fbpx Katéter és Sztóma | Mályvavirág Alapítvány

Katéter és Sztóma

Sajnos sokunknál úgy alakul az élet, hogy a daganat és/vagy műtét következményeként a vizeletürítés megváltozik. Ez a változás lehet időleges - az idegek sérülése regenerálódhat-, de sajnos lehet állandó is. Ebben a fejezetben szeretnénk körüljárni a hólyagürítési segédleteket. Arra kérünk Kedves Látogató, ha van tapasztalatod, ötleted, oszd meg velünk, hogy segíthessünk egymásnak!

ÖNKATÉTEREZÉS és más hólyagürítési lehetőségek

Vizelési inger: A vizelési inger általában a műtétet követően nem marad meg. Ha figyeled a tested, észreveheted azon jelzéseit, amit a hólyag megteltekor közvetít feléd. Ezek lehetnek:

 • derékfájás
 • hasi fájás
 • derék és/vagy hasi résznél nyomás érzet
 • vesetájékon nyomás érzet
 • szúró érzet ezeken a területeken
 • hidegrázás
 • gyöngyöző homlok
 • lábzsibbadás

Az inger szépen lassan visszaállhat, ahogy a tested regenerálódik. Az is lehet, hogy ritkán érzed majd a vizeletürítési ingert, vagy csak akkor, ha megtelik a hólyag. Az is lehet, hogy többet nem érzed majd, de ne keseredj el, mert biztosan valamit jelez a tested, csak figyeld meg!

Többféle módszer létezik a hólyag kiürítésére. Amennyiben már nem, vagy nem használsz katétert, önkatétert, de nem folyik rendesen a vizelet, a következőket próbáld meg:

 • haspréssel nyomni
 • hintázni a wc-én ülve, előre-hátra
 • hátra vagy előre dőlten nyomni
 • zuhanyzás közben, állva préselni
 • ágyéktájéki kopogtatás


Ha nem tudsz egyáltalán magadtól pisilni, akkor jöhetnek szóba a segítő eszközök:

 • időszakos lecsapoló katéterezés (intermittáló)
 • állandó katéter
 • szuprapubikus katéter

Sokkal kisebb a szövődményes kockázat (húgyúti fertőzések, vesekő és vesebetegségek) mind rövid, mind hosszú távon, ha helyesen alkalmazod az önkatéterezést. A kezelőorvos segít a hólyagürítési rend kialakításában. Attól függetlenül, hogy milyen zavart szenvedett a hólyagműködés, képessé kell válni a vizeletürítésre.

Katéter

A katéter egy vékony cső, amely a húgycsövön keresztül kerül bevezetésre a húgyhólyagba. A vége lekerekített, az oldalán kis nyílások biztosítják a vizelet elvezetését.

Katéter

Időszakos, intermittáló (lecsapoló) katéterezés - önkatéter

A katétert be kell vezetni a húgycsövön keresztül a hólyagba napi 4-6 alkalommal, az orvos utasításának megfelelően, abból a célból, hogy a feltöltődött hólyagból a vizelet lebocsátását és a teljes hólyag kiürülését biztosítsuk.

Az egyszer használatos katétert ki kell húzni, miután a hólyag kiürült. A rövid és hosszú távú szövődményi kockázatok alacsony szintjének köszönhetően a lecsapoló katéterezés több előnyt kínál a hólyag egészségének megőrzése mellett. Kiemelendő a húgyhólyag feletti kontroll (szükség szerint gyógyszeres kezeléssel) és az, hogy a nemi élet is fenntartható.

Állandó katéterezés

A katétert bevezetik a húgycsövön keresztül vagy a hasfalon át a húgyhólyagba (húgycső katéterezés vagy szuprapubikus katéterezés). A húgycsőbe való bevezetés után a ballont felfújva akadályozzák meg a kicsúszást. Az állandó katéter a betegben marad, hosszú időintervallumokban cserélik. Állandó katéter viselete csak speciális esetekben indokolt hosszabb távon, használata átmeneti megoldás, ha nincs más lehetőség, tekintettel a hosszabb távon előforduló szövődmények magasabb kockázatára (húgyúti gyulladások, vesebetegségek, fájdalmas vizelés/diszuria, vizelet inkontinencia, húgycső károsodás). Az akut ellátás során indokolt állandó katéter behelyezést később, hosszú távon indokolt önkatéterre lecserélni, ez jobb életminőséget is biztosít.

