fbpx Fizikai rehabilitáció | Mályvavirág Alapítvány

Fizikai rehabilitáció

A fizikai rehabilitáció elkezdése előtt, kérjük, beszélj orvosoddal!

A méhnyakrák következtében sajnos sokszor megváltozik 1.) a szexuális élet, 2.) a székelés, és 3.) a vizeletürítés és -visszatartás is. Van, ami idővel regenerálódik, de van, amelyen segítenünk kell, megerősíteni, megtanulni újra jól használni.

1.) A szexuális életet nehezítheti:

A műtét során a hüvely hosszából eltávolított 1-2 cm-es rész hiánya, a friss műtéti állapot, a gyulladás, az idegek sérülése, a sugárterápia okozta szűkülés, a síkosság elvesztése, a petefészek eltávolítása után a klimax hatásai. Természetesen emellé szorosan kapcsolódik a lelki oldal is, amely szintén nehezíti a fizikai részt.

A szexuális élet egészséges működésének visszaállításához nagyon fontos a türelem! Ez a partnerünk részéről is elengedhetetlen. Sokkal hamarabb áll vissza a közös nemi élet, ha a társunk segíti a folyamatot. Többen számoltak be arról, hogy nehezen indult el a szexualitás, jórészt a fizikai félelemtől, de sok nő az együttlétek alatt többször élt át orgazmust, mint korábban.

Segítség:

- síkosító használata - többféle síkosító van a boltokban, gyógyszertárakban. Érdemes többet kipróbálni melyik az, ami a legközelebb áll hozzád.

Böngészhetsz webshopunkban is:

malyvavirag.hu/shop

- megfelelő szexuális póz megtalálása - próbálgatni kell, hogy mi az a pozitúra, amely nem okoz fájdalmat. Eleinte érdemes ezt használni, aztán mikor ezzel sikeresek vagyunk, lehet próbálni mást is.

- minimum heti 1 alkalom az együttlétre

- gyulladás esetén: benzinamid-hidroklorid tartalmú öblögető (orvosi rendelvényre). Öblögető eszközt a gyógyszertárban, vagy a szépségápolási boltokban lehet beszerezni. 

A sugárterápia után a hüvely szűkül, ezért fontos a rendszeres nemi élet. Amennyiben nincs, vagy nem jó a párkapcsolat, és ez nem tartható fent, vagy már elindult a hüvely beszűkülése, célszerű segítséget igénybe venni:

Hüvelyi tágító szett Dilator

A műtét és/vagy a kezelések után a szexuális élet megváltozik. Kialakulhat vaginizmus (a medencefenék-izmok önkéntelen összehúzódása, mely esetben a behatolás fájdalmas, égető érzéssel társul), valamint szűk, száraz hüvely, melynél előfordul a behatolás sikertelensége is.  Nem szabad szakszerűtlenül tágítani. Ennek megoldására van eszköz valamint egyéb kiegészítő szerek. Ez az eszköz segít abban, hogy a tágulás optimális legyen.

Egyszerű, hatékony termék: orvosi minőségű tágító, sima és kényelmes, könnyen irányítható, könnyű, és biztonságos.  Öt különböző méret tartozik egy csomagba, a tampon méretűtől a norm ál méretig. Ez segíti megakadályozni a hüvelyi összenövést.

A hüvelyi tágító szett már az Alapítványnál megrendelhető, ára 18.000 Ft. Érdeklődés: info [at] malyvavirag.hu

2.) Székelés

BeöntésA széklet ürítése általában a műtét után - különböző ideig - gondot okoz. A radikálisabb beavatkozások alatt az idegek megsérülnek, s ennek következményeképpen a széklet „lejön” a végbél alsó szakaszáig, de a kinyomása nem sikerül. Az idegek regenerálódására időre van szükség, s ezért itt is fontos a türelem. Persze nehéz megélni, és könnyű ezt nyomatékosítani, mert aki benne van, az megijed, és az idő lassan dolgozik nehéz körülmények között.

Vannak természetes és mesterséges segítők - eszközök és módszerek - a székelés segítésére:

- otthoni beöntés

- teák: Mályva tea, Szenna tea, egyéb teák

- vizek: Hunyadi víz, Salvus víz

- szilva, aszalt szilva, szilvalekvár – szilva jótékony hatásairól manapság sokat lehet olvasni, immunerősítő gyümölcs

- glicerines kúp

 

3.) Vizeletürítés és -megtartás:

A műtét után, a kismedencei működések közül ez okoz elsőként a legnagyobb gondot. Inkontinencia vagy épp ellenkezőleg a haspréses működtetés, önkatéter, sztóma - ezekről részletesebben foglalkozunk egy külön aloldalon.

A fizikai rehabilitáció magába foglalja a különböző szakemberek segítségét is. Technikák, speciális mozgásformák elsajátítását, melyekkel gyulladást csökkenthetünk, működéseket állíthatunk helyre, vérkeringést fokozhatunk, regenerálhatunk, ha nem is mindig az eredeti 100%-os helyzetbe, de egy 80-90%-os szintre felhozhatjuk a működést. Ami egy nagy betegség után nagyon jó eredmény!

I. Intimtorna:

Az intimtorna nagy segítség a húgyhólyag és a végbél működésének segítésére, valamint a szexualitás mind testi, mind lelki könnyítésére, blokkok feloldására. 

Sokan, ha meghallják az intimtorna kifejezést csak a szexualitás jut az eszükbe. Ez nem így van! A méhnyakrák rehabilitációban nagy szerepet vállaló intimtorna, testi-lelki elemeivel az egész kismedence segítője. 

Az alábbi Youtube-linken találsz gátizomtorna gyakorlatokat:

https://www.youtube.com/watch?v=LVwkBTIQJZs

 

II. Gyógytorna:

A gyógytorna sok szempontból nagyon fontos eleme a rehabilitációnak: segít a menopauzában lévő nőknél az elindult csontritkulás szabályozásában, a szív- és keringési rendszer terhelhetőségét is segíti, a vizelet-inkontinencia bizonyos formái pedig a medencefenék izmainak megerősítésével, eredményesen kezelhető. A műtét, kezelések utáni ödémák kezelésében is hatékony. A magyarországi kórházak egyes nőgyógyászati osztályán, különösképpen Wertheim-műtét után, gyógytornász látogatja és tornáztatja a pácienst, a kórházi tartózkodása alatt. Sajnos ez kevés helyen van meg.

 

III. Pilátesz:

A pilátesz fő célja a test és a lélek egységének megteremtése úgy, hogy az elme ne legyen lekötve, ne gondolkozzon és a test egyensúlyban mozogjon.  A túlzott statikus gyakorlatok helyett a hangsúlyt a nyújtások kapják, melyek megnyugtatják az idegrendszert és erősítik a mélyizmokat.

Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez:

1. koncentráció: A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a gyakorlatokat.

2. irányítás: Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. 

3. központosítás: A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból indul ki, azaz a has - alsó háti szakasz – csípő - fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

4. légzés: A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki- és belégzésütem tartozik.

5. áramlás: Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok áramló" mozgással állnak össze egésszé.

6. precizitás: A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

 

Bővebb információt találsz Utak és praktikák az ülőkén című kiadványunkban:

https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/utak-es-praktikak-az-uloken

 

4.) NYIROKÖDÉMA KEZELÉS

A nyiroködéma kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat megtalálod az itt elérhető kiadványunkban:

https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/fasliba-zart-vilag-nyirokodema-kalauz

 

Az összefoglalót készítette Lánchidi Anett gyógytornász és Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

2014. 05. 30.

Frissítve: 2020. 07. 27.

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!