fbpx HPV - Humán Papilloma Vírus | Mályvavirág Alapítvány

HPV - Humán Papilloma Vírus

stophpv

 

 

Tégy tudatosan a HPV ellen! - A humán papillomavírusról szóló infovideót itt tudod megnézni:

 

Mi az a HPV?

A HPV, azaz a humán papillomavírus egy olyan kórokozó, amely leggyakrabban szexuális úton terjed, mind a nők, mind a férfiak körében.

A vírusnak több típusa van, ezeket két fő csoportba sorolják: vannak köztük magas és alacsony kockázatúak. A magas kockázatú típusok tartós jelenléte felelős bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásáért, ezek a nagy rizikójú HPV-típusok okozzák a méhnyakrákok több, mint 99 százalékát.

  • Magas kockázatú HPV-típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68

  • Közepes kockázatú HPV-típusok: 26, 53, 66a, 67, 70, 73, 82

  • Alacsony kockázatú HPV-típusok: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 71, 72, 81, 89, 90

  • Alacsony/nem ismert kockázatú HPV-típusok: 74, 83, 87, 91

A HPV felelős olyan súlyos betegségekért, mint a méhnyakrák, a külső nemi szervek (a  hímvessző, a hüvely és a szeméremtest) daganatai, bizonyos szájüregi daganatok, valamint a végbélnyílás körüli daganatok.

A fele se mese - kiadvány


Milyen gyakori a HPV-fertőzés? Milyen betegséget okoz? Kiket érint?

A HPV egy széles körben elterjedt vírus, ezért könnyű vele megfertőződni. Szinte mindenki átesik élete során a HPV-fertőzésen, de az esetek többségében egy-két év alatt a szervezet magától is le tudja győzni, így nem okoz betegséget.

 

Gyakori tévhit, hogy a HPV-fertőzés leküzdése után automatikus védettség alakul  ki a szervezetben. Ez sajnos nem igaz, a természetes fertőzés nem alakít ki tartós  immunválaszt, az újrafertőződés kockázata a vírus leküzdése után is kifejezetten magas –  akár ugyanazzal a típussal is.

 

A szervezetbe került HPV-fertőzést a szervezet többféleképpen kezeli. Fiatalkorú hölgyeknél, akiknél nagyon jó az immunreakció, a szervezet az esetek 30%-ban eltávolítja a fertőzést. Ha a szervezet nem tudja legyőzni az adott infekciót, akkor a HPV állandósul, és akár több évig is ott lehet a méhnyakon, ez az esetek 30%-ban történhet. Rosszabb esetben - az esetek 10%-ában - a fertőzés elfajul, és rosszindulatú daganatot okoz. Ilyen rosszindulatú daganat a méhnyakrák. A HPV felelős a méhnyakrákos betegségek csaknem 100%-áért, és az összes daganatos megbetegedés 6%-áért.

 

Mivel bőr-bőr kontaktus során átvihető a fertőzés akár pettinggel, mind a két nem érintett lehet a HPV fertőzésben. A fertőzés többnyire tünetmentesen zajlik, de van tünetes formája is, mint például az alacsony kockázatú törzsek által okozott nemi szervi szemölcs amely mindkét nemnél megjelenhet, nőknél a hüvely, szeméremtest, ánusz területén. A férfiak esetében pedig a pénisz, herék és szintén az ánusz területén alakulhat ki szemölcs. Mindemellett a nőknél a magas kockázatú HPV törzsek okozta fertőzés felelős a méhnyakrák kialakulásáért.

A férfiaknál a nemi szerv daganatos elváltozásáért, illetve a fej-nyaki daganatok kialakulásáért felelős nagy részben a HPV-fertőzés. Erről bővebben tájékozódhatsz a www.kardviragok.hu oldalon.

 

Szinte mindannyian átesünk életünk során legalább egyszer a fertőzésen, anélkül, hogy tudnánk róla, hiszen az esetek 90%-ban a szervezetünk legyőzi a vírust.

 

Magyarországon évente kb. 3000 alkalommal diagnosztizálnak HPV-hez köthető daganatos megbetegedést. 4-500 nő veszíti életét méhnyakrák miatt, és nagyjából ugyanennyi férfit veszítünk el más, HPV okozta daganat következtében.
 

Hogyan terjed? 

A fertőződés alapvetően szexuális úton terjed. 

