fbpx NOPREM Prehabilitációs progrM | Mályvavirág Alapítvány

NOPREM Prehabilitációs progrM

Prehabilitációs Pilot projekt

 

A Mályvavirág Alapítvány tavasszal egy NOPREM elnevezésű, 2 éves időtartamú, prehabilitációs kísérleti projektet indít közel 400 fő számára, amely célja a nőgyógyászati daganatos betegség miatt műtéti ellátásra kerülő nők életminőségének javítása.

 

6

Speciális otthoni felkészítő program

A Mályvavirág Alapítvány áprilistól egy prehabilitációs kísérleti projektet indít NOPREM néven, amely a nőgyógyászati, onkológiai prehabilitáció a műtéti kezelés vonatkozásában kifejezésből alkotott mozaikszó. A programot közösen Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány elnöke, Spanics Cosette szülésznő, projektvezető, Dr. Köblös Kata aneszteziológus, petefészekrák-túlélő és Dr. Tóth Richárd szülész-nőgyógyász, nőgyógyász-daganatsebész álmodták meg, illetve részt vesz benne Pongrácz Adrienn dietetikus, Illés Szilvia klinikai szakpszichológus, Lánchidi Anett gyógytornász. A projekt célja az ERAS (enhanced recovery after surgery) elnevezésű, műtétek utáni gyorsított felépülést segítő program megerősítése, illetve annak kiegészítése prehabilitációval, és beépítése a hazai nőgyógyászati onkológiai gyakorlatba, mely Magyarországon jelenleg még nem elterjedt.

A prehabilitációt a gyorsított felépüléshez kapcsolódóan találták ki, mellyel a beteg általános állapotát kívánják javítani azzal, hogy elébe mennek a beavatkozás okozta megterhelésnek, és már azt megelőzően célzottan készítik fel a pácienst a műtétre. A betegek egy komplex felkészítő programban vesznek részt, melynek újdonsága, hogy a szükséges gyakorlatokat, feladatokat önállóan, online tudják használni.

Dr. Tóth Richárd elmondta: „A NOPREM programot úgy kell elképzelni, mintha egy olimpiai gátfutásra készülnénk, amihez komplett, több elemből álló, részletes edzésprogram szükséges, nem elég csak az utcán futni. Ezzel segítünk abban, hogy a verseny után a sportoló ne feküdjön otthon izomlázzal hetekig. A két év alatt tudományos igényességgel felmérjük a projekt hatékonyságát, az információkat pedig elérhetővé tesszük a nagyközönség számára. Bízunk benne, hogy a megszerzett tapasztalatok hivatalos magyar szakmai ajánlásként is megjelenhetnek majd. Célunk, hogy a betegek ne csak meggyógyuljanak, hanem teljes értékű életet is éljenek, melyhez a lehető leghamarabb visszatérhessenek a műtét és a kezelések okozta megpróbáltatásokat követően. Szeretnénk bebizonyítani, hogy a program annak telemedicinális jellege miatt nagy humánerőforrás-igény nélkül is működik.”

7

Műtét előtti optimalizálás

A 3 pillérből álló program célja a fizikai teljesítőképesség, a tápláltsági és a mentális állapot felmérése és optimalizálása. A rendszeres testmozgás az előnyös fizikai hatásokon túl – jobb terhelhetőség és állóképesség, valamint az izomtömeg megőrzése – a lelkiállapotot is kedvezően befolyásolja. A tápláltsági állapot nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a műtéti stresszt a szervezet könnyebben viselje, fontos szerepet játszik a megfelelő fittség biztosításában, segíti a sebgyógyulást és a műtét után létrejövő elkerülhetetlen izomveszteség újraépítését. A tápláltsági állapot felmérésében nélkülözhetetlen szerepet játszik a BioTechUSA-cégcsoport által biztosított Inbody testösszetétel-elemző gép. Továbbá pszichológiai tesztekkel feltérképezik a betegek mentális állapotát, mennyire van jelen náluk a szorongás, a reményvesztettség és a depresszió, hiszen a rák egy olyan súlyos diagnózis, amit nem lehet könnyedén feldolgozni.

