A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

Május 8. a Petefészekrák Világnapja

Művészfilmmel kampányol a Mályvavirág Alapítvány

Egyedülálló művészfilmmel kampányol a Petefészekrák Világnapján a Mályvavirág Alapítvány. Európa 100 másik betegszervezetével együtt, egységesen május 8-án jelenteti meg a berlini modell, Nancy Dietze részvételével készült kisfilmet. Nancy közel hét éven át küzdött a petefészekrákkal, a kisfilm az ő hagyatékaként hívja fel a figyelmet a korai diagnózis és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára.

„A félelem is válhat bátorsággá” jelmondattal, formabontó kisfilmmel kampányol a Petefészekrák Világnapján a Mályvavirág Alapítvány. A Csokoládé című kisfilm absztrakt eszközökkel, a főszereplő modell betegségén keresztül mutatja be a petefészekrákkal küzdőkben felmerülő kételyeket, érzéseiket és vívódásukat. A filmben szereplő, 31 éves Nancy Dietze januárban vesztette életét petefészekrákban, esete viszont közel sem egyedi. Hazánkban 700 nőt veszítünk el évente a petefészekrák miatt, mégis tabubetegségnek számít a rákos megbetegedések között.

„Amikor az egyik betegszervezeti találkozón bemutatták a kisfilmet, azonnal eldöntöttem, hogy a Mályvavirág Alapítvány is kapcsolódni szeretne a kampányhoz. A kisfilm készítésekor Nancy már hetedik éve küzdött a betegségével. Ráktúlélőként és nőként is hihetetlenül mély hatást gyakorolt rám, lenyűgözött az ereje. Észre kell vennünk, hogy túl keveset beszélünk erről a betegségről, pedig a Nancy esete nem egyedi: itthon a petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb a rákos megbetegedések listáján.” - mondta el Nagy-Tóth Ildikó, az alapítvány elnöke.

Európában évente több mint 40 ezer nő veszti életet petefészekrák vagy annak szövődménye miatt, a nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete. A diagnózist nehezíti, hogy korai fázisában a petefészekrák tünetei összetéveszthetők egyszerű bélproblémák tüneteivel, és jelenleg még nincs olyan diagnosztikai szűrőmódszer, amellyel kezdeti stádiumban könnyen kimutatható lenne a betegség. A korai diagnózist csak a rendszeres és tudatos nőgyógyászati vizsgálatok, a betegségről való tájékozódás segíti.

A Mályvavirág Alapítvány 2013 óta dolgozik a nőgyógyászati daganattal diagnosztizált betegekkel, tagja az ESGO ENGAGe-nek, amely az európai, nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó betegszervezetek szövetsége. Az alapítvány gyógyulást segítő programja segítséget nyújt a műtétek utáni felépülésben, az életminőség javításában, klubtalálkozói lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból. Szorosan dolgoznak együtt a méhnyakrákkal, petefészekrákkal foglalkozó szakmával, intézményekkel.

A kisfilm a következő linken tekinthető meg: www.petefeszekrakrol.hu

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült.

Válasz a 6 leggyakoribb kérdésre a méhnyakrák elleni védőoltásról

2018.09.05.

Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a védőoltással kapcsolatban, hogy segítsük a 7. osztályos lányok szüleit a döntésükben.

Megalakult a Női Liga - a Mályvavirágok is alapító tagjai

2018.05.16.

Célunk, hogy a leggyakoribb női megbetegedések (endometriózis, méhnyakrák, petefészekrák, mellrák) és a babagenetika területén közösen támogassuk a nők egészségét, az érdekérvényesítés, az edukáció, az egészségmegőrzés területén.

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen