fbpx Első Alapítványi megelőzési hét | Mályvavirág Alapítvány

Első Alapítványi megelőzési hét

Már a megalakulást követő évben, 2014 januárjában, a Mályvavirág Alapítvány szervezte meg Magyarországon az Európai Méhnyakrák Megelőzés Hetét. Még nagyon közel volt az Alapítvány létrejötte, így előzmények hiányában különösen nagy vállalkozásnak ígérkezett a szervezés. Ráadásul rögtön a kreativitás, a látványos figyelemfelkeltés volt az elsődleges cél. Nem volt mindegy, miképp indul a várhatóan –mint az be is bizonyosodott - a következő években is előtérbe kerülő megelőzési hét lebonyolítása.

Az Alapítvány országos raklapfestő versenyt hirdetett meg, melynek a témán túli lényege, hogy hat darab euró raklap 6x2 méteres felületére kellett egy, a méhnyakrákkal kapcsolatos képet tervezni, majd a kiválasztottaknak azt megfesteni. Utólag is le kell szögezni: fantasztikus alkotások születtek, ráadásul a felhívás, majd az azt követő alkotások megmozgatták az egész országot. Szebbnél szebb, tartalmasabbnál tartalmasabb pályázat érkezett be, így nem volt könnyű kiválasztani azt a hatot, melyet azután raklapra kellett átfesteni.

Persze a technikai kivitel sem volt olyan egyszerű. Sok utánjárás után sikerült szerencsére Füzesgyarmatról szerezni 50 db vadonatúj raklapot támogatásként, s azokat a Csaba Center bevásárló központ harmadik emeletére felhordani. Az összeállításhoz sok baráti segítséget kapott az Alapítvány, egyes esetben csak a helyszínen lehetett dönteni bizonyos lépésekről. A nyertes pályázók itt készítették el műveiket, melyeket azután megszámozva, szétszedve Budapestre, a Corvin bevásárló központba szállítottak a segítők. Itt újra össze lettek állítva a raklapok, s kezdődhetett a VIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. A Program befejeztével, a raklapok újra útra keltek, vándorkiállítás keretében sok helyre eljutottak, míg egy-egy a végleges helyére került.

A sikeres hét már jelezte, lesz jövőre is országos megelőzési hét. És folytatódtak is, s mindig valami újat, figyelem felkeltőbbet, kreatívabbat, olykor meghökkentőbbet felsorakoztatva.

2015: „ A remény gyöngyei”

2016: „Gyöngyre fűzve! Csodák palotája játékok és óriás színező!” (60 településsel)

2017: „Gyöngyposta” – Mályvatükör, szembenézés a méhnyakrákban érintettek érzelmeivel- országos kiállítás! (80 településsel)

2018: „Beszélő Bugyik Bisztró” (90 településsel)

2019: „Vigyázz! Kész! Fűzz!. Együtt a méhnyakrák ellen! (120 településsel)

2020: „Duma helyett! Tudj meg többet! Fontos, amit megosztasz!” (150 településsel)

 

dr. Tóth Miklós (TOMI)

2020. 05. 02.

A galéria megtekintéséhez kattints a képekre.