Milyen a megfelelő katéter?

Több különböző típusú katéter használható önkatéterezés céljára. Lehet, hogy több eszköz kipróbálása után találod csak meg a neked legkényelmesebbet.

Két csoportja van az intermittáló katétereknek:

·bevonat nélküli - ehhez síkosító zselét kell alkalmazni a felhelyezés előtt

·hidrofil felületű - a síkosító a katéteren található, aktiválás után működik, miután vízzel érintkezett.

Tanulmányok azt bizonyítják, hogy a hidrofil katéterek kényelmesebbek és egyszerűbbek.

Hogyan illesszük napirendünkbe az önkatéterezést?

Fontos a mindennapi, gondos és alapos hólyagürítés. Napirendet kell kialakítani. Minimum 3 óránként üríteni kell. Ha valahova elutazol, vagy munkába mész, kis csomagban vidd magaddal.

Egy kis segítség, hogy tudd követni a hólyagürítési napirended:

Napirend

Így nézhet ki kitöltve:

Napirend

Kellékek:

· önkatéter

· fertőtlenítő anyag/steril tisztító oldat- orvos által előírt

· mérőedény

· steril vatta/steril géz

· kistükör

· gumikesztyű

A katéterezés során fenáll a fertőzés kockázata. Fontos, hogy azt a lehető legnagyobb tisztaság mellett végezzük, és mindig betartsuk a betanítás sorrendjét és technikáját!

Menete:

Az első lépésben nagyon fontos, hogy üljünk le a wc-re, és próbáljunk meg a fent említett technikákkal önállóan pisilni. Lehet a mérőedénybe is, ekkor látjuk, mennyit sikerült magunktól kipréselni.

1. Hozzákészülés

Ellenőrizzük, hogy minden szükséges eszköz nálunk van-e. A katéter sértetlenül foglal helyet a csomagolásában.

2. Kézmosás 

1

Alapos kézmosás, kézfertőtlenítős oldattal is akár.

3. Előkészületek

Készítsük elő a katétert a használati útmutatónak megfelelően. Hidrofil katéter esetén, vízzel aktiváljuk (tegyük a csap alá) a katétert. Nyissuk ki a zacskót, és tartsuk függőleges helyzetbe. Ezután töltsük tele vízzel. Hagyjuk a katétert a vízben az előírtnak megfelelő ideig.

Amennyiben nem síkosított a katéter, használjunk síkosító zselét a hegyétől kb 3-4cm-en. Mindig közvetlenül felhasználás előtt kell felkenni a gélt.

Nagyon figyelj arra, hol fogod meg a katétert! Semmiképp ne érj hozzá a bemeneti részhez. 10 cm-rel odébb nyúlj csak hozzá, nehogy érintsd a steril részt!

4. Testhelyzet 

2

Végezhetjük wc-én ülve, kád szélénél, vagy éppen a wc csészével szembeni pozícióba, állva is. Meg kell keresni a megfelelő testhelyzetet, hogy könnyen és sterilen felhelyezhessük a katétert. Beleengedhető a vizelet a wc-be vagy mérőedénybe (ez azért célszerű, mert látjuk mennyi vizelet maradt a hólyagban). Vagy a combunkra erősítsünk tükröt, vagy ha mérőedénybe pisilünk, a wc-vel szembe fordulva, a lecsukott wc tetjére helyezhetjük a kistükröt. Így jól látható a húgycső nyílása.

5. Tisztaság

A steril vattára/steril gézre csepegtessünk fertőtlenítőt. Finoman válasszuk szét a szeméremajkakat, a nem domináns kezünkkel, és mossuk le a húgycső nyílását. A LEMOSÁS FENTRŐL LEFELÉ TÖRTÉNJEN ÉS SOHASEM VISSZAFELÉ, a fertőzés elkerülése végett. Egy törlőt (steril vatta/steril géz) csak egyszer szabad használni!

6. Érintésmentesen

Vegyük a katétert a domináns kezünkbe, ügyelve arra, hogy semmihez ne érjen hozzá. Ha mégis hozzáérne a katéter bármihez - ruha, mosdó, stb. -, akkor újat kell használni! Ellazulás és nagy sóhaj…

7. Bevezetés 

Tükörből nézve, a mi szemszögünkből a felső nyílás a húgycső nyílása, az alsó nyílás a hüvely.

Lassan és óvatosan vezesd be a katétert a húgycsőbe, ahogyan tanították, légy óvatos.