Ez az első, közismerten fő átviteli útja a fertőzésnek, mivel a vírus közvetlen bőr-bőr, nyálkahártya-nyálkahártya úton terjed. A gyakoribb nemi aktus, a több partner, növeli a fertőzés kockázatát.

Az érett vírusrészecskék a méhnyak leváló hámsejtjeivel a hüvely váladékba, vagy a férfi ondójába kerülhetnek. Ennek megfelelően az átvitel leggyakoribb útja a szexuális kontaktus. Ritkábban a nedves, HPV-t tartalmazó törölköző, fehérnemű és egyes eszközök is átvihetik a fertőzést. A nem szexuális átvitel történhet elkapart szemölcsök útján is, egyik testrészről a másikra, vagy egyik egyénről a másikra.

 

Megelőzés

A már kialakult HPV-fertőzést nem tudjuk gyógyítani, így a megelőzés kiemelt fontosságú.

Mivel a HPV szexuális úton terjed a leggyakrabban, a szexuális monogámia a legbiztosabb védekezési lehetőség, hiszen minden fajta intim együttlét (hüvelyi, orális,  anális aktus, kézzel való érintés) alkalmával átadható a fertőzés. Más szexuális úton terjedő  betegségekkel ellentétben a gumióvszer sem jelent tökéletes megoldást, mert nem fedi le  a teljes érintett bőr és nyálkahártya felületet.

Mindenkinek, aki szexuális életet él, vagy élni fog, érdemes védekeznie a HPV-fertőzés ellen.

A méhnyakrák elleni védelemnek 2 pillére van, a védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálat. Mindkettő képes megelőzni a daganatos megbetegedést, de a folyamat más-más pontján avatkoznak be.

A védőoltással legtöbbször megelőzhető a tartós HPV-fertőzés, és így az általa okozott  betegségek is (elsődleges prevenció). 

A szűrővizsgálat időben kiszűri a rákmegelőző állapotot (másodlagos prevenció),  ami korai felismerés esetén még jó eséllyel gyógyítható. 

 

Védőoltás

2006 óta vannak forgalomban HPV elleni oltóanyagok. A 2017-ig világszerte beadott  270 millió oltással összegyűlt megfigyelések megnyugtatók, a vakcinák a klinikai  vizsgálatokban és a való életben is biztonságosnak és hatásosnak bizonyultak. 

A HPV-vakcinák nem tartalmaznak vírust, csak egy mesterségesen előállított fehérjét,  ami a vírus burkának csupán egy kis darabkája, és amely megtanítja az immunrendszert a védekezésre, így az oltás sem HPV-fertőzést, sem betegségeket nem képes okozni. 

A teljes oltási sorozat életkortól függően két, illetve három oltásból áll, amelyeket  meghatározott rendben, lehetőleg 1 éven belül ajánlott beadni. 
 

Az elvégzett vizsgálatokban a 9 komponensű védőoltás védelmet nyújtott

  • a méhnyakrákkal szemben 90%-ban,
  • a hüvelydaganatokkal szemben 85%-ban,
  • a szeméremtesti daganatos betegségek esetén 90%-ban,
  • a végbélnyílás daganatai esetén 95%-ban,
  • illetve 90%-ban megelőzte a nemi szervi szemölcsök kialakulását is.

A HPV elleni védőoltás 2014 óta térítésmentesen  igényelhető hazánkban a 12 éves (általános iskola  7. osztályát végző) lányok számára. 2020 őszétől pedig a hetedikes fiúk is bevonásra kerültek a Nemzeti  Immunizációs Programba.

Az oltási programból kimaradt lányok és fiúk, illetve  a felnőtt férfiak és nők recept és térítés ellenében patikában válthatják ki az oltóanyagot.

 

A fele se mese - hpv védőoltás kisokos


HPV és méhnyakrák- dr. Koiss Róbert, HPV specialista, daganatsebész, Mályvavirág Alapítvány

 

A HPV elleni védőoltás, a nem túl korai életkorban megkezdett,
felelősségteljes szexuális élet, továbbá a szexuális élet
megkezdése utáni rendszeres méhnyakszűrés EGYÜTT nyújtja a
lehető legteljesebb védelmet a méhnyakrák ellen!

 

 

Szakmailag lektorálta: Dr. Major Tamás PhD.
Írta: Köblös Kata, Spanics Cosette
2021.09.20.

 

Irodalomjegyzék: