fbpx Bemutatkozás | Mályvavirág Alapítvány

Bemutatkozás

Bemutatkozás

SZEREPET VÁLLALNI ABBAN, HOGY NE LEGYEN HPV A VILÁGBAN, ÉS ELÉRNI AZT, HOGY MINDEN NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATTAL ÉRINTETT IDŐBEN ELJUSSON A MÁLYVAVIRÁG ALAPÍTVÁNYHOZ.

Ki mindenkit szeretnénk megszólítani?

Aki a nőgyógyászati daganatokkal:

bármilyen formában érintett: ha benne vagy - Téged, ha családtag vagy, ha férj vagy, ha nagygyermek vagy, ha barátnő vagy barát vagy - Téged. Segítünk a benne levőknek és segítünk a környezetének, hiszen sokszor nem tudjuk kívülállóként, mit tegyünk, mit mondjunk.

Szólunk ahhoz is, aki többet szeretne tudni a betegségről, van egy kérdéses lelete, vagy nem érti teljesen mi történik vele, másodvéleményt, orvost keres.

A mályvavirágot az érett nő virágaként választottuk alapítványunk szimbólumának,
mely szívós, kitartó és nagyon szép virág, olyan, mint a női lélek.
Csak van, hogy szirmaink megsérülnek.

Céljaink

 1. Méhnyakrák Prevenció
  • a méhnyakrák megbetegedések számának jelentős csökkentése a szűrés és a védőoltás által
  • méhnyakrák okozta halálozás csökkentése
 2. Nőgyógyászati daganattal érintettek segítése, rehabilitáció megalapozása
  • érintettek rehabilitációjának megszervezése, lebonyolítása
  • érintettek összefogása, hogy érezzék, nincsenek egyedül
  • az érintettek életminőségének javítása
  • egyéni segítségnyújtás

 

A Mályvavirág Alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”, 2013 májusában alakult meg. A létrehozás oka az volt, hogy legyen egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik. Korábban nem volt ilyen, pedig nagy szüksége van az országnak rá. Ma már dolgozunk a nőgyógyászati daganattal érintettek segítéséért is.

Tóth Icó, 36 éves nő, édesanya és feleség. 2011-ben méhnyakrákon, Wertheim- műtéten, sugár- és kemoterápián esett át. Az ő betegségének útjából született a „Minden anyuka meggyógyul” című írás, a Libellus, amely a kiindulási pontot adta az Alapítvány megvalósítására. A Libellus egy segédlet méhnyakrákosoknak, mind testi, mind lelki út a meggyógyulás felé. „A könyv megírása után szerettem volna csatlakozni a méhnyakrák megelőzési programhoz önkéntesként, de nem találtam olyan szervezetet, ami csak és kizárólag ezzel foglalkozott volna. Akkor igazán megdöbbentem. Mennyi édesanya, leendő édesanya hal meg ebben az országban, mennyi nő betegszik meg, magamat beleértve, egy olyan rákban, amiről egyfelől semmit sem tudunk -pedig a daganatos betegségek közül a második leggyakoribb halálozási ok a 30-50 éves nők körében-, másfelől, egy olyan betegségről van szó, ami megelőzhető! Nem szabadna egy nőnek sem ma Magyarországon megbetegednie, főleg meghalnia ebben a betegségben!”

Számos médiamegjelenésünk közül talán ez, a Hídember c. műsorban megjelent film fejezi ki legjobban, hogyan és miért dolgozunk:

Mályvavirág - kapocs

Az elmúlt években a Mályvavirág Alapítvány kapoccsá vált a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a hatóság, a média és a lakosság között. Számos programmal, kezdeményezéssel dolgozunk azért, hogy az egészséges nők tudatossá váljanak a méhnyakrák megelőzésben, hogy minél többet tisztában legyenek azzal, a méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2014-óta mi szervezzük Magyarországon az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet és ennek hazai programsorozatát, Mályvavirág Nagykövetekkel. Emellett elhivatottan dolgozunk azért, hogy minden egyes nőgyógyászati daganattal érintett nőhöz eljussunk kiadványaink, és titkos és zárt Facebook csoportunkkal, a Mályvavirágok közösségével, hogy egyetlen kérdésük se maradjon megválaszolatlan. Amennyiben érintettként ehhez kívánsz csatlakozni, kérünk vedd fel velünk a kapcsolatot az info [at] malyvavirag.hu email címen)

Minden kiadványunk orvosi lektorálással készül.

Kitartással fejlesztjük évre-évre Gyógyulást Segítő Programunkat, ami komplex fizikai és lelki segítséget nyújt a teljes felépüléshez.

 

Mályvavirág Pontok - országszerte

A segítség akkor igazi segítség, ha helyben és időben érkezik. A virtuális közösség mellett sorra nyílnak a vidéki Mályvavirág Pontok az országban.

