fbpx Szűrés | Mályvavirág Alapítvány

Szűrés

A hüvelyrákról- szűrés
 

A betegség előfordulásának rizikóját mi magunk is csökkenthetjük.

Rendkívül fontos a primer megelőzés, a szűréseken való részvétel.

A hüvelyrák vonatkozásában is a megelőzést szolgálja az ingyenes HPV vakcina adása, elfogadása 12 éves lányok számára, a vakcináció megelőzi a szemölcsös elváltozások kialakulását, és alapvető fontosságú a HPV-fertőzéssel kapcsolatos ,növekvő számú fiatalkori rákok eseteiben.

 Fontos tudni, hogy a HPV elleni védőoltás nem csak a méhnyakrák ellen véd, hanem a szeméremtest rák és a hüvelyrák megelőzésében is fontos szerepet játszik.

A szűrővizsgálat, illetve a nőgyógyászati vizsgálat szerves részét kell, hogy képezze a szeméremtest és a hüvely vizsgálata is. A vizsgálat megtekintésből, tapintásból, kolposzkópiából és akár célzott cytológiai mintavételből áll.

Gyakran a méhnyakszűrés alkalmával derül rá fény, a boltozatban előforduló eltérés a hüvelyrák kezdeti jele. Kisebb számban a hüvely bemeneténél fordul elő.
A hüvely laphámrákjának szűrése a nőgyógyászati rákszűrés során elvégzett citológiai és kolposzkópos vizsgálattal lehetséges. Mivel a hüvely laphámrákja az esetek 60%-ban méheltávolítás után alakul ki igen fontos, hogy ezen átesett betegek a műtét után is rendszeresen részt vegyenek nőgyógyászati szűrésen!

 

Bővebb információért látogasson el a https://malyvabetegut.hu/huvelyrak-betegut oldalra!

 

Köblös Kata
2021.11.04.

Forrás:

  1. Nőgyógyászati Onkológia, Gyakorlati kézikönyv, dr. Pete Imre- dr. Kásler Miklós, 2012.
  2. Emlő-és nőgyógyászati onkológia, Bodoky György, Kopper László, 2012.
  3. A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, Papp Zoltán, 2009.
  4. MályvaZseb, HPV és minden, ami még belefért, Tóth-Lukács, 2020.