fbpx „Legyél gyorsabb a ráknál!” | Mályvavirág Alapítvány

„Legyél gyorsabb a ráknál!”

2018. június 14-én, szombaton - az ESGO (European Society of Gynecological Oncology) és az ENYGO (European Network of Young Gynae Oncologists) szervezésében - magyarországi állomásához érkezik a „Ride for Women” elnevezésű figyelemfelhívó kerékpártúra.

A kezdeményezés 2014-ben indult és idén először Magyarországot is érinti. Az útvonal Észtország, Lettország, Litvánia, Belorusszia, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Ausztria.  

A példamutatás szándékával a túra során megközelítőleg 20 onkológus tekeri végig a távot, hogy ráirányítsa a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, és a nőgyógyászati daganatok korai felismerésének jelentőségére. A méhnyakrák az egyetlen olyan rákos megbetegedés, mely védőoltással és rendszeres szűrésekkel megelőzhető. További céljuk, hogy ösztönözzék a betegség alatti és utáni tudatos életvezetést, és bíztassák az érintett nőket az életmódváltásra, kiemelve a sportolás és az étkezés fontosságát is.  

A nemzetközi kampány szervezésében és lebonyolításában részt vállal a Mályvavirág Alapítvány is, mely hazánkban az egyetlen olyan civil szervezet, amely a méhnyak- és petefészekrákos nőkért tevékenykedik. "A kerékpár egy jelkép. A  kerékpár segít bennünket az előre haladásban, hogy „gyorsabbak lehessünk a ráknál”.  Ahhoz, hogy legyőzzük ezt a betegséget, szüksége van azonban Magyarországnak egy jól kialakított nemzeti rákstratégiára is, egy olyan keretre, amelyben a női daganatos betegségek is kiemelt és határozott szerepet kapnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a jelenlegi rákstratégia átdolgozása, vagy az új stratégia kialakítási folyamatába bekapcsolják a betegszervezeteket, hiszen mi vagyunk azok, akik a betegeket minden körülmény esetén elérjük, akik a nyelvükön beszélnek és meghallják, segítik őket! "- hangsúlyozta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A budapesti szakaszon a kerékpározás 2018. július 14. reggel 9,00 órakor indul az Országos Onkológiai Intézettől, ahol minden résztvevő egy fehér zászlót kap, amire ráírhatja annak a nevét, akiért, vagy akinek az emlékéért teker.  Az onkológusokat az Akváriumig kísérik, ahol egy szimbolikus lila, régi bicikli fogja várni az érkezőket, mintegy maradandó jelképeként ennek a programnak. A beérkezők itt szúrhatják le kis zászlóikat. Az onkológusok Budapest után Ausztriába mennek tovább, ahol a túra végállomásához ér.

Az ESGO-ról:

Az ESGO az európai nőgyógyászonkológusok szervezete 1983-ban azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a nőgyógyászati ​​rákok kezelését, gondozását és a témával kapcsolatos kutatásokat, valamint hogy lehetőségeket kínáljon mind tagjai, mind pedig a téma iránt érdeklődők számára szakmai fejlődésük előmozdítására. Tagozatain keresztül a Szervezet szerteágazó tevékenységet folytat; Többek között kiadványokat, ajánlásokat készít, konferenciákat, workshopokat szervez, ösztöndíjakat biztosít. Az ESGO két nagy jelentőségű tagozata az ENYGO – a fiatal nőgyógyász onkológusok európai hálózata-, valamint az ESGO Engage, amely a nőgyógyászati rákban érintettek érdekképviselete, betegszervezeteinek fóruma. Ez utóbbinak a Mályvavirág Alapítvány is tagja.

A Mályvavirág Alapítványról:

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában azzal a céllal alakult, hogy egyszer elmondhassuk, Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el méhnyakrák miatt. A Szervezet összekötő kapcsot jelent az orvosok, a védőnők, a média, a gyógyulók, az egészséges női lakosság és a hatóság között. Az Alapítvány tagjai azon dolgoznak, hogy minél több ember jusson naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról, és ösztökélni tudja őket a szűréseken való részvételre, illetve a védőoltások alapos átgondolására.  Az Alapítvány támogatja a méhnyakrákos nők gyógyulását és a megelőzés tudatosításán dolgozik, 2015 óta pedig a petefészekrák elleni küzdelemre is nagy hangsúlyt fektet. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrák műtéten átesett nőknek, hogy életminőségük javulhasson. Klubtalálkozói lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból.


További információ:

Tóth Icó (Nagy-Tóth Ildikó) elnök www.facebook.com/malyvavirag
Tel: +36-30/504-1160
www.malyvavirag.hu
Email: toth.ico [at] malyvavirag.hu
Instagram: Mallow Flower
Youtube: Mályvavirág Alapítvány