fbpx Kezelések | Mályvavirág Alapítvány

Kezelések

A hüvelyrákról-kezelések

1. Sugárkezelés

A hüvelyrák esetében a sugárterápia tekinthető elsődleges kezelési módszerként.

Jellemzően I., II. és III. stádiumban alkalmazzuk, illetve olyan esetekben, amikor műtéti kezelés nem jön szóba.

Sugárterápiás kezelés során a hüvelydaganatok esetében külső és úgynevezett belső sugárterápiát Brachyterápiát  alkalmaznak. 

Brachyterápia

A hüvelydaganatok sugárterápiájának szerves részét képezik a brachyterápiás, vagy más néven: közelterápiás beavatkozások.

A közelterápia lényege az, hogy nem egy külső sugárforrásból részesül a beteg kezelésben, hanem egy izotópot juttatnak a kezelendő területre, és ennek a segítségével történik meg a sugárkezelés.

Bizonyos esetekben önállóan történik meg a beavatkozás, de legtöbbször a külső sugárkezelést követően, azt kiegészítve kapják meg a kezelést a betegek.

A használatuk során egy nőgyógyászati vizsgálathoz hasonló, hanyatt fekvő pozícióban fekszel le (fel) (megfelelő tájékoztatást, előkészítést követően), és attól függően, milyen indikációban kapják a kezelést, vagy hüvelyi speciális közelterápiás eszközökkel történik meg a kezelés.

Napjainkban a hagyományos RTG (röntgen) átvilágítóval történő vezérlést egyre inkább felváltják a modern CT-MR vezérelt, közelterápiás beavatkozások, melyek célja egyezik a külső kezelésnél megfogalmazottakkal: a daganat minél nagyobb dózissal történő ellátása normál (nem kezelendő) szervek maximális védelme mellett.

2. Műtét

A hüvelydaganatok elsődleges kezelésében a sebészi megközelítés igen korlátozott. Az igen kis elváltozások kimetszése megkísérelhető, általában a szövettani mintavétellel egyidejűleg. A nagyobb elváltozások kimetszése csak a hüvelyboltozati vagy hüvelybemeneti elhelyezkedés esetén jön szóba.  Előbbi esetben a méhnyakdaganathoz hasonló műtéti kezeléssel, utóbbi esetben a szeméremtest daganathoz hasonló kimetszéssel. Bizonyos esetekben előrehaladott, a kismedencére lokalizált daganat esetén megkísérelhető, az erősen csonkoló radikális műtét is. Azonban hangsúlyozni kell, hogy a standard terápiás eljárás első megközelítésben a sugárkezelés.

 

Bővebb információért látogasson el a https://malyvabetegut.hu/huvelyrak-betegut oldalra!