fbpx Kezelések | Mályvavirág Alapítvány

Kezelések

Kezelések

1. Műtét

A műtét során az a cél, hogy a daganat legnagyobb része eltávolításra kerüljön, a környéki nyirokcsomókkal együtt. Ezzel történik a betegség stádiumbeosztása is. („debulking” vagy “cytoredukcios” műtétnek nevezik). Leggyakrabban kétoldali petefészek eltávolítás és méheltávolítás történik. Itt fontos megemlíteni, hogy olyan fiatal nőknél, akik nem szültek még, szóba kerülhet a méh megtartása, a feltételeknek megfelelően. Ha a műtét korai stádiumban történt, önmagában is elégséges. Amennyiben nem így van, a műtétet kemoterápia követi.

2. Kemoterápia

A petefészekrák műtétet követően leggyakrabban platina bázisú kombinációs kemoterápiás kezelés történik. Amennyiben az állapot nagyon előrehaladott, vagy már megjelenik az un. hasvíz-ascites (a daganatos sejtek jelentősen növelik a hasüregi folyadék mennyiségét), és a kezdeti műtét nem hajtható végre, akkor a kemoterápia lehet az elsődleges. Ezt követheti a műtéti eljárás.

Rendszerint jól reagál a kemoterápiára a petefészekrák, de sajnos sokszor kiújul a daganat.

3. Biológiai terápiák

Ez a terápia egy új lehetőség az előrehaladott petefészekrák kezelésének.

Jellemzően azok kaphatják, akiknek a betegségük non-operábilis (nem műthető), előrehaladott, kiújuló, vagy áttétes.

Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a biológiai terápia hatásmechanizmusát, azt mondhatnánk, úgy képzeljük el a működését, mintha az elsődleges daganatot “lelakatolná” a terápia, így időlegesen meggátolja annak növekedését és ez a “lakat” elzárja az áttétek táplálását is.

Részletes információkat erről itt olvashatsz: https://malyvavirag.hu/a-mehnyakrakrol/erintetteknek/kezelesek/terapiak

 

Tóth Icó
2018. 05. 25.

 

Forrás:
dr. Hernádi Zoltán: Nőgyógyászati Onkológia (2004)
6. fejezet: A petefészek és a petevezeték hámeredetű rosszindulatú daganatai

 

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!