fbpx A petefészekrákról | Mályvavirág Alapítvány

A petefészekrákról

Évente közel negyedmillió nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot világszerte. A leggyakoribb női daganatos megbetegedések közül a nyolcadik helyet foglalja el, sajnos a halálozási adatok tekintetében a hetediket. (140.000 nőt veszítünk el petefészekrákban évente világszerte.) Hazánkban évente megközelítőleg 1300 új esetet diagnosztizálnak. Az esetek háromnegyedében már előrehaladott stádiumban kerül sor a diagnózisra. Ennek magyarázata, hogy korai stádiumban a betegség legtöbbször tünetmentes. Következménye, hogy agresszív kezelés ellenére is kedvezőtlen a betegség prognózisa.
 


A petefészekrák kialakulásának oka még a mai napig nem teljesen tisztázott. Az biztos, hogy a reprodukcióval (szaporodás) és a tüszőrepedéssel van összefüggésben. Ennél a betegségnél a legfontosabb a korai diagnózis.

A petefészek daganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak, ugyanakkor megkülönböztetünk egy átmeneti típust (borderline tumorok), melyek bár szövettanilag a rosszindulatúság jeleit mutatják, klinikai lefolyásuk igen kedvező. A rosszindulatú daganatok szövettani típusa nagymértékben befolyásolja a kezelés módját.

A helyzetet sajnos az nehezíti, hogy a tünetei - különösen a korai stádiumban - könnyen összetéveszthetőek gyomor- és bélrendszeri panaszokkal (puffadás, alhasi fájdalom, gyomorrontás). Sajnos sokszor késői, előrehaladott stádiumban kerül diagnosztizálásra és kezelésre a beteg, akkor, amikor már más szervekre is áttétet képzett a növekvő daganat. Elképesztő adat, de a petefészekrákos betegeknek kb. 70%-a már III-as és IV-es stádiumban kerül az orvoshoz.

A petefészekrák tünetei:

  • ismétlődő hasi puffadás, emésztési zavarok
  • hasi, deréktáji fájdalom
  • fáradtság
  • étvágytalanság, fogyás
  • haskörfogat növekedés
  • szabálytalan menstruációs ciklus
  • abnormális hüvelyvérzés
  • bélmozgások változásai: túlzott gázképződés, székrekedés

A tünetekről, a betegségről, kezelésekről többet itt tudsz olvasni:

http://felfedezni.hu/
https://malyvabetegut.hu/petefeszekrak-betegut

 

A BRCA génmutáció és a HRD egy kiemelten fontos téma a petefészekrákok esetén:

BRCA génvizsgálat

 

A Petefészekrák Világnapi kampányt az AstraZeneca támogatta (2024).