fbpx Legyél Te is Mályvavirág Nagykövet! | Mályvavirág Alapítvány

Legyél Te is Mályvavirág Nagykövet!

Hogyan lehetek Mályvavirág Nagykövet?

 

 

Ahhoz, hogy Mályvavirág Nagykövet legyél, nem kell mást tenned, mint elolvasni az alábbi kisokost, amelyben megtalálsz minden fontos tudnivalót röviden a méhnyakrák megelőzési lehetőségeiről. Ezután a lehető legtöbb embernek add tovább a megszerzett információkat!

Mondd el minden barátnődnek, barátodnak, kollégádnak, anyukádnak, hogy mennyire fontos a prevenció!

Hogy miért?

Mert a méhnyakrák az egyetlen olyan daganatos betegség, ami HPV elleni védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető! Nagyon sokan azonban nem ismerik a lehetőségeket. Ezért is fordulhat elő az, hogy Magyarországon évente 500 nőt veszítünk el emiatt a betegség miatt. Pedig megelőzhető!

Ezt minden nőnek tudnia kell!

Arra kérünk, segíts nekünk, és Nagykövetként vidd hírét a prevenció fontosságának!

Készítettünk neked egy kis összefoglalót, nézzük tehát a legszükségesebb tudnivalókat:

 

Méhnyakrák megelőzési gyorstalpaló Mályvavirág Nagyköveteknek

 

  • Mi a HPV?

A HPV-nek, vagyis a humán papillomavírusnak közel 200 fajtája létezik. Ezek között vannak alacsony kockázatú típusok, melyek nem okoznak daganatos elváltozást, és vannak magas kockázatúak, melyek, ha hosszan tartózkodnak a szervezetünkben, rákot okozhatnak. Az esetek kb. 90%-ában az immunrendszerünk sikeresen birkózik meg a vírussal, így az eltűnik a szervezetünkből anélkül, hogy egyáltalán észrevettük volna. Amennyiben azonban nem sikerül legyőzni a vírust, az alacsony kockázatú típusok miatt megjelenhetnek a bőrön és a nemi szerven szemölcsök. A magas kockázatú HPV-típusok pedig a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést okozhatnak, melyekből idővel rákos elváltozások alakulhatnak ki. Életünk során többször is megfertőződhetünk a humán papillomavírussal.

 

  • Mi a méhnyakrák?

A méhnyakrák a méhnyakon alakul ki, ott, ahol a méhnyak külső részét borító laphám és a beljebb található hengerhám találkozik. Ebben az átmeneti zónában telepszik meg leggyakrabban a HPV, és hosszú időn keresztül, amennyiben nem fedezik fel, kialakulhat belőle a rákos állapot.

A méhnyakrák tehát: egy 99,7%-ban HPV-okozta betegség, mely védőoltással nagy eséllyel megelőzhető, rendszeres szűrővizsgálattal felfedezhető, és korai stádiumban jól gyógyítható daganatos betegség.

 

  • Hogyan védekezhetünk a méhnyakrák ellen?

A méhnyakrák elleni védekezés két pillére a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel.

 

  • Mit kell tudni a HPV elleni védőoltásról?

A HPV elleni védőoltás a humán papillomavírus 9 legnagyobb kockázatú fajtája ellen nyújt védelmet. AZ oltás nem tartalmazza a vírus örökítőanyagát, tehát az oltással a vírus nem jut be a szervezetünkbe, nem okozhat fertőzést. Immunrendszerünk csupán a vírus fehérjeburkával találkozik, ennek következtében, amikor a későbbiekben a valódi vírus bekerül a szervezetünkbe, már felkészülten tudunk védekezni ellene, és le tudjuk győzni. A védőoltás 9 éves kortól adható, Magyarországon a Nemzeti Immunizációs Program keretében a hetedik osztályos lányok és fiúk számára ingyenesen igényelhető. Ez nem jelenti azt, hogy később már nem lehet beadatni, sőt, felső korhatár nincsen. Minél előbb megkapjuk, annál erősebb immunválaszt válthat ki a szervezetünkből. 15 éves korig az oltósor két oltásból áll, ezt követően egy éven belül három oltást kapunk. Fontos, hogy a védőoltás a már kialakult fertőzést nem gyógyítja, viszont a továbbiakat megelőzi.

 

  • Mit kell tudni a szűrővizsgálatokról?

A szűrővizsgálaton évente ajánlott részt venni. A nőgyógyászati vizsgálat során az orvos megtekinti a méhszájat, majd egy eszköz segítségével sejteket sodor le a méhnyakról. Ebből a mintából a laboratóriumi vizsgálatok során megállapítható, hogy a méhnyakon tartózkodnak-e olyan sejtek, amelyek kóros elváltozást mutatnak. Ez a citológiai vizsgálat. Lehetőség van továbbá HPV-szűrésre is. A kettő között az a különbség, hogy a HPV teszt 90% feletti pontossággal kimutatja a HPV jelenlétét a szervezetben, a citológia vizsgálat pedig 90% feletti pontossággal mutatja meg, van-e rákos elváltozás vagy egyéb gyulladás, fertőzés.

 

  • Mi tehát a méhnyakrák megelőzés legfontosabb üzenete?

Elképesztő dolog, hogy van egy olyan rák, ami megelőzhető! Ezért éljünk a lehetőséggel, védjük meg magunkat, és tartsuk távol a méhnyakrákot védőoltással és szűrővizsgálatokkal!

 

Beszélgess, kérdezd erről orvosodat, vagy keress meg bennünket! És:

 

ADD TOVÁBB, HOGY A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZHETŐ!

 

Töltsd le az oldal alján található oklevelet, amellyel elismerjük, hogy Te is Mályvavirág Nagykövet lettél! Tovább is küldheted olyan ismerősödnek, aki a Te segítségeddel lett Nagykövet!

 

 

 

Partnerünk az MSD Pharma Hungary Kft.

 

MSD

 

 

 

 

Tóth Icó
2021. január 16.

Források:

Tóth Icó-Dr. Lukács Edina: MályvaZseb – HPV és minden, ami még belefért
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/gardasil-9-epar-product-information_hu.pdf
https://akjournals.com//view/journals/650/153/Supplement-4/article-p1.xml
Szentirmay Z et al. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.
https://hpvdoktor.hu/hpv-okozta-daganatok

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!