fbpx Kezelések | Mályvavirág Alapítvány

Kezelések

A méhnyakrák gyógyítása

Ha a nőgyógyászati vizsgálat során kóros elváltozásra derül fény, valamint egyidejűleg magas kockázatú HPV fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egy egyszerű műtéttel (LEEP - Loop Electrosurgical Exscision Procedure) el lehet távolítani. Ennek során helyi érzéstelenítésben, vagy intravénás bódításban a méhnyakból eltüntethető az elváltozás egy elektromos kacs segítségével. Így szerencsés esetben nem csak a kóros terület kerül eltávolításra, hanem a fertőzött sejtekkel együtt a HPV is. A műtét elvégzése nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet. A műtét elvégzése után is érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni.

Konizáció

Amennyiben az elváltozás feltételezhetően magasabbra terjed a méhnyakban, a beteg már szült, valamint a LEEP műtét során nem lehetett az elváltozást az épben eltávolítani, úgy szükség lehet a konizációra (conisatio), mely során a gyanús elváltozás lehetséges kiterjedése és mérete szerinti kúp alakú részletet távolítunk el a méhnyakból szike segítségével. Ez hasonlóképpen történhet bódításban, vagy spinalis érzéstelenítésben. Erről az altatóorvos a beteggel egyetértésben dönt. A műtét során a méhnyakba műanyag csövet (draint) hagyunk vissza, a méhnyak megfelelő gyógyulása miatt. Ezt a csövet 7-10 nap múlva eltávolítjuk.

Wertheim-műtét

Ha a felismerés nem időben történt, akkor a daganat a 2B stádiumig operálható.1 A műtét kiterjedtsége - kiterjesztettsége a stádium függvénye. I-es stádiumig elegendő a méh eltávolítása. A későbbiekben viszont a műtét kiterjed a kismedence összes kötőszövetének és nyirokcsomójának eltávolítására, ezt hívják radikális méheltávolításnak (hysterectomia), vagy Wertheim-műtétnek.

Sugárterápia

Sugárkezelés végezhető műtét előtt vagy helyett is. A besugárzás végezhető külső sugárforrásból (pl. "kobalt ágyúval"), illetve a méhbe, hüvelybe helyezett radioaktív kapszulák segítségével (brachyterápia). A műtét előtt végzett sugárkezeléssel a daganat mérete csökkenthető, és a sejtek szóródása megelőzhető.

Kemoterápia

A kemoterápia sejtosztódást gátló gyógyszerekkel történik. Méhnyakrák esetén leghatékonyabbak a platinavegyületek (ciszplatin, karboplatin) és a fluorouracil.

Az egyes kezelési módokat többnyire egymással kombinálják. A citosztatikus gyógyszerek, amelyek a kemoterápia során használatosak, mindig a leggyorsabban osztódó sejtekre hatnak. Ezek pedig a hajhagyma sejtjei, a spermiumok és a csontvelő. Ezért tapasztalható a betegeknél a haj átmeneti elveszítése. A meddőség is csak ideiglenes. A citosztatikus gyógyszerek adásának a csontvelő-károsodás szab határt, melyet sorozatos vérvételekkel lehet ellenőrizni.

A kezelések eredményeként az összes invazív méhnyakrák ötéves túlélési aránya nagyjából 70%. 2B stádiumig valódi gyógyulásra is lehet számítani az esetek mintegy felében. Késői stádiumokban megtartó (palliatív) kezelést végeznek, melynek célja a daganat növekedésének lassítása és a beteg életminőségének javítása.

Biológia terápia

Méhnyakrákban érintett betegek közül jellemzően azok kaphatják, akiknek betegségük nem műthető (azaz 3. vagy 4. stádiumban vannak), előrehaladott, kiújuló, vagy áttétes. További információért olvasd el a Biológiai terápia menüpont alatti cikkünket.

 

dr. Major Tamás
szülész-nőgyógyász orvos, egyetemi docens, lézerspecialista
2015. 04. 01.

 

Mályvavirágok közössége a Facebookon!

Nem vagy egyedül! Jelentkezz a "Mályvavirágok közössége" titkos és zárt Facebook csoportba, ahol több mint 500 méhnyakrákból gyógyuló segíti egymást! Ehhez nem kell mást tenned, mint írd meg jelentkezési szándékodat és a Facebook bejelentkezéshez használt email címedet az info [at] malyvavirag.hu-ra.

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!

  • 1. Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, 15. fejezet (Semmelweis Kiadó, Budapest, 2009) 489. oldal