fbpx Legyen a szűrés is "fancy"! - Tóth Icó gondolatai az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét margójára | Mályvavirág Alapítvány

Legyen a szűrés is "fancy"! - Tóth Icó gondolatai az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét margójára

Mindig azt kérdezik tőlem, hogy miért nem járnak el a nők a szűrésekre?!

 

Persze, hogy tőlem kérdezik, egy olyan szervezetet vezetek, ami a HPV-vel, a humán papillomavírussal, az általa okozott elváltozásokkal, rákkal foglalkozik. Rengeteg nővel beszélgetünk, figyelünk, kérdezünk, és mindig minden alkalommal elmondjuk, hogy milyen fantasztikus, hogy van olyan rák, ami megelőzhető.

Egyébként nem elképesztő, hogy meg tudunk előzni kellemetlen elváltozásokat és daganatot? HPV elleni védőoltással és rendszeres szűrésekkel. Szerintem az!

Engem is beszippantanak a napok, a család, a munka, és sokszor vágyom arra, hogy leengedjek, egy jó könyvvel, egy futással, egy társasjátékkal, vagy egy nagy kád fürdővízzel-kettesben. Mindemellett én elmegyek évente nőgyógyászati szűrésre és fogorvoshoz is.  365 napból ez kettőt vesz el, vagyis két negyedet maximum.

Így hát mit gondolok én, hogy mások miért nem járnak el? Biztosan mindenkinek meg van rá a saját magyarázata, mert fél, vagy a rossz tapasztalat, elfelejti, halogatja…

Pár napja veszítettünk el egy fiatal édesanyát. Editke több mint tíz éve nem volt méhnyakszűrésen, mire felfigyelt magára, már késő volt. Két hónapja maradt a diagnózis felállítása után. Két hónap. Ilyenkor tényleg magamba roskadok, édes Istenem, hogyan lehetne eljutni minden egyes nőig, minden egyes emberig, hogyan lehetne megszólítani őket, hogy ismerjék a lehetőségeiket, és, hogy motivációt kapjanak! Motivációt, ami azt jelenti, jelentkezzenek be szűrésre, kapják fel a cipőt és menjenek el! 

Értem én, hogy a rák nem egy „fancy” téma, hogy nem is akarunk tudni róla, sőt nem akarunk foglalkozni vele. Hiszen épp ez az! Nem kell vele foglalkozni, ha teszünk azért, hogy ne jussunk el odáig. A rákig.

Bizonyos betegségekben ezt nehéz megtenni, sőt, nagyon kevés rákos betegség előzhető meg, de a méhnyakrák ilyen. A HPV okozta fej-nyaki daganatok ilyenek. Korábban a HPV kapcsán a férfiak szerepét abban láttuk, hogy ezt a vírust adogatjuk át egymásnak. Ma már azt is tudjuk, hogy náluk is okoz elváltozásokat, rákot, a fej-nyak területén (ide tartoznak a szájgarati rákok), a végbél környékén, és a péniszen. Nálunk, nőknél, a méhnyakrák mellett okozhat szintén fej-nyaki daganatot (a nők incidenciája emelkedik), szeméremtestrákot és ánuszrákot. Mindkét nemnél pedig szemölcsöket az intim területen.

Hát kell ez nekünk?

A HPV védőoltás célja, hogy megtanítsa az immunrendszert arra, hogy biztosan felismerje a vírust és „kitegye” a szervezetből. A méhnyakszűrés (amely lehet citológiai vizsgálat-kenetvizsgálat és lehet HPV teszt) és a szájüregi szűrés arra hivatott, hogy, ha van valamilyen elváltozás, azt időben észrevegye. Az oltás és a szűrések együtt működnek a leghatékonyabban.

Szóval, ezer szónak is egy a vége: bejelentkezés! Tessék most feltárcsázni az orvost és bejelentkezni nőknek méhnyakszűrésre és fogorvoshoz, férfiaknak fogorvoshoz (no meg persze lehet még ezeket kiegészíteni évente más ellenőrzésekkel is)!

 

Tóth Icó
Mályvavirág Alapítvány
A HPV megelőzéséért és a nőgyógyászati daganattal érintettek segítéséért
2021.01.18.