2017 óta nemzetközi porondon a Mályvavirág

Bekapcsolódtunk az ESGO-ENGAGe (European Network of Gynecological Cancer Advocacy Group) programjába, ami az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának betegszervezeti hálózata. 2019-2021-ig Tóth Icót, a Mályvavirág Alapítvány elnökét, az ENGAGe társelnökének választották.

https://engage.esgo.org/

Tagjai vagyunk az ECPC –nek, (European Cancer Patient Association), a WOCC-nek (World Ovarian Cancer Coalition-Világ petefészekrák Szövetség) és az ESMO (European Society for Medival Oncology- Európai Orvosi Onkológiai Társaság) betegszervezeti csoportjának.

 

ICÓ ÉS TÖRTÉNETE

„Tegnap lovagolt először Jázmin, Rézin. Fantasztikus volt látni őt, nagyon tetszett neki. Kobakban és lovaglócsizmában volt. Büszke voltam rá! Este melléfeküdtem, és mondtam neki, hogy egy hosszabb időre elmegyek, tízet kell aludnia, és jövök. Ő erre azt kérdezte:
– Minden anyuka meggyógyul?
– Igen – válaszoltam –, minden anyuka meggyógyul! – s ezzel nyugodott meg a kis lelke!
Közben szorított a sírás, de tudtam, hogy nem veheti észre. Én vagyok a nagy, erős anyukája!”

Megszületett a könyvem. Nehéz úttal jött, de annál több erő és szeretet lakozik benne! Az én könyvem. Az én történetem, a kis lelki dolgaimmal! Miért? Mert olyan sok erőt érzek magamban, hogy tudom meg kell mutatnom! Az utat… ahogyan ide eljutottam! Azért, hogy más is tudja! Mert nagyon fontos! Hiszen ezzel az erővel végig lehet menni a nehéz, nagyon nehéz úton… annak aki benne van, és annak, aki tudni akarja ezt!

Tóth Icó

ÍGY KEZDŐDÖTT 

2011. augusztus 19-én megszületett második kislányunk Inez, császármetszéssel. Nagyon örültünk, könnyű szülés volt, mindent rendben találtak. 6 hétig hol véreztem, hol nem, össze-vissza. A hathetes kontrollon a doktor úr „méhszájsebet” állapított meg, csodálkozva. Öblögettem, majd fagyasztásra küldtek, de ott már az orvos kicsit „elszörnyűlködve” nem vállalta azt, mondván itt nincs rendben minden. Ezután a János kórházba feküdtem be konizációra, de ezt sem tudták elvégezni. Szövetmintát vettek, melyből megállapították, hogy rosszindulatú elváltozás van odabent! A CT mutatta ki a 4 cm-es daganatot a méhszájon. 2011. december 7-én Wertheim műtétre került sor. Két hét kórház után kiderült, hogy nyirokcsomó áttét is van. Ezért a Kékgolyóban 30 sugarat és 4 kemoterápiát kaptam.

Azt hiszem így tudom röviden összefoglalni, ami történt, minden érzelem nélkül. Az ezalatti érzelmeimet végig írtam, amely most a LIbellusban foglal helyet. Nagy kitartással és békével vittem végig az utam, talán még ma sem tudom, hogyan. Tünetmentes vagyok, járok vizsgálatokra, két év elteltével, most fél évente! Nagyon bízom az életben maradásban, hogy sok örömöt és szeretetet tudok megélni a családommal, a segítő férjemmel és két fantasztikus kislányommal!

EGYÜTT KÖNNYEBB

Szörnyű volt a tény és az út, amin végig kellett menni, tudom milyen, ahányan vagyunk annyi féle úton megyünk. Azt is tudom, hogy segítenünk kell egymásnak, amiben csak tudunk. Mert ebben sorstársak vagyunk, ha akarjuk, ha nem, és rengeteg olyan kérdés, válasz van, amit egymástól tanulhatunk meg!

Ezért is fontos vagy itt! Hogy összefogjunk! És együtt segítsük egymást, másokat! A Mályvavirág Mozgalmat így kezdtük el, olyan lelkes és elhivatott emberekkel, akik szintén, önként szeretnének segíteni. Legyen egy hely, ahol minden és mindenki összefuthat! Ahol megoszthatjuk a bánatunkat, segítő kezünket, információinkat, tapasztalatainkat, kéréseinket és kérdéseinket bármiről is van szó e betegség kapcsán! „Egy pihe nem repít az égig, de sok toll szárnyat ad!”

MIT TALÁLSZ A MALYVAVIRAG.HU-N?

Ezt a weboldalt azért hoztuk létre, hogy egy helyen mindent megtalálj, amit csak tudni szeretnél a méhnyakrák megelőzéséről vagy érintettként valamely nőgyógyászati daganatban, a teljes gyógyuláshoz vezető útról.

 

Angol nyelvű bemutatkozásunkat a www.mallowflower.com oldalon találod!