fbpx Kezelések | Mályvavirág Alapítvány

Kezelések

1. Műtét

A műtét során az a cél, hogy a daganat legnagyobb része eltávolításra kerüljön, a környéki nyirokcsomókkal együtt. Ezzel történik a betegség stádiumbeosztása is. („debulking” vagy “cytoredukcios” műtétnek nevezik). Leggyakrabban kétoldali petefészek eltávolítás és méheltávolítás történik, sok esetben a cseplesszel és a nagyerek melletti nyirokcsomókkal együtt. Itt fontos megemlíteni, hogy olyan fiatal nőknél, akik nem szültek még, szóba kerülhet a méh megtartása, a feltételeknek megfelelően. Ha a műtét korai stádiumban történt, önmagában is elégséges. Amennyiben nem így van, a műtétet kemoterápia követi.

Amennyiben a képalkotó alapján daganatmentesség a műtéttel nem érhető el, akkor kemoterápiával kezdődik a kezelés. Ez esetben neoadjuváns kemoterápiának nevezzük a kezelést. Elsősorban ebben az esetben van jelentősége a core biopsziának, hisz a szövettani típusnak megfelelő kemoterápiás kezelést kell kezdenünk, mint neoadjuváns kezelés. 3-4 kemoterápiát követően (3 hetente történik kezelés) ismét képalkotó vizsgálatot végeznek és amennyiben ez alapján a folyamat kiterjedése csökkent, és daganatmentesre operálható a páciens, akkor műtét következik. Ezt intervallum műtétnek nevezzük, amely arra utal, hogy kemoterápiás kezelés ciklusai között történik a beavatkozás, vagyis a műtétet követően a kemoterápiát folytatni kell (további 3 kezelés).

HIPEC: ennek angol jelentése: Hyperthermic intraperitoneal chemotherapy. Egyszerre alkalmazzák a kemoterápiás kezelést a műtéttel kombinálva, előrehaladott hasi daganatok kezelésében. Felmelegített rákellenes gyógyszereket infúzióval adnak be, és rövid ideig keringetnek a hasüregben.

A kemoterápiás gyógyszereket körülbelül 42-43 °C-ra melegítik. A rákos sejtek nem képesek kezelni a hőt, ahogy egyébként az egészséges sejtek sem. A hő segít abban is, hogy a gyógyszerek könnyebben belépjenek a sejtjeidbe.

A HIPEC nagy műtét, amely 8-10 óráig vagy még hosszabban tart, altatásban végzik. Először a sebész eltávolít minden látható daganatot. Ezt a lépést nevezzük citoreduktív műtétnek vagy “CRS”-nek. Ezután a hasban felmelegített kemoterápiás gyógyszereket keringetnek.

Orvosod a te egyedi körülményeid alapján dönt a gyógyszerek pontos kombinációjáról és a testben maradás időtartamáról. A legtöbb esetben a HIPEC 30-120 percig tart. Az egészségügyi csapat ide-oda ringat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyógyszerek minden zugba eljutnak. Annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete ez idő alatt alacsony maradjon, egy speciális hűtőtakaróra tesznek.

Ha elegendő idő telik el, a gyógyszerek kiürülnek a hasadból, megtörténik annak összevarrása, majd az intenzív osztályon maradsz egy ideig megfigyelésen. A HIPEC nem jelent minden petefészek-daganatos beteg számára megoldást, a módszer szükségességét szuperspecializált szakemberek csoportjának véleménye alapján érdemes eldönteni.

2. Kemoterápia

A petefészekrák műtétet követően leggyakrabban platina bázisú kombinációs kemoterápiás kezelés történik. Amennyiben az állapot nagyon előrehaladott, vagy már megjelenik az un. hasvíz-ascites (a daganatos sejtek jelentősen növelik a hasüregi folyadék mennyiségét), és a kezdeti műtét nem hajtható végre, akkor a kemoterápia lehet az elsődleges. Ezt követheti a műtéti eljárás.

Rendszerint jól reagál a kemoterápiára a petefészekrák, de sajnos sokszor kiújul a daganat.

3. Biológiai terápiák, fenntartó terápiák

Ezek  új lehetőségek az előrehaladott petefészekrák kezelése esetében.

Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a biológiai terápia hatásmechanizmusát, azt mondhatnánk, úgy képzeljük el a működését, mintha az elsődleges daganatot “lelakatolná” a terápia, így időlegesen meggátolja annak növekedését és ez a “lakat” elzárja az áttétek táplálását is.

VEGF gátló

A VEGF gátló ( érújdonképződést gátló) fehérjetermészetű gyógyszer,amelynek hatására a tumort behálózó erek növekedése megszűnik, a már kialakult erek visszafejlődnek,  így a tumor tápanyagellátása megszűnik, a tumorsejtek nem osztódnak tovább, tápanyag híján elpusztulnak, helyreáll a tumor körüli ozmotikus nyomás is. Ezek után már más rák elleni gyógyszerek is könnyebben elérik a rákos sejteket, és hatékonyabban tudják kifejteni a hatásukat a tumorra. Alkalmazható önmagában vagy kemoterápiával kombinálva is, infúziós kúra formájában, 3 hetente.

PARP gátlók

A PARP enzimek olyan fehérjék, amelyek segítenek a sejtosztódás során létrejött DNS törések (károsodások) kijavításában. A PARP gátlókat olyan daganatok kezelésében vezették be először, ahol egyébként is már genetikailag létezett egy hiba a javítómechanizmusban (BRCA mutációk).

Ha hiba van a javítómechanizmusban, akkor az a jó, ha a sejt elhal. De a sejt nem tud elhalni, ha mégis “javítgatják”. Ezt a „javítgatást” akadályozzák meg a PARP gátlók, így a daganatsejtek DNS-e feltöredezik, nem tudnak szaporodni, elpusztulnak.

A PARP gátlók tabletta formájában, szájon át szedhető gyógyszerek.

Mind a VEGF gátló, mind a PARP gátló kezelés egyedi méltányosság alapján kérvényezhető Magyarországon, ebben az onkológus fog segíteni.


Részletes információkat erről itt: https://malyvavirag.hu/a-mehnyakrakrol/erintetteknek/kezelesek/terapiak és itt: https://malyvabetegut.hu/petefeszekrak-betegut olvashatsz.

Köblös Kata
2021.11.04.

Forrás:
dr. Hernádi Zoltán: Nőgyógyászati Onkológia (2004)
6. fejezet: A petefészek és a petevezeték hámeredetű rosszindulatú daganatai

A cikkben található információk nem helyettesítik a szakorvossal történő konzultációt!