fbpx Szűrések | Mályvavirág Alapítvány

Szűrések

Az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg. A megfelelően korán elkezdett kezelés eredményezhet sikeres gyógyulást, és a vizsgálat olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát.1 Mindenképpen szükséged van nőgyógyászati vizsgálatra, ha már volt szexuális kapcsolatod, ha elmúltál már 18 éves, vagy bármilyen nemi szervet érintő panaszod van. Az ellenőrző vizsgálatot panaszmentes esetben évente javasoljuk megismételni.

A 25-65 éves korosztály háromévente meghívólevelet kap az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól. A fájdalommentes és mindössze 5-10 perces vizsgálat térítésmentes a szakrendelőben. A kistelepüléseken nagy részében már a védőnők is végeznek méhnyakrákszűrést. 

Mi történik a szűrésen?

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezned, természetesen - ha panaszod van, bármikor felkeresheted orvosodat. A szokásos tisztálkodáson kívül speciális teendőd nincs. Ne használj a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést.

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol beszámolhatsz panaszaidról. Kérdéseket tesznek majd fel Neked: tudni szeretnék az utolsó menzeszed időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges társuló tüneteket.

Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. Az eszköz bevezetése lehet kissé kellemetlen, de fájdalmat semmiképpen nem érzel majd. Az eszköz alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használnak, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Lehetőség nyílik kenetek vételére, illetve a rákszűrés elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat mellett kenetet vesznek a méhszáj külső és belső felszínéről. A kenetet az asszisztensnő egy kis üveglapra keni, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek. A méhnyakrákszűrés jelentősége azért igen nagy, mert a rákot megelőző állapotok nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász hüvelybe vezetett ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről. Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart.

Citológiai vizsgálat és HPV teszt

Nőgyógyászati vizsgálat kapcsán a méhszáj kolposzkóppal történő megtekintése során észlelhet az orvos olyan eltéréseket, melyek felvethetik HPV fertőzés gyanúját. A kenetvétel során a méhszáj felszínéről és a nyakcsatorna belső felszínéről nyert sejteket a cytológus speciális festés után mikroszkóp alatt vizsgálja meg. A sejtek megjelenése alapján megerősíthető, vagy nagy valószínűséggel kizárható HPV fertőzés jelenléte. Megnyugtató kolposzkópos kép és negatív cytológiai lelet birtokában további teendőd nincsen, a szűrést elegendő egy év múlva megismételni.

Ha esetleg az elvégzett vizsgálatok eredménye első lépésben nem teljesen megnyugtató, orvosod további vizsgálatokat, kezeléseket javasol majd. Leggyakrabban a hüvely gyulladásának kezelésére van szükség. A baktériumok vagy gombák által okozott fertőzés gyógyítása után megismétlik a vizsgálatokat.

Amennyiben továbbra is felmerül a HPV fertőzés gyanúja, úgy indokolt a HPV tesztet elvégezni.2 Ez igazolja, vagy kizárja a vírusok jelenlétét, így segít a további teendők meghatározásában. A HPV kimutatást két gyanús cytológiai lelet birtokában térítésmentes, de térítés ellenében enélkül is elvégeztethető. A teszt nemcsak a vírusfertőzés tényét bizonyítja, hanem képes a HPV típus azonosítására is. Ennek ismeretében orvosoddal közösen döntötök a további tennivalókról. Ez az eltérés súlyosságától, életkorától, a jelenlévő HPV típusától függően lehet gyakoribb ellenőrzés, különböző módszerekkel végzett szövettani vizsgálat. Sajnos a kialakult fertőzés kezelésére nem rendelkezünk hatásos gyógyszerrel, ugyanakkor a szervezet saját immunrendszere jó eséllyel képes elpusztítani a vírusokat. Különösen fiatal, jó immunrendszerű szervezet képes erre, s egy év alatt eliminálja a fertőzést, a páciens HPV negatívvá válik. A folyamat elősegíthető az immunrendszert erősítő készítmények alkalmazásával.

Méhnyakrákszűrés védőnővel

A védőnői szűrés lehetőségéről nézd meg ezt a rövid, 12 perces videót:

Bertókné Tamás Renáta - Nemzeti Népegészségügyi Központ: Szűrések

  • 1. Pál Attila: A szülészet- nőgyógyászat egyetemi tankönyve, II. rész 6. fejezet, 322. oldal (Medicina Zrt; 2014)
  • 2. Dr. Bősze Péter: A méhnyakrák szűrésének szempontjai: hazai irányelvek. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium útmutatója. Nőgyógy. Onkol. , 2009, 14, 11-17; A méhnyakrákszűrés folyamatábrája http://www.nokfolyoirat.hu/files/491.pdf