fbpx Kezelések | Mályvavirág Alapítvány

Kezelések

Méhtestrák kezelése

1.Műtét

A korai szakaszban felismert endometrium carcinoma elsődleges kezelése a műtéti kezelés, amely az esetek nagy részében történik. Ez esetben abdominalis hysterectomia - bilateralis adnexectomiát végeznek ami alatt azt értjük hogy a műtét során a méh és petefészkek, valamint nyirokcsomók kerülnek eltávolításra, ritkábban, helyileg nagyon előrehaladott esetekben bélszakasz eltávolítása is történik.

Szerencsére a méhtestrák túlnyomó többségben korai stádiumban (I. és II. stádium) kerül felismerésre. Ilyenkor a műtét az elsőként választandó eljárás, mely nagyon nagy valószínűséggel végleges gyógyulást fog eredményezni. A klasszikus műtéti eljárás a méh és a petefészkek/petevezetők eltávolításából áll, de fiatalabb életkorban a petefészkek és bizonyos feltételek mellett a méh is visszahagyható. Az utóbbi években elfogadottá vált, hogy a kisebb metszéssel és megterheléssel járó laparoszkópos és robotműtétek előnyt jelentenek ezekben az esetekben, a gyógyuláshoz szükséges idő lerövidül használatukkal.

2. Sugárterápia

Méhtestrák esetén akkor alkalmaznak sugárkezelést, ha  a betegség előrehaladottabb állapotban van. Ekkor kiegészítőleg úgynevezett belső sugárterápiát brachyterápiát alkalmaznak. A hüvelyi sugárkezelést alkalmazása  csökkenti a daganat hüvelyboltozatban történő kiújulását. A teljes kismedencét érintő külső sugárkezelés magas rizikójú daganatok esetén szükséges.

Ha valamilyen okból a beteg nem operálható (pl.: súlyos szív- és érrendszeri betegség, extrém elhízás esetén) úgy sugárkezelés jön szóba, mely szintén hatékonyan gyógyítja a méhtestrákot.

3. Hormonterápia

Fiatalkorú betegek esetében akik még gyermekvállalás előtt állnak és az endometrium carcinoma korai stádiumban kerül felismerésre abban az esetben alkalmazható progeszteron hormonterápia. A hormon adásával a daganatos folyamat az esetek jelentős részében visszafordítható, ennek igazolását követően a terhesség vállalható. Tekintettel arra, hogy a daganat gyakran kiújul, mihamarabbi teherbe esést, és szülés után méheltávolítást szoktuk javasolni.

Bővebb információért látogasson el a https://malyvabetegut.hu/mehtestrak-betegut oldalra!

 

Spanics Cosette
2021.11.04.

Forrás:

  1. Nőgyógyászati Onkológia, Gyakorlati kézikönyv, dr. Pete Imre- dr. Kásler Miklós, 2012. 
  2. A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, Papp Zoltán, 2009.
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26177554/
  4. https://www.canceraustralia.gov.au/affected-cancer/cancer-types/endometrial-cancer/pten-gene-mutation-cowden-syndrome
  5. https://www.cancer.net/cancer-types/cowden-syndrome

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!