(Ha “megtörjük” a katéter tölcsér végét, azzal elkerülhető a melléfolyás)

8. Ürítés3

Vezessük beljebb a katétert, amíg el nem éri a húgyhólyagot. Ezt onnan tudjuk, hogy elindul a vizelet. Amikor elindul ne toljuk tovább.

(Az természetes, ha ellenállást érzünk, mikor a katéter eléri a záróizmot, kicsit visszább kell húzni, aztán nagy sóhaj - s ez segíti kilazítani az izmot. Elképzelhető, hogy nem indul meg egyből a vizelet, bár már bent van a a katéter. Ilyenkor a hasfalon keresztül kis nyomást gyakorlunk tenyérrel a hólyagra, és ezután megindul a vizelet áramlása. Előfordulhat, hogy a katéter végén sűrűbb, üledékesebb vizelet ürül.)

9. A katéter megsemmisítése

Háztartási hulladékként kezelhető mind a katéter, mind a csomagolóanyag.  NEM SZABAD A WC-BE DOBNI! A vattát/gézt/törlőkendőt is a szemetesbe kell dobni.

10. Kézmosás

Vizeletgyűjtő zacskók

Gyógyászati segédeszköznek minősülnek. Lekerekített puha szélű, hajlékony műanyagból készült, dupla hegesztéses, a biztonság kedvéért. Vizelet visszafolyását gátló szeleppel ellátott.

- lábszáron hordható: belső hegesztéssel több kisebb tartályra osztják, így nem lötyög benne a vizelet. Diszkrét.

- éjszakai vizeletgyűjtő: ágyhoz kötött felhasználó, vagy aki éjjel többet pisil, nagyobb űrmértékű.


Ezt a fejezetet a Coloplast támogatásával készítettük. Az itt megjelent információk egy része az ő segítő füzeteikből származik, amennyiben szeretnél ilyen tájékoztató anyagot, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen elküldjük neked.

Köszönjük a Coloplast együttműködését!

A SZTÓMA

A sztóma görög eredetű kifejezés, ami szájadékot, nyílást jelent. Ez egy sebészetileg elkészített mesterséges nyílás a testünkön, leggyakrabban a hasfalon, melyen keresztül a szervezetből váladék tud ürülni.
A sztóma lehet ideiglenes vagy állandó. Ideiglenesről akkor van szó, ha csak bizonyos időre készítik el a kivezetést. Erre legtöbbször a belső varratok és a szervezet gyógyulásának idejére van szükség és később helyreállítják a természetes állapotot. Végleges sztómát olyan esetekben alakítanak ki, amikor a szervek normális működésének helyreállítása már lehetetlen, mint például daganat miatt eltávolított teljes végbél.

Ileosztóma - Vékonybél kivezetés

Ileosztóma az alhas jobb oldalán kerül kialakításra. Leggyakrabban a vastagbél teljes eltávolítása miatt van rá szükség, illetve olyan bélműtétek esetén, amikor a beleknek a műtétet követően tehermentesítésre van szükségük.
Az ileosztómán keresztül távozó széklet jóval hígabb, mint a normál széklet, és erősen maró hatású, a bőrre kerülve súlyos gyulladást okozhat.

Kolosztóma - Vastagbél kivezetés

A kolosztóma általában a has bal oldalán helyezkedik el, de testalkattól és a műtéti lehetőségektől függően máshol is kialakíthatják. Olyan esetekben lehet szükség a kialakítására, amikor a vastagbél valamelyik szakaszát érinti a betegség, vagy a vastag és a végbél daganata.
A kolosztómán keresztül ürülő széklet a megmaradt vastagbél hosszától függően lehet pépes, vagy normál, formált állagú.


Urosztóma - Húgyúti kivezetés

Az urosztóma a vizelet elvezetését biztosítja. Legtöbbször a hasfal jobb oldalán helyezkedik el, de baloldalon is lehet, vagy egyes esetekben mind a két oldalon.
Kialakítására általában a hólyag daganatai, sérülések vagy születési rendellenességek miatt van szükség.​

Sztómaápolás

Sztómaviselőknek rendkívül fontos, hogy az eszköz cseréjét minél egyszerűbben és kényelmesebben végezhessék. Ajánlott a fürdőszobában egy olyan helyet kialakítani, ahol a szükséges eszközöket úgy tudja tárolni, hogy ha kell, könnyen elérhetők legyenek.

