fbpx Az ASCO közzéteszi a petefészekrák értékeléséről és kezeléséről szóló erőforrás-rétegzett iránymutatását | Mályvavirág Alapítvány

Az ASCO közzéteszi a petefészekrák értékeléséről és kezeléséről szóló erőforrás-rétegzett iránymutatását

A petefészekrák súlyos morbiditási és mortalitási terhet jelent, különösen a földkerekség azon területein és régióiban, ahol az egészségügyi ellátás forrásai jelentősen korlátozottak. Tekintettel arra, hogy a petefészekrák mortalitást tekintve rosszabb, mint az emlőrák, az erőforrásokkal korlátozott területeken dolgozó orvosok útmutatást igényelnek a betegségben szenvedő betegek megfelelő értékeléséhez és kezeléséhez.

 

asco1

 

Az ASCO nemrégiben közzétett, erőforrások alapján rétegzett iránymutatása, bizonyítékokon alapuló ajánlásokat kínál a petefészekrákkal érintettek betegségének értékelésére, valamint útmutatást nyújt az epitheliális petefészekrák kezelésére olyan régiókban, ahol nincs megfelelő forrás a magas szintű ellátás biztosításához.

"Ez az útmutató sok beteg számára mentőövet jelent az erőforrásokkal szűkös régiókban, és útmutató eszköz a klinikusok számára" - mondta Verna D. Vanderpuye, MD, a ghánai Korle-Bu oktatókórház és az irányelv társelnöke.

Az új ajánlások jelentik az első iránymutatást, amelyet egy multidiszciplináris, multinacionális szakértői csoport adott ki, kifejezetten a petefészekrákban szenvedő betegek ellátásában, korlátozott erőforrásokkal.

"Valamennyi közreműködő érzékeny és megértő azokkal a valós kihívásokkal szemben, amelyekkel a klinikusok szembesülnek a lehető legjobb ellátás biztosításában" - mondta Jean Rene V. Clemenceau, MD, a mexikói Angeles Del Pedregal Kórház, az iránymutatás társelnöke. Dr. Clemenceau hozzátette: reméli, hogy az irányelvek végrehajtása azon politikák mellett, amelyek bizonyos körülmények között javíthatják az erőforrásokat, folyamatosan javíthatja a petefészekrák kezelését az egész világon.

 

A petefészekrákra vonatkozó útmutatás szükségessége az erőforrásokkal korlátozott területeken

Dr. Vanderpuye elmondta, hogy az erőforrásokkal korlátozott régióknak sokat kell küzdeniük a magas színvonalú ellátás nyújtása terén. Véleménye szerint a magas jövedelmű országok számára az új technológiák és a szisztémás kezelések elérhetősége és alkalmazása időnként nem megfelelő kezeléshez vezethet, ami fizikai és pénzügyi toxicitással is összefügg. Ezzel szemben az alacsonyabb jövedelmű országokban az egészségügyi ellátórendszerekben még a szükséges eszközök sincsenek, amelyek valóban javíthatják a betegek ellátását és eredményeit.

"A rendelkezésre álló erőforrások széles spektruma figyelhető meg az egészségügyi rendszerekben a magas jövedelmű és az alacsonyabb közepes jövedelmű országokban" - mondta Dr. Vanderpuye. Ezenkívül az országok közötti különbségek egy általánosítható iránymutatást tesznek szükségessé a korai vagy késői stádiumú petefészekrákban szenvedő betegek kezelését végző orvosok számára - tette hozzá.

Ez az útmutató dokumentumként szolgálhat a korlátozott erőforrásokkal rendelkező döntéshozók számára is, akik javítani akarják a rákellátás szintjét.

 

Ajánlások az értékeléshez és a kezeléshez

A diagnosztikai és értékelési stratégiákat széles körben megvitatták az erőforrás-rétegzett útmutatóban. Például az irányelv azt javasolja, hogy azoknál a betegeknél, akik korlátozott erőforrásokkal rendelkező központokban jelentkeznek petefészekrák gyanújának tüneteivel, klinikai felmérést és kontrasztanyaggal növelt hasi és kismedencei tomográfiát kell elvégezni. Ezenkívül a klinikusok fontolóra vehetik a transzabdominális, a medencei és a transvaginalis ultrahang kombinációjának alkalmazását. A fokozott erőforrásokkal rendelkező területek hozzáadhatják az MRI-t, ha a klinikusok úgy gondolják, hogy ez megváltoztatja a kezelési döntéseket.

Az irányelv azt is kimondja, hogy a klinikusok a diagnosztikai értékelés részeként használhatják a CA-125-et, ha rendelkezésre áll. Az örökölhető kockázat felmérése szempontjából az irányelv kimondja, hogy a klinikusoknak legalább meg kell vitatniuk a beteg családi kórtörténetét, és fel kell ajánlaniuk a megfelelő genetikai tanácsadásra való utalást.

 

Ezenkívül az iránymutatás következetesen javasolja a betegek beutalását magasabb szintű ellátással rendelkező intézményekbe, beleértve az I. stádiumú petefészekrákos betegeket is.

 

Büszkék vagyunk arra, hogy Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke a guideline-t készítő szakmai csapat része volt.

 

Az angol cikk teljes szövegét itt olvashatod:

https://dailynews.ascopubs.org/do/10.5555/ADN.21.200650/full/?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=ASCO_Daily_News_TrendMD_0&

 

Guideline: https://ascopubs.org/doi/pdf/10.1200/GO.21.00085

https://www.asco.org/research-guidelines/quality-guidelines/guidelines/gynecologic-cancer?cmpid=ws_ascoorg_gdlns_ovarianmassesupdate_sno_facebook_all_070221____&fbclid=IwAR175SdGRnhEDNKsThhr0xww4Ys6FmnfYbx60HXx9RWGdYMDkgmBGORiqYE#/156657

https://www.cancer.net/cancer-types/ovarian-fallopian-tube-and-peritoneal-cancer