fbpx Védőoltás | Mályvavirág Alapítvány

Védőoltás

A védőoltás szerepe a méhnyakrák megelőzésében

Mérföldkő

A HPV elleni védőoltás volt az első, amit kifejezetten rák megelőzésére fejlesztettek ki. Ez az oltóanyag nagy mérföldkő az orvostudományban, nincs még egy rosszindulatú daganat, amit ilyen nagy biztonsággal meg lehet előzni, mint a méhnyakrákot.

Talán felmerült már benned a kérdés, hogy a sok rák közül miért épp a méhnyakrák ellen védekezhetünk védőoltással. Ennek az az oka, hogy ezen betegség kapcsán sikerült bizonyítani, hogy kialakulásáért egy vírus, nevezetesen a humán papillomavírus, azaz HPV a felelős.1,2 A sokéves kutatómunkáért, amely során ez bizonyítást nyert, Harald Zur Hausen professzor 2008-ban Nobel-díjat kapott.

Eddig védőoltást vírus, bakérium, parazita okozta fertőző betegségek ellen tudtak kifejleszteni. Ennek megfelelően a HPV elleni védőoltás nem kifejezetten magát a betegség kialakulását akadályozza meg, hanem azt, hogy a méhnyakrákot okozó HPV bejuthasson a szervezetünkbe, és ott fertőzést okozhasson. Ennek köszönhetően pedig a rákmegelőző állapot és a méhnyakrák sem alakul ki.

Védőoltás

Kicsit véd vagy nagyon véd az oltás a méhnyakrák ellen?

A védőoltásokkal szemben az emberek elvárásai gyakran irreálisak. Sokan kérdezik, hogy ha nem véd 100%-ban, akkor van-e értelme. Pedig gondoljunk csak bele, nincs egyetlen gyógyszer, egyetlen kezelés vagy gyógymód, ami mindenkire ugyanúgy hatna.

Azt, hogy hány százalékban véd a védőoltás, nagyon nagy statisztikai mintán elemzik a klinikai vizsgálatokban. Az eredmények számos tényezőtől függhetnek: pl. a beoltott páciensek korától, egészségi állapotától, korábbi betegségeiktől,  és a védőoltások sem teljesen egyformák.

Az oltások megnyugtató védelmet biztosítanak a leggyakrabban előforduló rákkeltő HPV típusok ellen3 (nemcsak azon típusok ellen, amiket tartalmaz az oltóanyag).  Nem biztosítanak védelmet azonban a ritkább rákkeltő típusok ellen, ezért azt követően is szükség van a rendszeres rákszűrésre. Ne feledd, a védőoltás és a rendszeres szűrés együtt a legbiztosabb megoldás a méhnyakrák ellen!4

Én is megfontoljam?

A védőoltások méhnyakrák ellen a szexuális élet - így a HPV fertőzés - előtt álló lányok esetén védenek a legnagyobb biztonsággal.6 Emellett ma már meggyőző eredmények vannak a felnőtt nők körében végzett vizsgálatokról is,  érdemes megfontolni az oltást a fiatal felnőtt vagy érett korban levő hölgyeknek is. A felnőtt nők oltása azzal indokolható, hogy a HPV fertőzések nagy része átmeneti, a vírussal viszont többször is megfertőződhetünk életünk során, a védőoltás tehát az új HPV fertőzések ellen biztosíthat védelmet.

Sok fejlett országban a serdülő lányok ingyenesen kapják meg a védőoltást. Vannak olyan országok, ahol 19 vagy akár 26 éves korig finanszírozza az állam a vakcinát. 2014-től már Magyarországon is bekerül az életkorhoz kötött oltási naptárba, így a 12-13 évesek térítésmentesen kérhetik a oltást.

Melyik vakcinát válasszam?

