A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

HPV fertőzés jelentősége

Humán papillomavírus (HPV) fertőzés jelentősége

Fertőzések okozta emberi daganatok

Baktérium és legalább négyféle vírusfertőzés okozhat emberi daganatokat, ezek közül leggyakrabban (28%) a HPV okoz daganatot.

Mit kell tudni a HPV-ről?

A HPV már több mint 10000 éve meglévő ősi fertőző ágens, amelynek az idők folyamán sokféle változata alakult ki. Ezek közül az embert több mint 34-féle típusa betegítheti meg. Ezek a betegségeket okozó hatékonyságuk alapján alacsony- és magas rizikójú csoportba oszthatók. Gyakorlatilag csak a magas rizikójú csoportba tartozó HPV típusok okoznak rosszindulatú daganatot, azok sem egyforma intenzitással, hanem ezek között is vannak jobban vagy kevésbé daganatkeltő kockázatot jelentő vírusok. Az egyes földrészeken és az egyes országokban a különböző HPV típusok eltérő gyakorisággal fordulnak elő. Ezért nagyon fontos, hogy magyarországi előfordulásuk megoszlását pontosan ismerjük, mert így tudjuk a különböző HPV-ellenes védőoltások hatékonyságát megbecsülni.

Milyen daganatokat okozhat a HPV fertőzés?

A HPV fertőzés nemcsak méhnyakrákot okoz, hanem hüvely-, szeméremtest-, végbélnyílás körüli, valamint szájüregi-, garat és gégerákot is okozhat.1 Továbbá kialakulhatnak nem-rosszidulatú szemölcsös növedékek (kondilómák) is, amelyek azonban adott esetben jelentős klinikai problémákat okozhatnak. Ilyenek a hüvelybemeneti, szeméremtesti, hímvesszőn lévő kondilómák, és a szájüregi, vagy az un. juvenilis gége papillomák, amelyek kisgyermekekben és fiatal felnőttekben fordulnak elő és az újszülöttek rendszerint a HPV pozitív édesanyáktól kapják meg a fertőzést a szülés folyamán. Végezetül megemlítjük, hogy vannak nagyon ritka genetikai betegségek, amelyek nagymértékben hajlamosítanak HPV fertőzésre.

Hogyan fertőz a HPV? Vannak-e kockázati tényezők?

A HPV nem közvetlenül lép be a sejtekbe, hanem előbb a nyálkahártyák ún. alapi hártyájához kötődik, ami lehetőséget ad arra, hogy az egyes (de nem az összes) vírusfajták ellen kifejlesztett védőoltásokat sikeresen alkalmazzuk. A HPV – ha az immunizálás nem semlegesíti - csak az alapi hártyához kapcsolódás után képes a közelben lévő hámsejteket fertőzni szaporodásuk érdekében. Ebben a stádiumban a HPV még nem okoz daganatot, a daganatkeltés csak később, a vírus szerkezetének módosulása után következhet be. A HPV az ép nyálkahártyán vagy bőrön nem tud áthatolni és az alapi membránhoz jutni, ez csak a különféle behatolási kapukon keresztül lehetséges. Ilyen kapu a méh porciófelszínének többrétegű laphámja és a méhnyak nyálkahártyájának egyrétegű hámja találkozási pontja. Ilyen kapu nincs a férfiaknál, ezért azok kevésbé érzékenyek a HPV fertőzésre, mint a nők. Minden olyan gyulladás vagy sérülés, ami az adott helyen akár csak kismértékű hámhiányt okoz, egyúttal mindkét nemnél a vírus behatolási kapujának tekinthető.

Minden HPV fertőzés daganatos megbetegedést okoz?

HPV fertőzések legnagyobb része nem okoz daganatot. Eddigi megfigyeléseink szerint a fertőzöttek mindössze 4-5%-ban keletkezik daganat.

Vannak-e tünetei a HPV fertőzésnek?

A HPV fertőzés semmiféle tünettel nem jár.

A méhnyak HPV fertőzésével kapcsolatos eljárások

Több európai országban és az Egyesült Államokban átfogó szűrési és kezelési stratégia a HPV vírus DNS kimutatásán alapszik. Ez magában foglal kolposzkópos és citológiai vizsgálatokat, kis műtéti eljárásokat, szükség esetén ismételt HPV tesztet és betegkövetést. Fontos megjegyezni, hogy a HPV ellenes védőoltásnak nem feltétele a HPV teszt. Abban az esetben is lehet védőoltást alkalmazni, ha kimutatott HPV fertőzés mellett a citológiai vizsgálat negatív vagy alacsony kockázatú hámelváltozásra utal. Tekintettel arra, hogy a védőoltásnak nincs terápiás hatása, súlyosabb fokozatú rákmegelőző állapot fennállása esetén mindegyik típusú védőoltás hatástalan.

A HPV fertőzés kimutatásának jelentősége a méhnyak vizsgálata során

Jelenleg háromféle eljárás használatos a HPV fertőzés igazolására.

(1) Legkevésbé érzékeny a cervix citológiai vizsgálat2, ráadásul a hatékonyabb folyadék-alapú citológiai vizsgálatot csak nagyon kevés helyen alkalmazzák az országban magas költségei miatt.

(2) Ugyancsak magas költséggel jár az ún. CINtec PLUS teszt, ami azonban érzékenyebb, mint a hagyományos citológiai vizsgálat. Ez leginkább a súlyos fokú méhnyak hámelváltozás igazolására szolgál.

(3) Leginkább hatékony a HPV DNS genetikai kimutatásán alapuló teszt, ami egyúttal HPV tipizálást is lehetővé tesz.

Ha atípusos méhnyak hámelváltozás derül ki terhesség alatt, ez kockáztatja-e ez az anya vagy a gyermek életét?

A még a HPV-okozta súlyos fokú rákmegelőző állapot átalakulása laphámrákká is lassú, több év alatt következhet be, ezért terhesség alatt gyakorlatilag nem nő a rák kialakulásának kockázata. Ezért súlyosfokú hámelváltozás (pl. in situ carcinoma) esetén sem ajánlott a terhesség megszakítása, hanem szülés után lehet eltávolítani a kóros hámot!

Méhnyakrák szűrővizsgálatok

Citológiai vizsgálatokkal lehet felismerni a méhnyak hámjának kóros elváltozásait. Ma már nem használjuk a Papanikolau-féle P1-5-ig terjedő citológiai diagnózist, helyette a sokkal pontosabb Bethesda osztályozás használatos. Az így nyert többféle diagnózis közül egyesek 6-8 hónappal későbbi ismételt vizsgálatot, mások CINtec PLUS vagy HPV teszt elvégzését, súlyos fokú hám elváltozások (HSIL) pedig a konizációt teszik szükségessé. A HPV-DNS kimutatásán alapuló szűrővizsgálatok 25-30%-kal érzékenyebbek, mint a citológia, ezért a közeljövő vizsgálati módszerének tekinthető, továbbá kiemelhető, hogy HPV negativitás esetén legalább 5 évig nem kell számítani méhnyakrák kialakulásra.

Dr. Szentirmay Zoltán, Országos Onkológiai Intézet, 2017

A cikk a Roche (Magyarország) Kft támogatásával készült. http://hpvszures.roche.com

 

Hírek

Meghívó Fejős Éva novellabemutató estjére

2019.06.10.

A Mályvavirág alapítvány meghívja Önt Fejős Éva: Citrom-vanília, ebben a sorrendben című novellabemutató estjére.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

2018.12.14.

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet a XIII. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült. 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!