fbpx Tuza Éva Ildikó | Mályvavirág Alapítvány

Tuza Éva Ildikó

 

Gyanús előjelek - ahogy a történetem kezdődött

Amióta gyermekeim vannak, nagyon ritka volt az olyan év, hogy kihagytam volna a nőgyógyászati rákszűrést. Az orvosomnál ez egy citológiai kenetvétellel, egy fizikális vizsgálattal, hüvelyi ultrahanggal és emlővizsgálattal jár. A méhnyak citológiája nekem mindig P2-es volt. Soha, semmilyen probléma nem volt vele, panaszom nem volt.

A 2020-as évet megelőzően, apró mióma göböket talált az orvosom, amelyek nem okoztak gondot ekkor. A véleménye az volt, hogy nincs vele teendő, a változókor bekövetkeztével ezek szépen fel fognak szívódni.

2020 januárban (11 hónappal az előző rákszűrést követően) a vizsgálat eredménye: a méh férfiököl nagyságú, formája torz, benne kisebb, nagyobb mióma göbök, mellette lúdtojás nagyságú mióma göb. A bal petefészekben 75x64 mm-es ciszta.

Miután az orvosom megvizsgált, megkérdezte hány éves vagyok, és hogy vannak-e gyermekeim. Majd megbeszéltük, hogy vizsgálatokat indít a következő héttől és hasi feltárással eltávolítja, ami nem odavaló.

Tehát pár hónap leforgása alatt a méhem "megtelt" miómákkal és a falára is nőtt, valamint egy hatalmas ciszta jelent meg a bal petefészkemben. Mindeközben semmim nem fájt! Nem akartam hinni a fülemnek, amikor azt mondta az orvosom, hogy nem a miómáktól tart, hanem a cisztától.

 

Ahogyan a diagnózissal szembesültem

A pandémia miatt a műtétet végül július 6-án végezték el. Augusztus 3-án jelentkeztem a nőgyógyászaton, ahol elmondták, hogy a 3. emeletre menjek, a nőgyógyászati onkológia feliratú ajtót keressem, és ott fogják odaadni a szövettani eredményemet. Előző héten az asszisztensnő nem mondta meg az eredményt a telefonban, így már tudtam, hogy baj van. Ez egy szerdai nap volt és én hétfő reggelig a talaj és a pokol között ingadoztam.

Szóval 9:00 órakor a kezembe adta, egy számomra ismeretlen orvos, a szövettani eredményt, és elmondta, hogy rosszindulatú petefészek daganatot találtak a szövettani vizsgálat során. A tumor mérete: 8,5 cm volt.

Diagnózis: C56H0 A petefészek rosszindulatú daganata.

Amikor meghallottam a diagnózist, sokkot kaptam. Halálfélelmem lett és pánikoltam. Próbáltam elképzelni a jövőt. Vajon ott leszek? Vagy a jövő már nélkülem lesz? Milyen érzés "nem lenni"?

 

Ami a legtöbb erőt adta – aki a legtöbbet segített a betegutam során

A legtöbb erőt az adta, hogy szeretnénk a férjemmel együtt megöregedni. 33 éve vagyunk együtt, mindkettőnknek ez az első szerelem volt.  Férjem, a gyermekeink és a barátok adták az erőt.

 

Amilyen kezeléseket kaptam

A műtét után hat alkalommal kaptam kemoterápiás kezelést.

 

Ahol most tartok – ahogy most érzem magam

Nemrég volt egy műtétem, melynek során eltávolították a jobb oldali petefészkemet, a csepleszt, és fisztulazárás történt. Az előző műtét során a hólyagom megsérült és egy sipoly alakult ki a hólyag és a hüvely között. A vizeletem a hüvelyemen keresztül ürül, így irányítani azt nem tudom. Hét hónapja pelenkában élek. Nagyon vágyom rá, hogy ez megoldódjon.

 

Amit minden nőnek üzenek

Menjenek minden évben rákszűrésre. Akkor is, ha úgy érzik, odabent minden rendben van. A cisztát se vegyék félvállról, hiszen nekem a petefészekcisztám volt rosszindulatú.

Inkább üljenek a rákszűrésre várva fél napot a rendelőintézetben, mint kemoterápián 10-12 órát.

 

 

N