fbpx Európai Rákellenes Terv: az EU új megközelítése a megelőzés, a kezelés és az ellátás területén | Mályvavirág Alapítvány

Európai Rákellenes Terv: az EU új megközelítése a megelőzés, a kezelés és az ellátás területén

Európai Rákellenes Terv: az EU új megközelítése a megelőzés, a kezelés és az ellátás területén

 

A Rákellenes Világnap (február 4.) előtt az Európai Bizottság előterjesztette az Európai Rákellenes Tervet – ez fontos prioritás a von der Leyen-Bizottságnak az egészségügyi területén, és fontos tartóoszlopa egy erős Európai Egészséguniónak. Új technológiákkal, kutatással és innovációval a kiinduló pontban, a Rákellenes Terv új EU-megközelítést indít a rákmegelőzésben, -kezelésben és a daganatos betegek ellátásában. A Terv a teljes betegutat lefedi majd a megelőzéstől kezdve a daganatos betegek és a túlélők életminőségéig, olyan intézkedésekre fókuszálva,  amelyekkel az EU a legtöbb hozzáadott értéket adhatja. 

Az Európai Rákellenes Tervet számos szakpolitikai területen átívelő intézkedés segíti majd a munkavállalástól, oktatástól, szociálpolitikától és egyenlőségtől kezdve, a marketing, a mezőgazdaság, az energia, környezet és klíma területén keresztül a közlekedés, a kohéziós politika és az adózás szakterületéig. 

 

Az intézkedések négy kulcsterülete

A Rákellenes Terv négy kulcsterület köré épül, tíz vezető kezdeményezéssel és számos támogató intézkedéssel. A bizottsági finanszírozási eszközök teljes skáláját használva dolgoznak majd ezeken a kezdeményezéseken. Összesen 4 milliárd eurót különítenek el rákellenes intézkedésekre, többek között az EU4Health, a Horizon Europe és a Digitális Európa programokra. 


Prevenció olyan intézkedésekkel, amelyek a legnagyobb rizikófaktorokat helyezik fókuszba, mint pl. a dohányzás (azzal a céllal, hogy 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka használjon dohánytermékeket), a káros alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés és a veszélyes anyagok. Továbbá a ‘HealthyLifestyle4All’ (Egészséges életmódot mindenkinek) kampány az egészséges étrendet és a testmozgást fogja népszerűsíteni. A fertőzések által okozott rákos megbetegedések megelőzésére a Rákellenes Terv célja, hogy 2030-ra a megcélzott, Európai Unióban élő lányok legalább 90%-át beoltsák, és jelentősen növeljék az átoltottságot a fiúk körében is.

Fő célok:

  • A rák korai felfedezése a hozzáférés, a minőség, a diagnosztika fejlesztésével és a tagállamok támogatásával, hogy 2025-re a mell-, petefészek- és a bél-végbélrákra hajlamos EU-lakosság 90%-ának szűrést biztosítsanak. Ennek elérésére egy új, EU által támogatott Rákszűrési Terv készül majd.
  • Diagnózis és kezelés olyan intézkedések által, amelyek biztosítják a daganatos betegeknek az integráltabb és átfogó kezelést, és foglalkoznak a minőségi ellátáshoz és gyógyszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés problémájával is. Cél, hogy 2030-ra a betegek 90%-a férjen hozzá az új EU-hálózathoz kapcsolódó Nemzeti Átfogó Rákközpontokhoz. Továbbá egy új, ‘Rákdiagnosztika és Kezelés Mindenkinek’ elnevezésű kezdeményezés indult 2021 végén, hogy segítsen javítani az innovatív rákdiagnózisokhoz és kezelésekhez való hozzáférést, továbbá az Európai Kezdeményezés a Rák Megértéséért (UNCAN.eu) segít majd azonosítani a gyakori ráktípusok magas kockázatával élő embereket. 
  • Az életminőség javítása a rákbetegek és túlélők számára, beleértve a rehabilitációt, potenciális daganatkiújulást, áttétes betegségeket és olyan intézkedéseket, amelyek a társadalmi integrációt és re-integrációt szolgálják a munkahelyen. ‘Jobb Élet a Rákbetegeknek Kezdeményezés’ indul, az utánkövetésre fókuszálva.

