fbpx "Csendből a tettekig" - összefoglaló a Mályvavirág Alapítvány első akkreditációs konferenciájáról | Mályvavirág Alapítvány

"Csendből a tettekig" - összefoglaló a Mályvavirág Alapítvány első akkreditációs konferenciájáról

 

Összefoglaló és élménybeszámoló

 

A Mályvavirág Alapítvány 2024. március 22-én tartotta meg az első akkreditációs konferenciáját egészségügyi dolgozóknak. A konferencia a ‘Csendből a tettekig” címet kapta, és a nőgyógyászati daganatok utáni szexualitásról szólt.

 

Mondhatjuk talán, hogy a Mályvavirág Alapítvány tízévesen nagykorúvá vált, hiszen elérkezett oda, hogy megszervezzen egy szakmai továbbképzést, ráadásul egy olyan fontos témában, ami még a szakmai berkekben is tabu. Pedig nagy igény és szükség van kilépni a csendből, és tettekkel segíteni a szexualitás területén a betegeket. A szervezés kezdeti lépéseinél már elképesztő volt, hogy mindenki, akit felkértünk előadás megtartására vagy üléselnöki pozícióra, részvételre, gyorsan visszaigazolta, hogy mekkora igény van erre a hiánypótló eseményre.

Rajtunk kívül is sokan realizálták, hogy a szexualitás kérdése nem csak a nőgyógyászati daganatok kapcsán merül fel, általában elmondható, hogy a daganatos betegségek kezelése után nem előkészített ez a téma. Ennek megfelelően az Alapítvány lépéseket tett egy közös együttműködés reményében a Magyar Szexuálmedicina Társaság felé.

Szeretnénk, hogy a Társaság az augusztus végén megrendezésre kerülő konferenciáján egy teljes szekciót szenteljen ennek a témának.

Az alapítványunk hitvallása alapján olyan tettek kellenek, olyan tájékoztató anyagok, tananyagok, amelyek hathatós segítséget nyújtanak. Ehhez pedig bele kell merülnünk a téma részleteibe. Évek óta foglalkozunk a szexualitással a színfalak mögött, csendben. Meghallgatjuk a segélykiáltásokat, a félelmeket, az elkeseredést, hiszen  láttunk például kapcsolatokat is szétmenni. Keresünk, kutatunk a témában.

Magyarországon a Mályvavirág Alapítvány importált először tágító szettet, ajánlott tényleg jó minőségű síkosítót a Gyógyulást Segítő Program (GYSP) keretében. Ma már európai szinten is dolgozunk a témán, “Csudaboltot” üzemeltetünk Budán, és elkészült a szexuális egészség aloldalunk

A konferenciánk fővédnökségét elfogadta Prof. dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Nőorvos Társaság elnöke, és dr. Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke.

A következő témákban hallhattunk előadásokat:

 • általános szexuális egészség
 • a nőgyógyászati daganatok kezelései
 • a nőgyógyászati daganatok utáni szexuális élet (európai-magyar felmérés)
 • a nőgyógyászati daganatok kezelései után fellépő életminőség változás a szexualitás területén - fizikai és lelki változások
 • kommunikáció a szexualitásról
 • hogyan képzeljük el a  szexuálterápiát
 • megoldási lehetőségek a szexualitás javítására
 • a hüvely morbiditásai - mi történik a hüvellyel a kezelések következtében

Az esemény különlegességét többek között az “Ahogy én megélem - ahogy én látom” című beszélgetés adta, amely egy méhnyakrák-túlélőnk, Pásztor Édua és egy neves radioterápiás szakember, dr. Erdélyi Borbála között zajlott. Hasonlóan érdekes volt a kerekasztal-beszélgetés pszichológusokkal és nőgyógyász-sebészekkel.

Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy dr. Pilling János is előadást tartott, a hozzá leginkább jellemző, felejthetetlen módon. A program további kiemelkedő pontja MSc. PhD. Kathrin Kirchheiner előadása volt. A bécsi Medical University  professzorasszonya, akinek egyébként kiemelt témája a nőgyógyászati daganatok és a szexualitás kapcsolata, egy workshoppal is gazdagította a napot. 

Két nagyon fontos következtetést szűrhetünk le az eseményt követően: az egyik, hogy a betegek a kezelőorvosuktól várják elsősorban az információkat. A másik pedig, hogy nem lehet ezt a területet egyénileg kezelni. Ennek is interdiszciplinárisnak kell lennie, hiszen a test a lélektől elválaszthatatlan.

Az előadók felkészültek voltak, olyan érdekes előadásokat hallhattunk, hogy még elbambulni sem tudtunk.

Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek,

az előadóknak: 

dr. Krasznai Zoárdnak, dr. Lukács Edinának, dr. Balázs Boglárkának, dr. Tóth Richárdnak, Illés Szilvinek, dr. Kerék Barbarának, dr. Novák Zoltánnak, dr. Kathrin Kirchheinernek, dr. Erdélyi Borbálának, Pásztor Éduának, dr. Pilling Jánosnak, Koós Zsuzsannának;

az önkénteseknek, akik szorgoskodtak a fogadásnál, a cateringnél, a szünetekben, az elején, a végén;

a támogatóknak:

a Sábának, a Cofidisnek, a Madeconak, a Biofunginak, a Mirbestnek, az NNGYK-nak, a Mesésnek, a Cortevának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának;

a teljes Mályvavirág Csapatnak,amelyet ez alkalommal Spanics Cosette vezetett.

 

Köszönjük a hallgatóságnak az érdeklődést, nekünk nagyon jólesett az, hogy eljöttek, érdeklődtek, felszólaltak, és ugyanolyan fontosnak tartották ezt a témát, mint mi.

S hogy folytatjuk-e? Még szép!

Immáron úgy tűnik, hogy szakmai kapcsolatainkat tovább bővítve, a “Semmi sem lehetetlen” hitével, a Mályva megállíthatatlan erejével, együtt! megyünk tovább.

S hogy mit szeretnénk?

 • több figyelmet a szexualitásnak a nőgyógyászati daganatok után
 • megnyitni az utat a többi daganat utáni szexuális egészség felé
 • tankönyvfejezetet és
 • oktatási anyagot a témánkban
 • speciális oktatás kidolgozását, képzést

Minden csatlakozásnak nagyon örülünk!

a Mályvavirágok

 

Tóth Icó, Mályvavirág Alapítvány elnök

2024. március 25.

 

Az esemény fotói IDE KATTINTVA megtekinthetők.