fbpx Lelki rehabilitáció | Mályvavirág Alapítvány

Lelki rehabilitáció

Szeretet, hit, béke, hála

 

 

A test és lélek megkérdőjelezhetetlen egységet alkotnak, így nem csoda, ha a test megbetegedésével a lélek is sérül. A lelki megterhelés, amit a nőgyógyászati daganatos megbetegedések okoznak, sokban hasonlítanak, és egyben eltérnek más daganatos megbetegedéstől. Ugyanúgy hullámzó a lelki élet, vannak jobb és rosszabb napok, elkeseredés és bizakodás váltja egymást. Ez a lelki hullámvasút önmagában nehéz. Ezen túlmenően azonban ez a fajta daganat magával hozza a nőiség érzetének megrendülését is. Nem csak a testképünk sérül a kezelés okozta „mellékhatásokkal”, mint a hegek, bőrproblémák, hanem a nőiségünk megélése is. A családunkban való szerepeink betöltése mind ehhez köthető valamilyen mértékben: gyermekeink édesanyjaként, társunk párjaként, szüleink lányaként. A gondoskodás és törődés aránya megbillen: előfordulhat, hogy nekünk most nagyobb szükségünk van ezekre, mint korábban. Megeshet, hogy kiesünk mindennapi rutin tevékenységekből a kezelés okozta fáradtság, gyengeség következtében, és minket ápolnak, miközben erre korábban nem volt példa. Önmagában ez a szerepátbillenést nehéz kezelni, státuszvesztést jelenthet. Emellett társunk oldalán a korábban megélt női megélésünket veszélyeztetheti. Az intimitás, a szenvedély sérülhet, túl sok negatív tartalommal telítődik a lelkünk, a női létünk. Az, hogy hogyan látom magam, mint nő és mint társ.

A személyiségünk átalakul, ha akarjuk, ha nem. Nem tehetünk úgy, mintha nem történt volna semmi. Ennek az átalakulásnak végkifejlete lehet egyfajta szétziláltság, kuszaság, de lehet egy új alapja a megerősödött identitásunknak. Ez azonban nem egy könnyű folyamat, az említett hullámvölgyek, viszontagságok próbára tehetnek minket. Önmagunkban nehéz ezzel megbirkózni, azonban a család, a társunk nagy segítség lehet ebben. Azonban néha elérkezik a pont, amikor érdemes szakemberhez fordulnunk. Segítséget kérni jó dolog! A segítségkérés nem azt jelenti, hogy nem voltunk képesek saját magunk megoldani. A segítség lehetőség is arra, hogy könnyebben éljük meg ezt az időszakot.

A lehetőségek száma végtelen, mindenkinek érdemes megkeresnie azt a formát, ami számára testhezálló. Ehhez nyújtunk segítséget az irányvonalak számbavételével, azonban ne felejtsük, mindig vannak újdonságok, és valakinek ez válik be, valakinek az. Érdemes keresgélni!

 

Minden fejben dől el! A gondolatokat pedig az érzelmek befolyásolják!

Érzelmek

 

Lelki rehabilitációs eszközök:

(nem helyettesítik a hagyományos kezelést, kiegészítik azt)

 

I. Alternatív gyógymódok:

Az alternatív gyógymódok világa rendkívül szerteágazó, a hitrendszerünknek megfelelően kereshetünk hozzánk passzoló eljárást. Ma már számos módszer van, a Pránanadin túl az agykontrollig, angyalterápiáig, de fordulhatunk a reiki valamint az Új Germán Medicina felé, és még lehetne folytatni a sort. Érdemes ezekről többet olvasni, és azt választani, amiben hinni tudunk!

 

II. Kineziológia:

A kineziológia egy alternatív személyiség-, készség- és képességfejlesztő módszer. A kezelés célja a jelen- és múltbeli stresszek feloldása, speciális korrekciós, segítő technikákkal. A kezelések hatékonyan befolyásolják a tested energiaáramlását, felismered a problémáidat, feloldást nyújt ezek alól, és testedben beindítja az öngyógyítás mechanizmusát. 

 

III. Pár- és családterápia:

Sajnos nem mindenkinek adatik meg a megfelelő párkapcsolat, házasság. Ez egy alaphelyzetben is nagy problémát okozhat, hát még egy nehéz élethelyzetben! A pár- és családterápia támogat téged és a családodat a kezdeti, a folyamati és az utószakaszokban fellépő nehézségekben, a közöttetek lévő jó kapcsolat fenntartásában, az egyéni problémáitok megértésében, a mindennapok összehangolásában.

 

IV. pszichológia:

A pszichológusok egyéni- vagy csoportos beszélgetésekkel, eszközökkel és technikákkal segítik a lelki felépülésedet. Számos irányvonal áll rendelkezésünkre ezen belül: klinikai szakpszichológus az élettörténeti elakadások és testi megbetegedések, problémás sémák és élettörténeti nehézségek összefüggéseinek feltárásával, pszichés tünetek kezelésével foglalkozik (pszichoterápia); emellett specializált ága a szexuálszakpszichológus, aki az intimitással, szexuális élettel, párkapcsolati elakadásokkal kapcsolatban segíti a felépülést. Az egészségszakpszichológia az általános betegségi ártalmak csökkentésével, egészségmegőrzéssel tudja előrelendíteni a folyamatot.

 

V. pszichiátria:

Gyógyszert igénylő pszichikai állapotok (pl. szorongás, depresszió) oldásában és kezelésében, pszichoterápiában tud szakértő segítséget nyújtani.

 

Egyéb segítség:

 

VI. Dietetikus:

Két okból is fontos lehet. Az egyik a megelőzés, hogy szeretnél változtatni étrendeden a jövőben, egészségesen étkezni. A másik, hogy a műtétekkel és a terápiákkal a megváltozott kismedencei működéseden javítani szeretnél. A dietetikus segít abban, hogy az emésztőrendszer jobban működjön, megvéd az alultápláltságtól, azzal, hogy étrendet dolgoz ki a számodra. Valamint nagyon fontos segítség lehet a kapcsolt terápiák alatt is. Ami még mellette szól, hogy erősít fizikailag, mert a szükséges és tápláló ételeket ajánlja neked a terápiák alatt is. A dietetikus terapeuta figyelemmel kíséri az egészség-történetedet, betegségeidet, a kezelési tervedet, és így dolgozza ki a számodra legmegfelelőbb étrendet. Amennyiben a rehabilitációs folyamatodban változások állnak be, mellékhatások jönnek elő, ezeknek megfelelően változtatja folyamatosan az étrendet.

 

VII. MOZGás:

A test aktivizálásával a lélek is aktivizálódik, regenerálódik, gyógyul. Vannak bizonyos mozgásformák, amelyek a kezelés elmúltával a kezelőorvossal egyeztetve segítik a testi-lelki egyensúly kialakítását, ilyenek például a zenés-táncos mozgásformák. Legyen az zumba, aerobic, spinning, hastánc vagy bármi más, ezek mind segítenek a testi funkciók normalizálásában, sejtszinten oldják a stressz-ártalmakat, regenerálnak, nőiességünket erősítik.

 

VIII. Egyéni/csoportos ima:

Pap/plébános személyesen találkozik a családoddal vagy veled egy beszélgetésre, imára. Útmutatást és irányt ad, segít hitednek megfelelően az Istennel való kapcsolat egyensúlyozásában, a hited erősítésében, segítségkérésben.

 

 

Kreidl Márti
pszichológus

2020. 09. 02.


A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!