Lista a szükséges eszközökről:
- új eszközök
- puha törlőkendő vagy nem szöszölő vattakorong a bőr tisztításához
- langyos víz vagy bőrtisztító lemosó, bőrápoló eszközök
- ha kivágható zsákot használ szükség lesz egy sztómamérőre, tollra, és hajlított végű ollóra
- kisméretű, lehetőleg fekete szemetes zacskó, vagy szagmentesen záró pelenkaszemetes

Bőrápolás és eszközcsere

Ahhoz, hogy a sztómazsák megfelelően tapadjon a bőrre és elkerüljük a zsák leesését, ezzel a bőr irritációját, nagyon fontos, hogy a sztóma körüli bőrt megfelelően tisztítsuk és ápoljuk.

- Először távolítsuk el a használt zsákot, óvatosan húzzuk le a bőrről a tapadófelületet. Ha túl gyors mozdulattal húzzuk le, azzal megsérthetjük az érzékeny bőrfelületet.
- Puha törlőkendővel és langyos vízzel tisztítsuk meg a sztómát és a környékét. A tisztításhoz legmegfelelőbb, ha speciális tisztító folyadékot vagy fürdetőt használunk, ami finoman eltávolítja a ragasztómaradványokat, és ápolja a bőrt.
- Egy puha törülközővel alaposan szárítsuk meg a sztóma körüli bőrt, mert a nedves bőrfelületen a tapadófelület nem ragad megfelelően, így a zsák leeshet.
- Ajánlott a bőr védelme érdekében bőrvédő krémmel vékonyan bekenni a sztóma környékét, hogy elkerüljük a ragasztó, vagy a szivárgás okozta bőrirritációt. Ha a krém teljesen beszívódott, felhelyezhetjük az új eszközt.

Készenléti csomag

Aki sztómával él, mindenre fel kell készülnie, hiszen bármikor történhetnek balesetek. Épp ezért ajánlatos minden fontosabb helyen (autóban, munkahelyen) egy kis készenléti csomagot tartani.

Ami mindenképpen legyen benne:
2 db törlőkendő vagy egy kis üveg lemosó
puha törlőpapír vagy vattakorong
ápolókrém
2-3 db zsák
kisméretű szemetes zacskó
kicsi tükör

Óvatosan bánjunk a sztómával

Nagyon oda kell figyelnünk a sztómára, mivel nincsnek benne idegvégződések, nem érezhető, ha kisebb sérülés éri. Sérülést okozhat tisztítás közben a túl erős dörzsölés, ütés vagy akár a ruha vagy a biztonsági öv is. Autóban érdemes egy puha ronggyal vagy kisebb párnával védeni a sztómát, hogy ne rajta keresztül vezessük a biztonsági övet, mert könnyedén kidörzsölheti.

Higiénia kérdezz-felelek

Hogyan tároljam a sztómaterápiás eszközöket?
A zsákokat mindig tiszta, száraz, hűvös helyen, napfénytől védve kell tárolni, hogy ne gyengüljön a tapadás. A legjobb, ha a dobozban, amiben megkapjuk, fektetve tároljuk, így nem gyűrődik össze a tapadófelület. A gyűrődés szintén ronthatja a tapadást.

Hol tároljuk a minden nap szükséges eszközöket?
Amikor a beteget hazaengedik a kórházból, kap egy elbocsátó csomagot, melyben minden eszköz elfér, ami a napi ápoláshoz szükséges. Legyen benne bőrtisztító, bőrápoló valamint néhány zsák. Mivel nem mindig alkalmas a fürdőszoba az összes zsák tárolására, elég, ha a csomagba mindig csak egy heti adagot teszünk, és utántöltjük alkalmanként. Ezt a neszeszert bárhol tárolhatjuk. Legcélszerűbb a fürdőszobában, ahol használni fogjuk.

A zsákok egyszer használatosak?
Igen. Az zárt zsákok cseréje legalább naponta, a nyitott zsákoké általában háromnaponta javasolt. Az eltávolított zsákok tapadófelülete nem megfelelő a további használatra. Ilyen esetben, a rossz tapadás miatt komoly bőrproblémák alakulhatnak ki, ami fertőzésveszélynek teheti ki a sztóma környékét.

A sztóma fejezethez köszönjük Brjeska Dóra segítségét!  www.vanholnap.euwww.legyenegykeknapod.eu

 

Tóth Icó
2018. 05. 05.

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!