fbpx Szabó Lívia | Mályvavirág Alapítvány

Szabó Lívia

Gyanús előjelek - ahogy a történetem kezdődött

Karácsonykor unokaöcsémmel játszottam. Amikor hasra feküdtem, olyan érzés volt, mintha egy kislabda lenne a hasam alatt. Először nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de később elkezdett fájni az alhasam, nem folyamatosan, de kellemetlenül, emellett puffadtság érzésem és szorulásom lett. Hétköznapiak voltak a tünetek, ezért nem foglalkoztam velük, úgy voltam vele majd elmúlik.

Nem múlt el, és márciusra már az alhasi részen, bal oldalt kitapintható volt valami „kemény”. Állandósult az enyhe alhasi fájdalom és a szorulás. Végül március végén elmentem hasi ultrahangra és nőgyógyászhoz, ahol kiderült, hogy valószínűleg egy daganat, ami már a környező szövetekbe is beépült. Csináltak egy vérvételt, ami a CA-125 tumormarkert vizsgálta, ami sajnos megerősítette, hogy komoly a baj.

 

Ahogyan a diagnózissal szembesültem

Nem számítottam rossz hírre, mert egy percig sem gondoltam volna, hogy ez rosszindulatú is lehet. Miért történne meg pont velem? Aztán az orvosom utólag elárulta, hogy tulajdonképpen életmentő műtétet hajtott végre rajtam.

Alapvetően nagyon optimista ember vagyok, úgyhogy tudtam, menni kell előre és nem azon rágódni, hogy mi történik, ha valami nem jól sül el!

 

Ami a legtöbb erőt adta – aki a legtöbbet segített a betegutam során

Végig arra gondoltam, hogy nekem nem lehet semmi komoly bajom, mert még olyan fiatal vagyok, előttem az egész élet és különben is megígértem magamnak, hogy még visszamegyek Törökországba.

 

Amilyen kezeléseket kaptam

Fél évig voltam betegállományban. Két nagy hasi műtétem volt, aztán egy sorozat kemoterápiát kaptam.

 

Ahol most tartok – ahogy most érzem magam

Két éve kaptam az utolsó kemoterápiás kezelést, azóta csak kontrollra kell járnom és nagyon jól érzem magam. A betegség megváltoztatta az egész gondolkodásmódomat, megtanított élvezni a pillanatot, túllépni az apróságokon, örülni az életnek, és hálásnak lenni a családomért és a barátaimért.

 

Amit minden nőnek üzenek

Ne várj a csodára! Ha valamilyen gyanús tüneted, vagy alhasi diszkomfort érzésed van, akkor ne habozz orvoshoz fordulni! Inkább kétszer menj feleslegesen, mint egyszer túl későn!

 

 

D