fbpx HPV - szájgarati rákok | Mályvavirág Alapítvány

HPV - szájgarati rákok

 

Szájgarati daganatok

 

A fej-nyaki régióban a HPV-indukálta daganatok a szájgaratból indulnak ki, egyéb lokalizációban (szájüreg, gége) primer megjelenésük ritka.

 

A férfiak szerepét a Humán Papillomavírus, azaz a HPV kapcsán korábban abban láttuk, hogy a vírust férfi nőnek, nő férfinek “átadogatja”, és a nők védelme érdekében emeltük ki a férfiakat.

 

Az elmúlt években bizonyosságot nyert, hogy a HPV több daganat okozója mindkét nemnél. Míg a nőknél a méhnyakrák mellett – ugyan ritkábban- okozhat szeméremtestrákot, hüvelyrákot, végbélrákot, fej-nyaki daganatokat, a férfiaknál ez utóbbi igen kiemelhető, mert sajnos a megbetegedési és halálozási számok magukért beszélnek, de a hímvesszőrák, végbéltájéki rák is a HPV listáján szerepel. Jóindulatú elváltozásként nőknél és férfiaknál is a szemölcsök (condilomák) jelenthetnek problémát.

 

A szájgarati rákok, a fej-nyaki daganatokhoz tartoznak. Magyarország sajnos drámai epidemiológiai adatokkal rendelkezik. Európában az előfordulás és halálozás tekintetében első helyet foglalunk el, míg világviszonylatban a megbetegedésekben harmadik, halálozásban a negyedik helyen állunk.

Szájgarati daganatokhoz sorolható

  • szájpad
  • mandula,
  • mandulaágy,
  • nyelvgyök,
  • a lágy szájpad alsó felszíne,
  • uvula, 
  • hátsó garatfal,
  • vallekulák

Kóroki tényezők két nagy csoportba sorolhatók:

  • Klasszikus kóroki tényezők, mint például: Dohányzás, alkoholfogyasztás, mechanikai irritáció. Legnagyobb arányban ezen tényezők felelősek a szájüreget érintő tumorok esetében.
  • Szájüregi HPV-fertőzés, mely jellemzően a szájgarat esetében okoz rosszindulatú daganatokat, mintegy 20-50%-os gyakoriságban.

A nem megfelelő szájhigiénia mindkét esetben jelentős rizikótényezőnek tekinthető.

A HPV okozta elváltozások kialakulása fiatal korban köthető a megváltozott szexuális szokásokhoz, idősebb korban pedig a hormonváltozáshoz, amelynek következtében a nyálkahártya érzékenyebbé válik. A vírus leggyakrabban orális szex útján kerül a szájüregbe, de HPV fertőzött anya szülés során is megfertőzheti a magzatot, légúti papillomatózist okozva (ritka az előfordulás).

A HPV okozta szájgarati daganatok kezelése sikeresebb, mint a nem HPV által okozott társaiknak. A sugárterápiára, kemoterápiára, célzott-, ill. immunterápiára is jobban reagál, mint a nem HPV-asszociált fej-nyaki daganat.5.

Ahogy a méhnyakrák is, a HPV-etiológiájú szájgarati daganatok is megelőzhetőek, HPV elleni védőoltással, rendszeres szűrésekkel pedig korai stádiumban felismerhetők! Míg az oltás a vírus eliminálását segíti, tehát megtanítja az immunrendszert, hogy felismerje a vírust és „kitegye”, addig a szűrések a korai elváltozásokat időben megtalálják, és minél korábban találnak elváltozást, vagy diagnosztizálják a daganatot, annál hatékonyabb, olykor kisebb beavatkozást igényel és biztosabb a gyógyulás.

 

HPV

A HPV vagy humán papilloma vírus tulajdonképpen egy víruscsalád: több mint 150 tagot számlál. Vannak alacsony és magas kockázatú típusai. Az alacsony kockázatú szemölcsöket okozhat – jó indulatú, de kellemetlen elváltozások- a magas kockázatúak, pedig daganatokat. Némely daganat esetében beszélhetünk rákmegelőző állapotról is. (elváltozások). Elsősorban, de nem kizárólag szexuális úton terjed, sajnos a monogám kapcsolatokban is jelen lehet. A vírus hosszú évek alatt okozhat daganatot. Ellene az immunrendszer védekezik. A vírus jön-megy a szervezetben, sajnos, ha egyszer elkapjuk az nem ad védettséget a további fertőzésekre- nem alakul ki immunitás vele szemben.

A HPV a nőknél a méhnyakrák kialakulásában kiemelkedő (99,7 %-ban okoz méhnyakrákot), ezen kívül bizonyos szájgarati daganatok esetében is jelentős rizikótényező, mely azonban a férfiakat is egyre magasabb arányban érinti.

Megelőzésére van lehetőség: HPV elleni védőoltással.

 

Írta Tóth Icó, lektorálta dr. Mensch Károly, Dr. Dános Kornél Ph.D. 
2020.01.16.
A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!

 

 

Források:

Dr. Mensch Károly Frigyes, Mikrobiális eredetű szájüregi nyálkahártya elváltozások sztomato-onkológiai jelentősége és megelőzésük szempontjai, 2019. Budapest
PCR Technique Assisting the Early Diadnosis of Human Papillomavirus- retrospective clinical trial, Karoly Mensch, Krisztina Szarka, Henrik Mensch, Adrienn Dobai, Zoltan Magyar, Mariana Pacurar, Aurel Claudiu Vartolomei, Daniela Manuc, Csaba Dobo Nagy 
GLOBOCAN, 2018
Goncalves és mtsai 2017
Candotto és mtsai 2017
Ld. RTOG 0522, Keynote 048, Checkmate 141, EXTREME és Bonner fázis III klinikai vizsgálatok