fbpx Sajtóközlemény - HPV védőoltás | Mályvavirág Alapítvány

Sajtóközlemény - HPV védőoltás

Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

Szeptember 16-ig kérhetik ingyenesen a szülők a védőoltást

 

Évente 4-500 nő[1] és mintegy ugyanennyi férfi haláláért[2] felelnek a Humán Papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

BUDAPEST, 2020. szeptember 02.

 

Az összes, közel 48 000 hetedik osztályos lány számára igényelhetnek HPV elleni védőoltást a szüleik idén szeptember 16-ig. A vakcina a Nemzeti Immunizációs Programban ajánlott oltásként szerepel, így ingyenesen kapható, amennyiben azt az iskolákban tett írásos beleegyező nyilatkozattal a fenti határidőig kérik. A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon két oltásra van szükség fél-, legfeljebb egy év különbséggel.

 

 „Mivel a HPV elsősorban nemi úton terjed, így sok szülőben felmerül a kérdés: vajon miért kell már 12 éves korban védekezni ellene” – számolt be Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Mályvavirág Alapítvány sajtótájékoztatóján. „Két oka van, egyrészt az oltás a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja a leghatékonyabb védelmet, továbbá a fiatalabb korban adott oltás erősebb immunválaszt eredményez, tehát hatékonyabban mozgósítja a vakcina az immunrendszert, mint idősebb korban. A nemzetközi ajánlások is 9-14 éves kor körül javasolják a HPV elleni védőoltás beadását mind a lányok, mind a fiúk esetében” – tette hozzá.

A HPV fertőzés nagyon gyakori, az emberek mintegy 80 százaléka átesik rajta legalább egyszer életében[3] és tovább is adja, anélkül, hogy tudna róla. A fertőzés számos rákos megbetegedést (méhnyakrákot, egyes nemi szervi rákokat, a végbélnyílás és a garat rákos megbetegedéseit), illetve nemi szervi szemölcsöket okozhat[4].

„Kevés olyan daganattípust ismerünk, amelyet meg tudunk előzni, de a HPV okozta daganatos megbetegedések ilyenek” – emelte ki Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász, a Mályvavirág Alapítvány Kuratóriumi tagja. „Bár az óvszer csökkenti a vírus átadásának esélyét, sajnos nem biztosít teljes védelmet, hiszen ez a vírus bőr-bőr kontaktussal is terjed. Emellett orális szex útján garat-gége betegségeket is tud okozni. A HPV okozta daganatos megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb módja a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatok együttes alkalmazása” – tette hozzá.

 

A Nemzeti Immunizációs Programban 2018 óta a jelenleg elérhető legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű oltás igényelhető, amely csökkentheti a leggyakoribb HPV okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát a nők és férfiak esetében is.

„Az idei év éreztette mindannyiunkkal, milyen az, amikor egy betegség ellen még nem áll rendelkezésre védőoltás” – mondta el Prof. Dr. Mészner Zsófia, védőoltás specialista, a Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet (HOGYI) Módszertani igazgatója. „A HPV fertőzés szerencsére nem ilyen, a védőoltás már 107 országban része a nemzeti oltóprogramoknak világszerte, Magyarországon pedig 2014 óta kaphatják a hetedikes lányok.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelten biztonságosnak minősítette a HPV elleni védőoltást. A Szervezet méhnyakrák eliminációs stratégiája nem kevesebbet céloz, mint hogy néhány évtizeden belül eltűnjön a méhnyakrák Európából. Ennek a célkitűzésnek az egyik alapköve a HPV elleni védőoltással elért magas átoltottság.

„Ne feledkezzünk meg arról, hogy a HPV elleni védekezés egyik legnagyobb ellensége a téves információk terjedése, így fontos, hogy minden szülő hiteles forrásból tájékozódjon, mielőtt gyermeke egészségéről dönt. Ilyen például ilyen például a HPV prevencióval is foglalkozó betegszervezet honlapja, a malyvavirag.hu is” – emlékeztetett Dr. Mészner Zsófia.

A HPV elleni védekezéssel kapcsolatos megfelelő tájékoztatást segítendő, a Mályvavirág Alapítvány gondozásában megjelent a MályvaZseb, HPV és minden, ami még belefért című edukációs kiadvány. A Dr. Lukács Edina és Tóth Icó által megírt, orvos szakértők által lektorált könyv célja, hogy egy helyen összegyűjtve minden fontos információ elérhető legyen a Humán Papillomavírusról, a HPV okozta daganatokról, a méhnyakszűrésről, valamint gyógyultak sikertörténeteiről is. A könyv beszerezhető a könyvesboltokban, továbbá elérhető a malyvavirag.hu webshopban.

További hiteles források a témában:

www.malyvavirag.hu

www.hpvdoktor.hu

Https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hpv_2018

 

http://www.vacsatc.hu/

 

A koronavírus járvány a 2020-as oltási rendet jelen pillanatban nem befolyásolja, amennyiben ebben változás történik, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Operatív Törzs tájékoztatásának megfelelően kell majd eljárni.

 

 

 

 

     A Mályvavirág Alapítványról:

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy egyszer elmondhassuk, Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el a méhnyakrák miatt. Az Alapítvány elsődleges célja a prevenció, azaz a szűrések és a védőoltások igénybevételi arányának növekedése által elérni azt, hogy a méhnyakrákos és az egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedések, valamint a betegségek okozta halálozások száma jelentősen csökkenjen. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés és a korai felismerés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Célja továbbá a már kezelés alatt állók rehabilitációjának megszervezése, lebonyolítása. Gyógyulást Segítő Programjával a betegek teljes körű testi-lelki felépülését és életminőségük javítását segíti.

Az Alapítvány 2017-ben kapcsolódott be az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának betegszervezeti hálózatába, melynek köszönhetően nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodva dolgozhat tovább céljai megvalósításáért. 2019-ben Tóth Icót, az Alapítvány elnökét az ESGO-Engage társelnökévé választották Európában.

 

„A Mályvavirág Alapítvány elnökeként, nőként és édesanyaként is nagyon fontosnak tartom, hogy ismerjük a lehetőségeinket és éljünk azokkal, amelyek a HPV okozta daganatok megelőzésére szolgálnak” – mondta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

 

[1] From: Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. December

[2] Szentirmay Z et al. Orvosi Hetilap, 2017.