm biztonsági zónával elvégzett széles kimetszés.

Amennyiben a tumor több gócú, illetve nagyméretű és beszűri a húgycsövet, vagy a hüvelyt, radikális vulvectomiára van szükség A radikális vulvectomia magában foglalja a szeméremtest egészének eltávolítását (nagyajak, kisajak, clitoris) az alatta lévő kötőszövet és a zsírszövettel együtt.

A műtét ijesztően hangzik, de esztétikailag szép eredmény érhető el. A műtétet követő szövettani eredmény pedig meghatározza, hogy szükség van-e kiegészítő kezelésre.

Ha orvosának el kell távolítania a teljes hüvelyt, akkor bizonyos esetekben lehet újat rekonstruálni bőrből és a test más részeiről származó szövetekből.

2.Sugárterápia

A szeméremtesti daganatok mérsékelten sugárérzékeny tumorok.

Esetükben, ha a műtét során eltávolított szövetekben a sebészi szélekben nem találnak daganatos sejteket akkor általában nem javasolnak műtét után sugárkezelést. Ha azonban a sebészi szélek pozitívak - ami azt jelenti,hogy a kevesebb mint 5 mm-re van daganatszövet - és ismételt kimetszés nem jön szóba, akkor posztoperatív sugárkezelés javasolt. Ha az eltávolított lágyéki nyirokcsomókban áttét mutatható ki, akkor javasolt a kismedencei és lágyéki régió sugárkezelése is.
 

Bővebb információért látogasson el a https://malyvabetegut.hu/szemeremtestrak-betegut oldalra!
 

Spanics Cosette
2021.11.04.

Forrás:

  1. malyvabetegut.hu
  2. Nőgyógyászati Onkológia, Gyakorlati kézikönyv, dr. Pete Imre- dr. Kásler Miklós, 2012.
  3. Emlő-és nőgyógyászati onkológia, Bodoky György, Kopper László, 2012.
  4. A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, Papp Zoltán, 2009.

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!