fbpx Gyakori kérdések | Mályvavirág Alapítvány

Gyakori kérdések

MÉHNYAKRÁK

Örökölhető a méhnyakrák?

A méhnyakrákos betegeknek csak néhány százalékánál játszik szerepet az öröklődés a daganat kialakulásában. Ezekben az esetekben sem a betegség, inkább a rosszindulatú betegségre való nagyobb hajlam örökölhető. A méhnyakrák kialakulásában a magas kockázatú HPV (human papillomavirus) törzseknek van kiemelt szerepe, ami ellen ma már védőoltással is lehet védekezni.

Hogyan alakulhatnak ki a méhnyakrák áttétjei?

A méhnyakrák áttétjei jellemzően akkor alakulnak ki, ha a daganatos sejtek bekerülnek a nyirokkeringésbe, és bejutnak a nyirokcsomókba, esetleg távolabbi szervekbe. A tumorsejtek a közelben található szervekre is ráterjedhetnek, leggyakrabban a húgyhólyagot és a végbelet szűrik be.

KEZELÉS ELŐTT

Kérhetek másodvéleményt mielőtt döntök a kezelésről?

Természetesen erre van lehetőség. A terápiát általában nem egy orvos választja ki, hanem egy  - több, különböző területen dolgozó orvosból álló munkacsoport - ún. onkoteam határozza meg. Az terápával járó kockázatok és a kezelés nyújtotta előnyök mérlegelésében a betegnek döntő szava van. Ehhez segítségként második orvosi szakvéleményt is kérhet, azonban ez nem része mindennapi gyakorlatnak.

Mennyire befolyásolja az életkorom azt, hogy milyen kezelést kapok?

A kezelést leginkább az befolyásolja milyen stádiumú – azaz mennyire előrehaladott a betegség. Természetesen a beteg általános állapota ill. kísérő betegségei is befolyásolják, hogy műtétet illetve sugár- vagy gyógyszeres terápiát alkalmaznak.

Meggyógyítható a méhnyakrák alternatív módszerekkel?

Nincs olyan szakmai bizonyíték, ami alátámasztaná az alternatív módszerek eredményességét.

A méhnyakrákból meg lehet gyógyulni?

A gyógyulás esélyeit nagyban befolyásolja az, hogy az elváltozást mennyire korai stádiumban diagnosztizálták. Korai esetekben egy kisebb sebészeti beavatkozással is tumormentessé tehető a beteg. Nem műthető többszörös áttétek esetén a gyógyszeres terápia (kemo ill. biológiai terápiák) célja, hogy a betegséget krónikus lefolyásúvá tegye.

Lehet-e még gyerekem?

Ez attól függ, mennyire korai stádiumban fedezték fel a daganatot és milyen kezelést szükséges. Magyarországon alkalmazták először az ún. Wertheim-ART műtétet, amely méhmegtartó Werheim műtét.  Sok esetben alkalmazható olyan nők esetén, amiknek még nincs saját gyermekük.  Ezt a témát is részletesen beszéld meg az orvosoddal, hogy alaposan mérlegelni tudd a lehetőségeidet!

Nem kapok egyértelmű válaszokat az orvosomtól a kilátásaimról. Mi az oka?

A betegség kilátásáival kapcsolatos számok átlagértékek, sok beteg adatait feldolgozó statisztikákból születnek, nem adnak pontos előrejelzést egy-egy beteg kilátásaira vonatkozóan. Tehát lehetetlen előre megjósolni, hogy pontosan mi várható egy adott beteg esetében, így etikátlan lenne kezelőorvosodnak bármilyen jóslásba bocsátkoznia. 

Miért nincs orvosi ajánlás az alternatív készítményekhez, ami segítene eligazodni?

Az alternatív készítményeket nem tesztelték klinikai vizsgálatokban, így hatásosságukról sincs meggyőző bizonyíték. A készítmények alkalmazásához fűződő ígéreteket sajnos semmi nem igazolja, hiába „fedezik fel a rák új gyógymódját” szinte minden héten.

Mikor és hol juthatok hozzá a méhnyakrákra ható célzott onkológiai terápiához?

Magyarországon az onkológiai kezeléseket onkológiai centrumokban végzik. Minden egyes beteg esetében nem egyetlen orvos, hanem egy orvosbizottság (onkoteam) dönt a legmegfelelőbb kezelésről.

KEZELÉSEK

Mi a különbség a biológiai és a kemoterápiák között?

A kemoterápiák elsősorban olyan sejtekre hatnak amelyek gyorsan osztódnak. Mivel a terápia nem válogat az egészséges és a daganatos gyorsan osztódó sejtek között, a gyorsan osztódó egészséges szövetek is károsodhatnak (pl haj, csontvelő, bél nyálkahártya). A biológiai terápiák a daganatos sejtek valamely jellemző tulajdonságát, vagy az egészségestől eltérő működését veszik kereszttűzbe, így hatásuk sokkal célzottabb, mint a kemoterápiáké. A két terápiás megközelítést a maximális hatás érdekében általában együtt szokták alkalmazni.

Mikor van szükség biológiai terápiára?

A biológiai terápiáknak az alkalmazási területe jól meghatározott. Minden egyes gyógyszer esetében külön rögzítik, hogy milyen stádiumban és kombinációban lehet alkalmazni. Erre általános szabály nincs, mindenképp kérdezz rá a kezelőorvosodnál!

Meddig tart a kezelés?

A kezelés hossza minden esetben az alkalmazott protokolltól függ, amelyet az onkoteam határoz meg, amelyről kezelőorvosod tájékoztat Téged. Amennyiben a kezelés során elfogadhatatlan mellékhatás vagy progresszió következik be, a kezelést a tervezett idő előtt módosíthatják vagy leállíthatják.

