fbpx A méhnyakszűrés egyik eredményes módja | Mályvavirág Alapítvány

A méhnyakszűrés egyik eredményes módja

A méhnyakszűrés egyik eredményes módja: az Artemis kombinált vizsgálat

 

A méhnyakszűrés pár percig tart, de életet menthet, mégis felmerülhet benned a kérdés: pontosan miről is van szó?

Az államilag finanszírozott népegészségügyi szűrések alkalmával citológiai alapú szűrést biztosítanak, de ezen érdemes lenne változtatni, ugyanis 30 éves kortól HPV-alapú szűrést is kellene végezni. Ez egyelőre csak magánorvosnál oldható meg. A most elérhető Artemisz csomag magánúton, de egy megoldást biztosíthat a méhnyakszűrés hatékonyságára.

Miért van szükség az Artemis csomagra?

A méhnyakrák elméletileg száz százalékban megelőzhető, de még napjainkban is évente 400-500 nő hal meg ebben a betegségben. A méhnyakrákos nők közel harmada a hagyományos nőgyógyászati szűrés után negatív eredményt kap.

Ennek oka, hogy a citológiai vizsgálat több hibalehetőséggel jár.

  • Mintavételi “szerencsefaktor”: ha a kenet nem tartalmazza a daganatos burjánzásnak indult sejteket, akkor a teszt negatív lesz.
  • Megismételhetetlen eredményesség: a citológiai vizsgálat tudományos értelemben véve nem megismételhető, tehát lehetetlen kétszer egymás után pontosan ugyanonnan, pontosan ugyanolyan kenetet venni.
  • Emberi hibafaktor: a legképzettebb és leggyakorlottabb szakemberek is hibázhatnak a kiértékelésnél – rendkívül ritkán, de valóban előfordulhat.
  • Nincs HPV-vizsgálat: az elmúlt években a tudományos kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a méhnyakrákos esetek több mint 95 százalékát a humán papillomavírus (HPV) magas kockázatú típusaival (hrHPV) való tartós fertőzöttség okozza – az összefüggés tehát egyértelmű, a citológiai vizsgálat viszont nem mutatja ki a HPV-státuszt.
Milyen vizsgálatokból áll az Artemis?

Az Artemis csomag olyan kombinált szűrővizsgálat, amely minimalizálja a fent említett hibalehetőségeket, és a méhnyakrák kialakulásának okát, ­ a HPV-fertőzöttséget ­is vizsgálja.

Az Artemis méhnyakrák-szűrés három, egymást kiegészítő tesztből áll:

1. Nőgyógyászati citológia

Az ország legnagyobb nőgyógyászati citológiai laboratóriumában elvégzett mintavételi eljárás – a méhnyálkahártya felszínéről kaparnak le sejteket – nem jár kellemetlenséggel.

Segít kiszűrni azt a néhány százaléknyi esetet is, amikor a méhnyakrák kialakulásának hátterében nem a HPV-fertőzés áll.

A méhnyak citológiai vizsgálata – a sejteket vizsgáló mikroszkópos módszer – a daganatmegelőző állapotot, a kóros sejteket azonosítja, ezzel szűri ki azokat a nőket, akik veszélyeztetettek lehetnek.

Tehát nagyon egyszerűen: azt mutatja meg, van-e valamilyen elváltozás a méhnyakon.

2. Magas kockázatú HPV kimutatása

A DNS-vizsgálaton alapuló teszt – sejteket lesodorva a méhszájnyílás környezetéről kóros elváltozások után kutat – a méhnyakról levett mintából, a kenetvétel helyétől függetlenül kimutatja a hrHPV-típusokat, tehát nincs mintavételi hibalehetőség.

A szűrés feladata megtalálni a vírust vagy a korai, daganatmegelőző elváltozásokat (léziókat) azért, hogy ne legyen szükség beavatkozásra, vagy minimalizálja a szükséges beavatkozást.

A magyar nőpopuláció szempontjából kiemelkedően fontos, magas kockázatú HPV-típusokat egyedileg képes azonosítani.

Kiszűri azt a 30 százaléknyi beteget, akik negatív citológiai leletük ellenére is fokozottan veszélyeztetettek.

A teszt nemcsak azt mondja meg, hogy van-e hrHPV-fertőzés, hanem az is meghatározható általa, hogy mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek.

3. Biomarker vizsgálat

Amennyiben valamilyen elváltozást, méhnyakrák-kockázatot mutatnak ki a tesztek, a biomarker vizsgálat eredménye jelzi, hogy hol tart a folyamat és a lelet által jelzett kockázati szint – alacsony, emelkedett, magas – milyen további vizsgálatokat indokol.

Sőt, azt is jelzi, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra, ugyanis a gyermeket tervező nők esetében fontos a méhnyak épsége, az ő esetükben tehát csak indokolt esetben érdemes sebészeti beavatkozással élni.

Kinek javasolt az Artemis méhnyakrák-szűrés?

A szűrés minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, aki el szeretné kerülni a méhnyakrák kialakulását. 65 év feletti nők esetében – ha az utolsó három szűrés eredménye negatív volt – már nem szükséges a HPV-vizsgálat.

A HPV-ről, tesztekről, vizsgálatokról, védőoltásról többet tudtok olvasni a stophpv.hu oldalunkon is.

 

Artemisz szűrőhelyek Magyarországon: https://hpv-mehnyakrak.hu/hol-erheto-el/