fbpx Sajtóközlemény - Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét 2021 | Mályvavirág Alapítvány

Sajtóközlemény - Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét 2021

LEGYÉL TE IS MÁLYVAVIRÁG NAGYKÖVET

Hiszen idén is Összeköt Bennünket a Gyöngy!

 

A Mályvavirág Alapítvány 2021-ben már nyolcadik alkalommal hirdet kampányt a méhnyakrák prevenció fontosságának hangsúlyozására, csatlakozva ezzel európai társszervezeteihez.

 

Az évente, január harmadik hetére datált Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét fő üzenete:

Legyél te is Mályvavirág Nagykövet!

 

Mályvavirág Nagykövet mindenki, aki valamilyen formában foglalkozik a humán papillomavírushoz kapcsolódó témákkal, akár kérdez az orvosától, beszélget a barátaival, megoszt egy információt, vagy akár utánaolvas.

 

A kampány célja ezúttal is az, hogy a lehető legtöbb nőhöz és férfihez jusson el az összes információ a HPV-vel, a méhnyakrákkal valamint a prevenciós lehetőségekkel kapcsolatban.

 

Ebben az évben a koronavírus okozta korlátozott lehetőségek miatt nincs lehetőségünk a személyes találkozásra, rendezvények szervezésére. Így is igyekszünk azonban a lehető legtöbb felületet megragadni a figyelemfelkeltés eszközeként.

 

Az idei kampány fő üzenete: Legyél Te is Mályvavirág Nagykövet, hiszen összeköt bennünket a gyöngy!

 

A gyöngy, mint a humán papillomavírus elleni védelem szimbóluma, évek óta kíséri a Mályvavirág Alapítványt. Idén azt hangsúlyozzák, hogy, még, ha a koronavírus okozta helyzet bizonyos értelemben el is választ bennünket egymástól – legalábbis személyesen – és átalakítja a szokásos rutinokat, a szűrésekre járás lehetőségeit, a "Gyöngy”,   - vagyis a HPV-megelőzés üzenetének közvetítése - akkor is összeköt minket, ezúttal az online térben.

Már nem csak a nőket, de a férfiakat is!

 

Három irányban zajlanak majd az események január 18. és 24. között:

  1. A Mályvavirág Alapítvány Facebook oldalán minden nap tematizáltan jelennek meg a téma fő üzenetei, valamint szakértők és érintettek szereplésével készült filmek.
  2. Január 18-án elindul egy kihívás: csatlakozhat bárki, azzal, hogy felvarr a maszkjára egy vagy több gyöngyöt, készít magáról egy fotót, és feltölti a közösségi oldalára, majd kihívja három ismerősét ugyanerre a feladatra. Így bárki Mályvavirág Nagykövetté válhat, hiszen ezzel is segíti a prevenció fontosságának közvetítését.
  3. Január 18-tól egy hónapon keresztül az 1-es villamos vonalán egy Mályva-szerelvény közlekedik, amely kívül-belül toborozza majd a Mályvavirág Nagyköveteket, és több más kocsiban is lesznek figyelemfelhívó plakátok. Ahhoz, hogy valaki hiteles nagykövetté váljon, mindössze annyit kell tenni, hogy elolvassa www.malyvavirag.hu  honlapon található legfontosabb tudnivalókat a HPV-vel és a méhnyakrákkal kapcsolatban, és utána továbbadja az üzenetet. Cserébe a Mályvavirág Alapítvány egy letölthető oklevéllel ismeri el a prevenciós munka fontosságát.

 

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek.

A vírus meglehetősen gyakori, a szexuális életet élők közel 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A nőknél elsősorban a méhnyakrák kialakulásáért felelős, de férfiaknál is okozhat nem szervi daganatot. Mindkét nemnél szemölcsök, fej-nyaki daganatok vagy akár végbélrák kialakulása is lehet a tartós fertőzés következménye. Szerencsére a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, ha azonban évekig fennáll, daganat alakulhat ki.

 

A rendszeres szűrővizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami megakadályozza, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki a szervezetben. Ma már nemcsak tizenéves lányoknak és fiúknak, hanem felnőtteknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzésük.

 

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy egyszer elmondhassuk, Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el a méhnyakrák miatt. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés és a korai felismerés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Alapítvány elsődleges célja tehát a HPV-prevenció, azaz a szűrések és a védőoltások igénybevételi arányának növekedése által elérni azt, hogy a méhnyakrákos és az egyéb HPV-asszociált megbetegedések, valamint a betegségek okozta halálozások száma jelentősen csökkenjen, mind a nők, mind a férfiak körében.

Célja továbbá a nőgyógyászati daganattal érintettek betegútjának kísérése, és rehabilitációjának megszervezése, lebonyolítása.

Az elmúlt években a Mályvavirág Alapítvány kapoccsá vált a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a hatóság, a média és a lakosság között.

Tiszteletbeli tagja a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának, valamint további európai szervezeteknek.

 

 

 

További információ: 

Naszvadi Viktória

Tel: +36-20-930-9301

Email: naszvadi.viktoria [at] malyvavirag.hu

www.malyvavirag.hu

facebook.com/malyvavirag