fbpx Műtétek | Mályvavirág Alapítvány

Műtétek

LEEP MŰTÉT ÉS KONIZÁCIÓ

Ez a cikk Neked szól, ha rákmegelőző állapot miatt műtét vár Rád. Segítünk, hogy felkészülj rá, és nyugodt maradj!

A konizációról és a LEEP beavatkozásról

Évente közel 10.000 konizációt ill. LEEP műtétet végeznek el Magyarországon, így ezek a leggyakoribb nőgyógyászati beavatkozások közé tartoznak. Ám a jó hír, hogy az elváltozás rendszerint jól és szövődmények nélkül gyógyítható, megelőzve a méhnyakrák kialakulását.

A HPV-ről

A HPV (azaz a humán papillomavírus) egy olyan vírus, mellyel életünk során többször is megfertőződhetünk, és ami jellemzően szexuális úton terjed. A nők kb 80%-a legalább egyszer megfertőződik élete során. Amikor a HPV a szervezetünkbe kerül, az immunrendszerünk felveszi vele a harcot. Ha egy magas kockázatú HPV okozta fertőzés hosszú ideig fennáll, akkor beindít egy elváltozást a méhnyak sejtjeiben, amit rákmegelőző állapotnak hívunk.

Mit jelent a diagnózis?

A rákmegelőző állapotot nőgyógyászati szűrés során, kenetvételt követően diagnosztizálják.

A CIN1 elváltozás még nem tekinthető méhnyakrák megelőző állapotnak, de fokozott ellenőrzés indokolt. A CIN2 esetén középsúlyos rákmegelőző állapotról beszélünk, amikor is egynél több laphámrétegben indult el a sejtek kóros elváltozása. CIN3 esetén a vírus már az egész hámot megfertőzte, és a sejtek elváltoztak. CIN2 és CIN3 esetén a fertőződött hámréteg eltávolítása javasolt. Egy újfajta diagnosztikai eljárás, a biomarker vizsgálat (CINtec Plus) segíthet az orvosodnak eldönteni, hogy biztosan szükség van-e Nálad műtétre! Ha teheted, kérd ezt a vizsgálatot is!

Ami fontos, hogy rákmegelőző állapotban

  • a vírus kizárólag a hámrétegben van, a véráramba nem kerül be, így máshol nem fertőzhet
  • a fertőződött hámréteg eltávolítása esetén teljes lehet a gyógyulás

Mit tehetsz, ha megvan a diagnózis?

A diagnózist követően ne késlekedj, mielőbb menj vissza az orvosodhoz, és egyeztessétek a következő lépéseket, teendőket, a kezelési lehetőségeket! Figyelj az egészséges életmódra, arra, hogy mennyit és mit eszel, mozogsz! Próbálj nyugodt lenni, a rákmegelőző állapot nem rák, nálad időben kiderült az elváltozás!

Milyen kezelések lehetnek? 

A rákmegelőző állapot megszüntethető egy kisebb beavatkozás során, amikor is a méhnyak felületéről kimetszik a fertőződött területet egy nőgyógyászati kisműtét keretén belül. Két fajtája van:

  • Az egyik beavatkozást konizációnak hívják, (gyakran conisatio-ként írják le), ami kúp alakú kimetszést jelent. Ez a klasszikus méhszájműtét. Szikével végzik, így hidegkéses konizációnak is nevezik.  1-2 napos kórházi benntartózkodást igényel, a kimetszést tipikusan bódításban végzik (igazából ez felszínes altatás, amiből a beavatkozás után azonnal felébresztenek), és pár öltést tesznek be.
  • Nem szült nőknél, illetve nem előrehaladott állapotnál az elsődleges választás a LEEP módszer. (Ez az angol Loop Electrical Excision Procedure kifejezés rövidítése, gyakran LOOP-konizációként is olvashatsz róla, illetve kacs-konizációnak vagy elektromos konizációnak is szokták nevezni.) A LEEP során egy elektromos kaccsal történik a félgömb alakú kimetszés helyi érzéstelenítés mellett, egy 10 perces ambuláns beavatkozás során. A LEEP műtét előnye egyrészt, hogy egy napot sem szükséges a kórházban maradni, másrészt a méhnyak tökéletesen tud regenerálódni. A konizáció utáni nemi élet minimális mértékben, de kellemetlenebb lehet, mint a LEEP beavatkozás esetén.

LEEP és konizáció után

A LEEP és a konizációs műtét utáni gyógyulás is 6 hét. A hidegkéses konizáció során felhelyezett csövet (másnéven drént, ami a sebváladék távozását biztosítja, illetve a méhnyak összetapadását gátolja) 7-14 nap múlva veszik ki. Mind a LEEP, mind a konizáció utáni lábadozás során arra kell figyelned, hogy 6 hétig nem kerülhet semmi a hüvelybe, tartózkodni kell a szexuális élettől, nem szabad tampont használni és kerülni kell a megerőltető testmozgást. 10 napig előfordulhat vérezgetés, az normális. Ha a szokásos menzesz mennyiségnél több vérzést, vagy lázat vagy szokatlan székelési ingert tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! Ám ezek a mellékhatások nagyon ritkák.

A szövettan eredménye 2-3 hét alatt készül el, amikor is megállapítják, hogy sikerült-e épben kimetszeni területet, tehát sikerült-e a kóros sejteket 100%-ban eltávolítani.

  • A 6 hetes kontrollt követően meggyógyultál, és visszatérhetsz a mindennapi életedhez. A biztonság kedvéért 2 évig 6 hónapos kontroll javasolt.
  • Ha az elváltozást nem sikerült az épben eltávolítani, vagy a szövettani szél épsége nem megítélhető, akkor a szövettani elváltozás súlyosságától függően az orvosod egy ismételt LEEP végzése mellett dönthet. Ritkán, de előfordulhat, hogy egy nagyobb, kiterjesztett beavatkozásra lesz szükség.

Védőoltás LOOP vagy konizáció után?

A HPV lokálisan, a méhnyakon okoz fertőzést, és az eltávolításra kerül.  A szervezetünk gyengén emlékszik csak a vírusra, nem tud elegendő ellenanyagot termelni ellene, így megvédeni sem tud egy következő fertőzéstől. Tehát a beavatkozást követően is újrafertőződhetünk, így érdemes megfontoni a védőoltást.

Óvszer használata mindenképp ajánlott a fertőző betegségek megelőzése érdekében. Ezzel együtt fontos tudni, hogy a HPV-től az óvszer nem véd meg, mert a nemi szervek környéki bőrfelületek érintkezésével terjed.

Wertheim műtét

A kórházi napokra való felkészülésédet szeretnénk segíteni A Te Mályva könyvecskéd kiadványunkkal, amiben praktikus tanácsokat gyűjtöttünk neked össze, hogyan érdemes készülnöd a műtétre és az azt követő időszakra:

Ez a füzet hasznos lehet Neked, ha Wertheim műtét előtt, méhmegtartó Wertheim (azaz Wertheim-ART) előtt áll, vagy akár már túl vagy a műtéten. 

 

dr. Major Tamás
szülész-nőgyógyász orvos, egyetemi docens, lézerspecialista
2017. 05. 10.

 

Nem vagy egyedül! Jelentkezz a "Mályvavirágok közössége" titkos és zárt Facebook csoportba, ahol több mint 500 méhnyakrákból gyógyuló segíti egymást! Ehhez nem kell mást tenned, mint írd meg jelentkezési szándékodat és a Facebook bejelentkezéshez használt email címedet az info [at] malyvavirag.hu-ra.

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!