Az orvosod segítségével tudsz dönteni, hogy a forgalomban levő védőoltások közül melyiket válaszd. Röviden írunk az oltóanyagok különbségéről:

A Cervarix vakcina kifejlesztésekor az volt az elsődleges cél, hogy minél biztosabban védjen a méhnyakrák ellen, minél több rákkeltő HPV típus ellen legyen hatékony, és minél hosszabb távon, ezért egy speciális vivőanyag került az oltásba. Ez az ún. kétkomponensű (HPV 16 és 18) oltóanyag.7,8

Az egyik oltást, a Silgardot úgy fejlesztették ki, hogy lehetőség szerint minden HPV okozta betegség ellen védjen, amit a HPV 16, 18, 6, 11 típusai okoznak, így a méhnyakrák mellett más, nem halálos, kezelhető, de kellemetlen betegségek, pl. a nemi szervi szemölcsök ellen is biztosítson védelmet. Ez az ún. négykomponensű oltóanyag. Fontos, hogy 2016-tól Magyarországon is elérhető a 9 komponensű Gardasil9, ami további 5 magas kockázatú HPV típus ellen biztosít védelmet. Egyelőre a 4 komponensű Silgard és a 9 komponensű Gardasil9 is kapható a patikákban. A 7. osztályos lányok a nemzeti immunizációs program részeként 2018-tól a Gardasil9-et kaphatják meg ingyenesen.

Erre figyelj a vakcina vásárlása előtt

A védőoltásokból 3 egyforma adagot kell meghatározott időpontokban, összesen fél év alatt beadni. Egy adag ára akár 30 ezer Ft is lehet, de érdemes utánajárni, mert szinte egész évben vannak kedvezményes lehetőségek, amikor akár 17-20 ezer Ft-ért megvásárolható a vakcina. Érdemes egyesével megvenni a 3 adagot, mert előfordulhat, hogy az otthoni hűtő leolvad, vagy túl sokáig tartja otthon a páciens az oltóanyagot és lejár a szavatossági ideje. Sem a patikák, sem a gyártók nem tudják visszacserélni a védőoltásokat, ez szigorú hatósági szabályozás alatt áll.

Az oltás beadása előtt

A védőoltások vénykötelesek, bármely orvos felírhatja és be is adhatja. Leggyakrabban a gyermekorvosokhoz (akár felnőtt családtagok is), a háziorvosokhoz, a nőgyógyászokhoz, ill az üzemorvosokhoz szoktak fordulni.
Ha a szexuális élet megkezdése után kéred a védőoltást, akkor egy éven belüli negatív nőgyógyászati leletre lesz szükséged. HPV tesztet nem írnak elő a szakmai protokollok.

Az oltást 2-8 Celsius fokon, tehát hűtőben kell tárolni, ha nyáron veszed meg, érdemes a patikába kis hűtőtáskával érkezned.

Magyarországon már több mint 100.000 kislány és felnőtt nő élt a védőoltás által nyújtott lehetőséggel.

Ingyenes védőoltás a 7. osztályos lányoknak

 
Összegyűjtöttük a szülőknek, mit érdemes megfontolni az oltással kapcsolatban: https://malyvavirag.hu/a-mehnyakrakrol/megelozes/gyakori-kerdesek
 

Megfontolásra ajánjuk az alábbi cikkeket a védőoltásokkal kapcsolatban, hiteles válaszok az oltásellenesek vádjaira:

http://index.hu/tudomany/2014/02/07/vedooltas/

http://444.hu/2015/04/22/emberek-a-vedooltas-nem-ismetlem-nem-okoz-auti…

http://444.hu/2015/10/09/az-oltasellenesek-rendeltek-egy-tanulmanyt-ami…

http://www.urbanlegends.hu/2014/10/meglepo-vallomast-tett-a-hpv-oltas-v…

http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/16/szelektiv_eletvedelem_a_hpv-vedoo…

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/gyilkos_tevhit…

 
Dr. Bartha Tünde
szülész-nőgyógyász, Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tag
 
 
Utolsó frissítés: 2018.09.07.
 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!