fbpx HPV teszt | Mályvavirág Alapítvány

HPV teszt

Egyre többet hallani az úgynevezett HPV szűrésről. Pontosabban talán az hall róla, aki magán nőgyógyászhoz jár, vagy az, akinek rossz citológiai eredmény után térítésmentesen biztosítják a HPV szűrést. Mert bizony, ez sajnos, ma még egy fizetős eljárás annak ellenére, hogy a HPV szűrés nagymértékben növeli a szűrés érzékenységét1, ami annyit jelent, hogy nagyobb eséllyel megtalálja azokat az eseteket is, amik a citológiai szűrés által nem kerültek kiszűrésre.  

Elmondhatjuk, hogy a HPV szűrés is egy nagy mérföldkő a méhnyakrák megelőzésében a citológiai vizsgálat és a HPV elleni védőoltás mellett.

A HPV teszt a vírus hiányát vagy jelenlétét mutatja ki a szervezetben.

Ha magas kockázatú HPV-m van, hogyan tudom segíteni a fertőzés elmúlását?

  • A HPV fertőzés ellen az immunrendszerünk védekezik. Ahogy az immunrendszer az egész testünket is védi, legyen az egy megfázás vagy bármely más betegség, úgy a HPV ellen is igyekszik felvenni a harcot. Fontos hangsúlyozni, hogy a HPV fertőzések nagy része kezelés nélkül elmúlik az immunrendszer védekezésének következtében.2

  • Ha az immunrendszerünk nem képes leküzdeni a HPV-t (ez sajnos nem attól függ, hogy egészségesen élünk-e), tartósan, azaz hosszú hónapokig fennállhat a HPV fertőzés. Ilyenkor egy pozitív HPV teszt után sűrűbb citológiai nyomonkövetés kezdődik, hogy a rákmegelőző állapotokat korai stádiumban kezelhessék, ha szükséges, így esélyt sem adva arra, hogy méhnyakrákig jusson el a folyamat.

Nem ijesztő-e, ha tudom, hogy HPV fertőzött vagyok?

  • A pozitív magas kockázatú HPV eredmény nem azt jelenti, hogy a méhnyakrák jelen van a szervezetben, hanem azt, hogy a méhnyakrák kialakulásának kockázata nagyobb, mint azokban, akikben a HPV nincs jelen. A felgyorsult világunkban, sajnos, a nők több mint 80%-a megfertőződik legalább egyszer élete során, akár monogám kapcsolatban is. Fontos, hogy a HPV fertőzést ne stigmaként éljük meg, hanem kockázatként. Ha a fejünkbe áthelyezzük és azt mondjuk, tudom, hogy a HPV magas kockázatú típusával vagyok fertőzött, akkor addig, amíg a vírus a szervezetemben van, még jobban odafigyelek, hogy rendben legyek. Nem szabad megijedni ettől, azt kell célul tűzni, hogy az önmagunkra figyeléssel, az esetleges szorosabb szűrési kontrollokkal esélyt adjunk annak, hogy nálunk ne alakulhasson ki még egy súlyosabb rákmegelőző állapot sem.

  • Ha eddig nem kaptad meg a HPV elleni védőoltás, itt az idő az elhatározásra a jövőbeni védelem érdekében. Ne várd az oltástól, hogy megszünteti a HPV-fertőzést, de egy következő fertőzéstől nagy eséllyel megvédhet.

A HPV teszt lehetőséget ad arra, hogy azokra a nőkre több figyelem jusson, akik magas kockázatú HPV vírussal fertőzöttek. Segít abban is, hogy kiküszöbölve a magas kockázatú HPV fertőzést lecsökkenjen az indokolatlanul magas konizációk száma Magyarországon ( ~10.000/év).

Milyen tulajdonság fontos egy HPV teszt esetén? Mik a tesztek közötti különbségek?

Specificitás és szenzitivitás

Azt, hogy egy adott diagnosztikus eljárás mennyire optimális, két mérő tényezővel jellemzik:

(1) specificitás: annak a valószínűsége, hogy a teszt értéke negatív lesz egy olyan páciensen, akinél nem áll fenn HPV fertőzés. A specificitás tehát azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan azonosítja azokat, akik nem fertőzöttek. Akkor magas a HPV teszt specificitása, ha a negatív eredmény mellett valóban nincs jelen a vizsgált paraméter (esetünkben a HPV).

(2) szenzitivitás: annak a valószínűsége, hogy a teszt értéke pozitív lesz egy olyan páciensen, akiben fennáll a betegség. A szenzitivitás azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan detektálja a fertőzés fennállását.

A HPV tesztek esetében ez a két tényező nagyon fontos. Ezáltal kiküszöbölve a téves diagnózis felállítását. Viszont a tesztek pontossága fajtánként eltérhet.

Tipizálás

Az is fontos, hogy a HPV teszt képes-e meghatározni a HPV típusait- (tipizálás-), vagy csak azt különbözteti meg, hogy alacsony/magas kockázatba tartozik a talált HPV törzs.  A legtöbb teszt azt jelöli meg, hogy a HPV magas kockázatú törzzsel vagyunk fertőzve, és csak kevés olyan teszt van, amely konkrétan megnevezi a HPV 16 és a 18-as típust és velük együtt még több magas kockázatút is egyaránt.

Ma Magyarországon a citológiai vizsgálat mellé kérhetjük a HPV tesztet is, azonban ez jelenleg csak térítés ellenében vehető igénybe, kivéve azokat az eseteket, ahol a rákszűrés eredménye alapján indokolt a további kivizsgálás.

Amennyiben be vagyunk oltva a HPV elleni védőoltással, ugyanúgy rendszeresen kell járni méhnyakszűrésre és ugyanígy kérhető a HPV teszt továbbra is.

 

dr. Major Tamás
szülész-nőgyógyász orvos, egyetemi docens, lézerspecialista
2015. 02. 10.

 

Ha szeretnél többet megtudni a HPV tesztről, kattints ide: http://hpvszures.roche.hu/patients/index.html

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!

  • 1. Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, 15. fejezet (Semmelweis Kiadó, Budapest, 2009)
  • 2. Robbins: A patológia alapjai (Medicina Könyvkiadó Zrt; Budapest, 2014, 9. kiadás, 18. fejezet)