fbpx HPV önmintavevő | Mályvavirág Alapítvány

HPV önmintavevő

Egyre többet hallunk már a HPV-szűrésről. Ez a szűrés azt teszi lehetővé, hogy megnézzék, van-e fennálló HPV-fertőzésünk, és ma már azt is kimutatják, hogy ha van, azt melyik törzs okozza. Ez azért is egy fontos lépés, mert a HPV-nek, azaz a Humán Papilloma Vírusnak, vannak alacsony és magas kockázati típusba sorolt törzsei. Az alacsony kockázatú (LR), mint pl. a HPV-6, 11, 42, 43, 44, 55 nem okoznak rákot, de pl. a nemi szervi (genitális) szemölcsökért ezek a felelősek. A magas (HR) típusok – így a 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 okozhatnak rákot. Ha tudjuk, hogy a szervezetünkben melyik típus okozott fertőzést, akkor a következő lépések könnyebben tervezhetőek.

Nagyon fontos, hogy nem kell megijedni, ha a HPV-teszt pozitív, hiszen ez még egyáltalán nem jelent rákos állapotot, csak a vírus meglétét a szervezetben. Erről bővebb információt itt olvashatsz: http://malyvavirag.hu/ha-szeretned-megelozni/hpv-teszt

Az orvostudomány nagyon gyorsan fejlődik, a diagnosztika terén is. Ma már létezik, az ún. önmintavételes HPV-teszt, ami lehetőséget ad az otthoni mintavételre, korrekt, hivatalos, laboratóriumi eredménnyel arról, hogy a hüvely, méhnyak területén jelen van-e a HPV.

Az elmúlt évek kutatásai szerint a citológiai vizsgálatnál érzékenyebb a HPV-vizsgálaton alapuló szűrés a méhnyakrák felderítésében, ezért a legújabb szakmai ajánlások már ezt helyezik első helyre a szűrési sorrendben. Azt hozzá kell tennünk, hogy Magyarországon a népegészségügyi szűrés a kenetmintán alapuló vizsgálatot finanszírozza, a HPV-szűrés egyelőre fizetős lehetőség, automatikusan és ingyen akkor jár, ha rossz citológiai eredményünk van.

Végeztek olyan összehasonlítást (validálást), amely a nőgyógyász által levett minta eredményét veti össze az önmintavétellel történő laboratóriumi vizsgálattal. Az összehasonlításnak az volt a lényege, hogy az a hölgy, aki otthon elvégzi a megfelelően leírt módon az önmintavételt, vajon ugyanazt a leletet tarthatja-e a kezében, mint amit a nőgyógyásztól kaphat? A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az önmintavételes tesztek eredménye kiváló egyezést mutat az orvos által levett mintáéval. (Az önmintavételes HPV teszt validálását a Neimann Diagnosztik Kft. végezte a GenoID Molekuláris Diagnosztikai Labor közreműködésével.)

Sok kérdés felmerülhet az önmintavevő kapcsán, hiszen a HPV-teszt nőgyógyász által történő levételét is viszonylag újdonságként fogadjuk, ez pedig még egy lehetőség, nekünk, nőknek.

Az önmintavevő úgy néz ki, mint egy tampon-felhelyező applikátor. A mintavételt kényelmesen, egy fényképes útmutató segítségével végezhetjük el az otthonunkban. A mintavevő úgy van kialakítva, hogy a lehető legtöbb sejtet tudja összegyűjteni, hiszen ezek a sejtek szolgálnak majd a HPV-vizsgálat alapjaként. Az önmintavétel után, egy mintaszállító henger áll a rendelkezésünkre, és akár személyesen a lakóhelyünknek megfelelő laboratóriumba leadható, akár postai úton elküldhető. (a laboratórium elérhetősége az eszközhöz mellékelt tájékoztatón megtalálható.) A vizsgálat kiértékelése három munkanapot vesz igénybe.

HPV önmintavevő


Nagyon fontos, hogy ha a visszakapott eredményünk pozitív, akkor szükséges a nőgyógyásszal egyeztetni, ha nincs nőgyógyász orvosunk, akkor felkeresni egy nőgyógyászati szakrendelőt, vagy magánrendelőt, a további teendők eldöntése érdekében. A szakorvos figyelembe veszi a vírus típusát, amelyek közül a méhnyakrák kockázata szempontjából a legfontosabbak szintén feltüntetésre kerülnek a leleten, illetve dönt a citológiai mintavétel szükségességéről.

Az önmintavevő tesztet, a szakmai iránymutatások alapján, 30 év felett ajánlják azoknak a hölgyeknek, akik nem hajlandóak méhnyakszűrésen részt venni, akik idegenkednek a kenetvételtől, és nem is járnak szűrésre. Ki kell emelni, hogy az önmintavevő nem egyenértékű alternatívája a komplett nőgyógyászati vizsgálatnak,  hiszen az sok egyéb információt (méh, petefészek elváltozásai, endometriózis) is ad.

 

Az önmintavételes tesztről további információ és megvásárlási lehetőség:

https://neumannlabs.com/

 

A cikket dr. Benczik Márta - SYNLAB, GenoID Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriumának szakmai igazgatója készítette, Dr. Major Tamás, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagjának jóváhagyásával.