fbpx Szájhigiénia | Mályvavirág Alapítvány

Szájhigiénia

Miért fontos a szájhigiénia a daganatos betegeknél is?

 

A gyógyszeres kezelés egyre nagyobb teret nyer a daganatos betegségek terápiájában, hiszen a molekuláris tényezők felkutatása is egyre magasabb szintre emelkedik, ezáltal sokkal célzottabb kezelésekre van lehetőség. A kemoterápia, mint tudjuk, az egész szervezetre hatást gyakorol, nem csak az érintett régióra. A szájüregi hatásai is jelentősek, ezért kiemelten fontos, hogy a terápia megkezdése előtt, és az alatt is rendszeresen részt vegyenek fogorvosi kontroll vizsgálaton.

 

Milyen szájüregi elváltozások fordulhatnak elő?

 

Leggyakrabban szájszárazságról és ízérzés-zavarról számolnak be a páciensek. A nyáltermelődés csökkenése a nyálkahártya kiszáradásához vezet, ami fájdalmas, fekélyes elváltozás kialakulását idézheti elő. A csökkent mennyiségű nyál nyelési nehezítettséget is okozhat. A szájszárazság kedvez a fogszuvasodásnak is, hiszen a nyál védő szerepe alig érvényesül. A kemoterápia alatt és az azt követő időszakban a szájüreg és az állcsontok gyógyulási hajlama jelentős mértékben lecsökken, ami azt jelenti, hogy egy foghúzás vagy bármilyen vérzéssel járó beavatkozás súlyos következményekkel járhat. Emiatt fontos a terápia megkezdése előtt felkeresni a fogorvost.

 

Mire lehet számítani?

 

Minden olyan fognak célszerű eltávolításra kerülnie, aminek kérdéses a prognózisa, vagyis az elő nem tört bölcsességfogak, fogágy betegséggel érintett (mobilis) fogak, olyan gyökérkezelt fogak, amelyek körül gyulladásos elváltozás található a csontban. Erre azért van szükség, hogy megelőzzük, hogy a kemoterápia alatt kerüljön sor foghúzásra, vérzéssel járó beavatkozásra. Csak feltétlenül szükséges, sürgős beavatkozás végezhető ez idő alatt, antibiotikumos védelemben, a vérkép ellenőrzése mellett. A terápia alatt a szervezetbe juttatott kémiai anyag lassan ürül ki a szervezetből, így annak befejeződése után is hosszú ideig csak a fent leírt védelemben lehet bizonyos kezeléseket elvégezni.

 

Mit tehetünk?

 

A folyamatos fogorvosi kontroll segít a fogak épségének megőrzésében. Ahányszor csak lehet, akár minden étkezés után is, fogat kell mosni, ezáltal megakadályozva a fogszuvasodást. A szájszárazság, égő érzés csillapítható nyáltermelődést fokozó készítményekkel, illetve léteznek nyálkahártyát bevonó, nedvesítő szerek is, amelyek megakadályozzák a kisebesedést.

Talán nem ez tűnik a legfontosabbnak egy komoly betegséggel küzdő ember számára, de az életminőség fenntartásához, javításához szükség lesz a fogakra és az egészséges szájüregre is, hiszen a táplálkozáson kívül részt vesznek a hangképzésben, az arc esztétikájának kialakításában is, tehát nagy szükség lesz rájuk, hogy bátran mosolyogni tudjanak a gyógyulás után.

 

2020. 09. 03.

dr. Bakó Beáta
fogorvos 

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!