Spanics Cosette ismertette a lépéseket: „Az első felmérési ponton – a műtét előtt 4-6 héttel – történik meg az alapadatok felvétele és az elsődleges preoperatív, azaz a műtét előtti tesztek elvégzése. Itt kapják meg a résztvevők a projektmappát, amiben minden kapcsolódó információt, anyagot megtalálnak, többek között a hétről-hétre felépített mozgásnaplót, táplálkozási útmutatót, zárt weboldal elérhetőséget, illetve a javasolt étrendkiegészítőket, fehérjét, glutamint és D-vitamint. Az újabb mérésre közvetlenül a műtét előtt kerül sor, illetve a műtét után 30, 60 és 90 nappal.”

 

A beteg is legyen partner

A kísérleti projektbe legalább 400 fő lesz bevonva, amiből 200 fő kapja meg a prehabilitációt az ERAS protokoll mellett, 200 fő pedig az ERAS programban vesz részt kontrollcsoportként. Vizsgálóhelyekként a budapesti Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának mindkét részlege, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája vesznek részt, a pácienseket a kezelőorvosaik irányítják majd a programba.

Dr. Köblös Kata orvosként és érintettként így fogalmazott: „Ebből a paternalizált beteg-orvos kapcsolatból megpróbálunk abba az irányba elmenni, hogy a beteg is partner legyen a saját gyógyulási folyamatában. Megértse azt, hogy nagyon sok mindent tud hozzátenni a felépüléséhez azáltal, hogy életmódbeli változtatásokat eszközöl, 4 hét alatt pedig nagyon nagy eredményeket lehet elérni.”

 

A pilot projekt multiszponzorációs.

A BioTechUSA-cégcsoport társadalmi felelősségvállalási programja keretében első támogatóként Inbody testösszetétel-elemző gép vásárlásával és saját gyártású fehérje- és D-vitamin készítményeivel támogatta a projektet 8 millió forint összértékben. A támogatást Kiss Virág fitnesz világbajnok, a BioTechUSA jótékony márkanagykövete adta át. Továbbá a Mályvavirág együttműködve a BioTechUSA-val a kollégáknak az év során HPV-prevenciós előadást, illetve ​​​​méhnyak- és ​szájüregi ​szűrést ​​szervez.
https://biotechusa.hu/felelossegvallalas/

5

 

 A Nutricia, a Danone Research & Innovation vállalata speciális, onkológiai betegek részére kifejlesztett magas energia- és fehérjetartalmú itallal támogatja a programba bekerülő érintetteket.
https://nutricia.hu/

A Rubenza Pharma Kft. a program résztvevőinek speciális enterális glutamin és arginin pótlására kifejlesztett terméket biztosítanak, melyek elősegítik a műtéti seb gyógyulását. Ezáltal támogatják a prehabilitációs felkészülést, és megerősítik a rehabilitációs időszakot.
https://www.rubenza.hu/hu

A Greensound egy futógép megvásárlásával támogatta a NOPREM magyarországi projektet.
https://www.greensound.hu/

A Winterthur Medical Zrt. segítette az InBody testösszetétel-mérő készülék beszerzését, és a kutatáshoz kapcsolódó további mérési eszközöket biztosította.
https://www.winterthurmedical.com/

Az anyagi- és terméktámogatás mellett minden támogató partnerünk szakmai javaslataival gazdagította a program tervezését.

 

Hálásan köszönjük a támogatóknak, hogy velünk tartanak,
és ugyanúgy hisznek a Mályvavirág Alapítványban
és a projekt szükségességében, sikerében, mint ahogy mi tesszük!

A galéria megtekintéséhez kattints a képekre.