fbpx Terápiák | Mályvavirág Alapítvány

Terápiák

Biológiai terápiák

Hatalmas tempóban fejlődik az orvostudomány, újabbnál újabb terápiákat fejlesztenek az emberi élet minőségéért, az emberi élet meghosszabbításáért. Egy nem gyógyítható betegnek korábban nem sok lehetősége volt, de az elmúlt 15 évben nagy változást hoztak a biológiai terápiák.

A biológiai gyógyszerek biotechnológiai módszerekkel előállított fehérjetermészetű molekulák, melyek az élő szervezetben egy célzott támadásponton specifikusan hatva a molekuláris biológiai jelátviteli utak blokkolásával vagy a daganatot tápláló erek érfejlődésének gátlásával érik el terápiás hatásukat, azaz gátolják a daganatos sejtek növekedését és osztódását.

Méhnyakrákban ill. petefészekrákban érintett betegek közül jellemzően azok kaphatják, akiknek betegségük non-operábilis (nem műthető), előrehaladott, kiújuló, vagy áttétes.

Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a méhnyak- és petefészekrákban alkalmazott biológiai terápia hatásmechnizmusát, azt mondhatnánk, úgy képzeljük el a működését, mintha az elsődleges daganatot “lelakatolná” a terápia, így időlegesen meggátolja annak növekedését és ez a “lakat” elzárja az áttétek táplálását is.

A szervezetnek van egy ún. hozzászokási időtartama, ami azt jelenti, hogy a biológiai terápia addig tud hatni, amíg a daganat nem szokik hozzá, s válik rezisztenssé. Ma már bizonyos betegségekben, a rezisztenssé válást követően is megvannak az adott betegségen belüli újabb lehetőségek.

A hosszabb életért, a jobb életminőségért

Korábban egy nagyon súlyos stádiumban lévő betegnél, nem tudtak mit tenni, nem volt semmi lehetőség. Ezekkel a terápiákkal átlagosan 8-10 hónappal, akár 5-10 évvel is meghosszabbodhat a beteg élete, elfogadható életminőségben. Természetesen sok összetevője van annak, kinél mennyi idő a “segítő idő”, egyéntől, állapottól, betegségtől függően. Ma még megállapítani, hogy kinek meddig hat nem is lehetséges. Ami viszont nagyon fontos, hogy van eszköz arra, hogy az életet meghosszabbítsuk!

Hogyan lehet hozzájutni?

A legtöbb ilyen biológiai terápia méltányossági alapon jár, a kezelőorvos tudja megigényelni az Országos Egészség Pénztártól. Egyrészt szükséges hozzá, hogy az orvos felajánlja a lehetőséget, ha adottak erre a feltételek, másrészt pedig, hogy az OEP elfogadja a méltányosságot.

Mind a petefészekrák, mind a méhnyakrák esetében létezik biológiai terápia, melyet indikációtól függően kemoterápiával kombinálva vagy pedig néhány hónapos kemoterápiával történt együtt adást követően önmagában lehet alkalmazni.
Petefészekrák esetén III.B, III.C és IV. stádiumban adható, méhnyakrákos betegeknél pedig áttétes (elsődlegesen IV.B), vagy kiújuló/perzisztáló betegségben. Több feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy adható legyen.

A további információkról a kezelőorvos tud információt adni.
Tájékozódj, ismerd meg a lehetőségeket!

 

dr. Major Tamás
szülész-nőgyógyász orvos, egyetemi docens, lézerspecialista
2015. 04. 10.

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!