Továbbá az új technológiák, a kutatás és az innováció támogatására új Rák Tudásközpont indul, hogy segítsen koordinálni a rákkal kapcsolatos tudományos és technikai kezdeményezéseket EU-szinten. Európai Rák Képalkotó Kezdeményezés indul, hogy új, számítógép által segített eszközök fejlesztését támogassa, a személyre szabott gyógyászat és az innovatív megoldások érdekében. 

Különleges figyelmet kapnak a gyermekek a ‘Rákbeteg Gyermekek Megsegítése Kezdeményezés’ által, azért, hogy a számukra is elérhető legyen a gyors és optimális kivizsgálás, diagnózis, kezelés és ellátás. Végül, hogy a trendeket és az egyenlőtlenségeket feltárják a tagállamok és régiók között, egy Rák Egyenlőtlenség Jegyzék készül 2021-ben. 

 

A Bizottság tagjai mondták:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: “2020-ban, miközben mindannyian a COVID-19 világjárvánnyal harcoltunk, sokan közülünk csendes csatát vívtak. Csatát a rákkal. 2020-ban 1,3 millió európai embert vesztettünk el a betegség miatt. Sajnos az esetek száma nő. Ezért indítjuk ma el az Európai Rákellenes Tervet. A rákkal küzdők harca a mi harcunk is Európában.”


Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke: ‘A Bizottság egyik központi elkötelezettségére tekintettel ma egy emberközpontú Tervet mutatunk be a rák ellen, amely minden állomást megcéloz: a megelőzést, a diagnózist, a kezelést, a túlélést. A Terv különleges, mert ‘egészség minden szakpolitikában’-megközelítésű, egy közös cél érdekében húzza össze a szálakat, a rák legyőzéséért. Az egészségről szól, de az egészségpolitkán túlmutat. Egy össztársadalmi erőfeszítés. Egy erős Európai Egészségunióban a rák közös politikai, működési és tudományos prioritássá válik.’


Stella Kyriakides, egészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottsági képviselő: ‘Ez legelső sorban az emberekről szól. A kitartás ünneplése és erősítése, és a rák olyan betegségként való kezelése, amelyet le lehet és le kell győzni. Egy erős Európai Egészségunió egy olyan Unió, ahol a polgárokat megvédik a megelőzhető ráktípusoktól, ahol hozzáférnek a szűrésekhez és a korai diagnózishoz, és, ahol mindenki megkapja a magas minőségű ellátást, az út minden szakaszán. Ezt akarjuk elérni a Rákellenes Tervünkkel – konkrét hatást gyakorolni a rákkezelésre az elkövetkező években. Ez számomra nem csak politikai elköteleződés, ez személyes elköteleződés.’

 

Háttér

2020-ban 2,7 millió embert diagnosztizáltak daganatos betegséggel az Európai Unióban, ebből 1,3 millió ember vesztette életét miatta. 

Az Európai Rákellenes Terv kulcspillére az Európai Egészséguniónak, melyet von der Leyen elnök mutatott be 2020 novemberében, egy biztonságosabb, erősebb és felkészültebb Európai Uniót sürgetve.

Az EU évtizedek óta foglalkozik a rákkal. Intézkedései, különösen a dohánytermékek feletti kontroll (a Bizottság ma új tanulmányt adott ki az európaiak dohánytermékekkel és az elektronikus cigarettázással kapcsolatos attitűdjéről) és a veszélyes anyagoktól való védelem, sok életet mentettek és hosszabbítottak meg. Azonban az utolsó átfogó európai akcióterv a rák ellen az 1990-es évek elejére tehető, és azóta a rákkezelés óriási fejlődésen ment keresztül, főleg a kutatás-fejlesztés támogatása által, melyet az EU-költségvetés finanszírozott. 

Azon túl, hogy súlyosan befolyásolja a beteg és a hozzátartozói életét, a rák az egészségügyi rendszerünkre, gazdaságunkra és az egész társadalomra is óriási hatással van. A rák teljes becsült gazdasági hatása Európában meghaladja az évi 100 milliárd eurót.

Becslések szerint döntő intézkedések nélkül 2035-re a rákos esetek száma majdnem 25%-kal is nőhet, így vezető halálokká válhat az EU-ban. A COVID-19 világjárvány is súlyos hatással volt a daganatos betegek ellátására, a kezeléseket megszakította, késleltette a diagnózisokat, a védőoltások felvételét, és a gyógyszerekhez való hozzáférést is negatívan befolyásolta. 


https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_342