Mehetek-e dolgozni a kezelések ideje alatt?

A különböző onkológiai kezelések különbözőképpen terhelik meg a szervezetet. Előfordul, hogy a beteg úgy érzi: könnyebb elviselni a kezeléseket, ha nem esik ki a mindennapi rutinból és nem adja fel a munkáját még átmenetileg sem. Minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni, hogy a beteg folytathatja-e a munkát a kezelések között vagy jobb, ha betegállományban pihen.

Mit tehetek, hogy válaszokat kapjak az orvosomtól? Nincs elég ideje az orvosomnak rám.

Sajnos általános tapasztalat, hogy a napi ellátásban a betegek nagy része úgy érzi, nem kap elegendő időt és figyelmet orvosától. Ez nem csak a beteg, hanem sokszor az orvos számára is nagyon frusztráló. Hiába szeretne segíteni a betegének, ha az látszólag nem tudja, mit kérdezzen. Sokszor pedig tényleg nincs idő hosszas magyarázatokra. Legegyszerűbben azzal segíthetsz ezen a helyzeten, ha egy kis jegyzetfüzetbe felírod két vizit között a felmerülő kérdéseidet, és megjelelölöd a három legfontosabbat. Így azonnal választ kaphatsz legelégetőbb kérdéseidre.

Hasznos lehet ezen kívül még az is, ha összegyűjtöd a rendelőben található betegtájékoztatókat és azokból is informálódsz. Az internetes honlapok között már nagyobb óvatossággal érdemes válogatni, mert nagyon sok valótlan információt tartalmazhatnak. A weborvos.hu és hazipatika.com olyan honlapok, amelyek készítésében orvosok is közreműködnek, így az ott található információk hitelesek. A malyvavirag.hu-t azzal a céllal hozták létre, hogy a legnagyobb hazai tudásbázis legyen a méhnyakrák témakörében.

Méhnyakrákos betegként mit kaphatok egy betegklubban, sorstársközösségben? 

Az európában is egyre népszerűbbé és ismertebbé váló betegklubok nagyon fontos szerepet játszhatnak a daganatos betegek életében. Az ember alapvetően társas lény – még akkor is, ha egy-egy nehéz helyzetben legszívesebben kimenekülne a világból. Ezért a betegek számára megnyugtató érzést jelent a sorstársközösség, kevésbé érzik magukat kirekesztve, egyedül. Sok hasznos információval könnyítik meg a klubbok a betegek mindennapi életét, valamint a kezelés elviselését és a betegséggel való együttélést. 

A Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákban érintett nőknek sokféle programot biztosít:

  • Titkos és zárt Facebook csoportjukban több, mint 300 sorstárs segíti egymást a gyógyulásban. Ez a csoport kívülről nem látható, így minden kényes témát meg tudnak beszélni a tagok. Jelentkezni a facebook.com/malyvavirag oldalon privát üzenetben vagy az info [at] malyvavirag.hu-n lehet. A szeretetteli, egymásra odafigyelő közösség célja, hogy senki ne érezze egyedül magát a nehéz kérdéseivel és mindenre kapjon megnyugtató választ.
  • Budapesten és Debrecenben rendszeres Mályvavirág klub biztosít lehetőséget a sorstársaknak a személyes találkozásra
  • Lélekőrzőink bármikor hívhatóak, akár bemennek a kórházba, de segítenek a kezelés előtt vagy után is. A beszélgetések során az érintettek könnyebben megnyugszanak, megtalálják a kilábaláshoz, felépüléshez vezető úthoz szükséges erőt.
  • Kórházi füzetünk segít felkészülni a kórházi napokra, praktikus tanácsokkal lát el
  • Tóth Icó: Minden anyuka meggyógyul című naplóját - kérésre - minden érintettnek ingyenesen eljuttatja az Alapítvány
  • Komplex rehabilitációs programot fejleszt, ami hosszú távon minden gyógyuló számára segítség lehet a mielőbbi lelki és fizikai felépüléshez

Úgy érzem, hogy a kezelés rosszabb, mint a betegség: miért ne hagyjam abba?

Kezelés közben a daganatos betegek nagy része úgy érzi, a kezelés rosszabb, mint a betegség. Nem szabad viszont elfelejtkezni arról, hogy míg a kezelések egy bizonyos idő után véget érnek és gyógyulást is eredményezhetnek, addig a kezelés abbahagyása többnyire a daganatos betegség előretöréséhez és a beteg idő előtti halálához vezethet.

Visszautasíthatom a kezeléseket? Milyen következményekkel járhat ez?

Természetesen minden betegnek emberi joga van a felajánlott kezelést elutasítani. Kezelés nélkül azonban a daganatos sejtek korlátlan szaporodását semmi nem állítja meg, és a daganatos betegség végül legyőzi a beteget.

KEZELÉS UTÁN

Fenyeget-e engem egy új független, második rák kockázata ha már túlestem a méhnyakrákon?

Amennyiben kemoterápiás kezelést vagy besugárzást kaptál, valamivel nagyobb esélye van annak, hogy egy második daganatos betegség alakuljon ki a következő évtizedekben. Emiatt azonban nem szabad aggódnod, inkább légy tudatos: rendszeres kontroll és szűrővizsgálatokkal az elváltozás idejében felfedezhető és kezelhető.

 

Tóth Icó
2017. 03. 02.
hivatkozás: Mályvavirágok Közössége - titkos és zárt Facebook csoport, sorstársközösség

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!