fbpx HPV-szűrési kampányhét | Mályvavirág Alapítvány

HPV-szűrési kampányhét

 

HPV-szűrési kampányhét 

 

Március 4. a HPV világnapja. Nagyon fontos erről beszélnünk - de nem csak évente egy napon.

 

Március 4-től március 13-ig országszerte több mint 50 orvosnál és egészségügyi központban elérhető lesz kedvezményes árú HPV-szűrés és orvosi vizsgálat. A Mályvavirág Alapítvány mellett a Babagenetika Egyesület, a csatlakozó orvosok és rendelők legfőbb célkitűzése, hogy hangsúlyozzák a rendszeres HPV-szűrés, ezen belül pedig az mRNS-alapú szűrés fontosságát. A Magyarországon egyedülálló Aptima HPV-teszt mRNS-alapú, tehát azt vizsgálja, hogy a vírus a szervezetben már aktivizálta-e magát, vagyis kialakult-e nagy kockázatú fertőzöttség.

Ezen a linken ki tudod választani, hol szeretnél a szűrésen részt venni:

https://hpv.vdiagnostics.hu/#

 

Ha elmész a szűrésre, azzal odafigyelsz magadra és támogatod a Mályvavirág Alapítványt is!

 

A HPV-ről

 

Sokszor elmondtuk már, de nem elégszer: a HPV nőket és férfiakat egyaránt megfertőzhet, és, ha az immunrendszerünk nem tudja legyőzni, és sokáig időzik a szervezetünkben, elváltozásokat, akár rákot is okozhat.

 

Legtöbbször ettől nem kell félnünk, mert a szervezetünk lényegében kilöki a vírust. Életünk során többször is megfertőződhetünk a vírussal, és az is lehet, hogy észre sem vesszük, hiszen eleinte a fertőzésnek nincsenek tünetei. Ha azonban egy magas kockázatú típusa hosszú ideig, akár évekig is bent marad a szervezetben, akkor már okozhat daganatos megbetegedést. 

 

A HPV felelős a méhnyakrákos betegségek csaknem 100%-áért, és az összes daganatos megbetegedés 6%-áért. 

 

Attól, hogy egyszer átesünk a fertőzésen, még nem alakul ki a szervezetünkben tartós védettség, ezért nagyon fontos a prevencióval foglalkozni. 

Magyarországon évente kb. 3000 alkalommal diagnosztizálnak HPV-hez köthető daganatos megbetegedést. 4-500 nő veszíti életét méhnyakrák miatt, és nagyjából ugyanennyi férfit veszítünk el más, HPV-okozta daganat következtében. Akár hímvesszőrák vagy a végbélnyílás illetve a középgarat egyes rákos megbetegedéseinek is kiváltó tényezője lehet a vírus.

 

A HPV ellen a legjobb védekezési mód a védőoltás felvétele. A 9 komponensű védőoltás a méhnyakrákkal szemben 90%-os, hüvelyrákkal szemben 85%-os, szeméremtestrák és végbélnyílás körüli rákok esetén 90%-os védelmet nyújt. Ezen kívül szintén 90%-os hatékonysággal előzi meg a nemi szervi szemölcsök kialakulását. 


Ne feledd, a HPV mindenhol jelen van körülöttünk, ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a vírust, tudjuk, mit okozhat, és azt is, hogyan védekezhetünk ellene!

 

További információkat a Mályvavirág Alapítvány honlapján és kiadványaiban is találsz:

https://malyvavirag.hu/hpv-human-papilloma-virus

https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-fele-se-mese-hpv-vedooltas-kisokos

https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-fele-se-mese

https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/minden-amit-a-hpv-tesztekrol-tudnod-kell

 

Férfiaknak szóló oldalunk a HPV-ről, a vírus okozta elváltozásokról pedig itt található:

https://kardviragok.hu