A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

A korszerű rákszűrésről

Mit érdemes tudnunk a korszerű nőgyógyászati rákszűrésről?

(a P2-től a megbízható szűrésig)

 

A nők többsége általában aggódva gondol a nőgyógyászati vizsgálatra, ami sokszor korábbi kedvezőtlen tapasztalatokon alapul. Bár a vizsgálat lehet kissé kellemetlen, hisszük, hogy a rossz élmények nem feltétlen velejárói a nőgyógyászati vizsgálatnak, a ráfordított időt pedig biztosan megéri a későbbi nyugalom és egészség. Bizonytalanságra adhat ugyanakkor okot, hogy barátnővel beszélgetve, vagy interneten tájékozódva nem egyértelmű, milyen gyakran és milyen vizsgálatoknak kell megtörténnie. Gyakran előfordul, hogy a rákszűrés leletét kézhez kapva a rajta szereplő szövegből szinte semmit nem ért. Ezeken a gondokon kívánunk segíteni tájékoztatónkkal.

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezni, természetesen - ha panasza van, bármikor felkeresheti orvosát. A szokásos tisztálkodáson kívül vizsgálat előtt speciális teendője nincs. Ne használjon a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést.

Vizsgálathoz egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használunk, az orvos és az asszisztensnő segít a legkényelmesebb helyzet megtalálásában. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy fémből, vagy műanyagból készült eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. A hüvelytükör alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen.

Alapvizsgálatként ma hazánkban az általánosan alkalmazott a cytológiai kenet, melynek eredménye határozza meg a tennivalókat. A vizsgálat során sejteket sodrunk le a méhszáj külső és belső felszínéről. A kenetet az asszisztensnő egy kis üveglapra keni, amit később cytológiai laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek. A méhnyak rákszűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak.

A cytológiai lelet értékelésében hosszú évek óta az úgynevezett Bethesda-módszert használjuk.

A régi Papanicolau (P0-P5) rendszer ma már nem tekinthető korszerűnek, nem megfelelően írja le a méhnyak állapotát és nem nyújt felvilágosítást az esetleges eltérések okáról. A P-rendszert vagy más néven Papanicolau rendszert az 1920-as évektől használták Magyarországon, ezt váltotta fel fokozatosan az 1988-ban kialakított Bethesda-rendszer. A Bethesda-rendszer sokkal rugalmasabb és informatívabb, részletesebb információkat ad a méhnyak elváltozásokról.

 

Értékelés a Bethesda-rendszer szerint:

 

A Bethesda besorolás azt mutatja meg, hogy milyen eredetű (laphám vagy mirigyhám) és milyen fokú (enyhe vagy súlyos) rendellenességéről van szó.

 

A méhnyakráknak két fő típusa van:

  • 85-90%-uk laphámrák1, ami hosszú évek alatt alakul ki és jól szűrhető.

  • 10-15%-uk mirigyrák1, ami akár másfél-két év alatt kialakulhat, magasan a méhnyakcsatornában, helyezkedik el, ezért nehezen szűrhető

 

A kóros leletek osztályozása:

 

ASCUS - bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek

(néhány hónap múlva, esetleg gyulladásellenes kezelés után ismétlés, illetve kiegészítő vizsgálat szükséges)

 

SIL - laphámbeli elváltozások, ezen belül

 

LSIL - enyhén atípusos sejtek

(Enyhe sejtrendellenesség, ami jó eséllyel magától, illetve gyulladásellenes kezelés hatására megszűnik. Amennyiben tartósan fennáll, vagy súlyosbodik (HSIL) kiegészítő vizsgálatok szükségesek. LSIL önmagában nem indokolja szövettani vizsgálat végzését.)

 

HSIL - súlyosan atípusos sejtek

(Az elváltozás hátterének tisztázására kiegészítő vizsgálatok szükségesek. Amennyiben ezek is eltérést mutatnak, úgy a folyamat pontos természetének tisztázására mintavétel, szövettani vizsgálat szükséges.)

 

AGC - kóros mirigyhámsejtek

(A sejteltérés a mirigyhámban található. Ez a terület általában nem a méhszáj felszínén, hanem a nyakcsatorna belső részén helyezkedik el. Ez az eltérés rövid idő alatt súlyosbodhat, emiatt a folyamat pontos természetének mielőbbi tisztázása indokolt, a szövettani vizsgálat, műtétes beavatkozás gyakran nem elkerülhető.)

 

A Magyarországon általánosan alkalmazott, fentebb leírt rákszűrés megbízható eredményt ad a méhnyak állapotáról, de szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra, illetve a labordiagnosztika fejlődése lehetőséget adott új tesztek bevezetésére is. A leggyakrabban alkalmazott kiegészítő vizsgálat a kolposzkópia. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használunk, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Az ezen keresztül megjelenő képet egy monitoron egyes rendelőkben Ön is láthatja. A kolposzkópos vizsgálat az alap nőgyógyászati szűrésnek nem feltétlenül része, de amennyiben valamilyen eltérés miatt ismételt vizsgálatra kerül sor, úgy mindenképpen elvégzik.

A HPV teszt elvégzése kiegészítésképpen indokolt lehet, ha a cytológiai lelet nem teljesen megnyugtató, de 35 éves kor felett akár elsődleges szűrésként is alkalmazható2. Legrészletesebb információt a kiterjesztett nőgyógyászati szűrővizsgálat ad, ami több részből áll: a kolposzkópos vizsgálat és klasszikus nőgyógyászati cytológiai vizsgálat mellett tartalmazza a HPV tesztet (magas kockázatú HPV törzsek kimutatására) és egy új diagnosztikai elemet, a CINtecPLUS vizsgálatot. Ez utóbbi egy ún. biomarker vizsgálat, ami megkülönbözteti az átmeneti, jelentőséggel nem bíró HPV fertőzést, a méhnyakrák kialakulása szempontjából már kockázatot jelentő állapottól. A CINtecPLUS vizsgálat során kimutatott p16 és Ki 67 fehérjék szintjének emelkedése már azt mutatja: a vírus DNS beépült a fertőzött szövet sejtjeibe, megjelent a diszplázia, a sejtproliferáció felgyorsult. Ezekben az esetekben szövettani vizsgálat indokolt a pontos diagnózis felállítása céljából.

Befejezésül mód nyílik a talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a gyógyszeres kezelés kiválasztására. Bármilyen kérdése merül fel a vizsgálat kapcsán, azt bátran tegye fel! Orvosa igyekszik majd legjobb tudása szerint válaszolni és segíteni. Így megnyugodva hagyhatja el rendelőt.

Dr. Major Tamás

A Magyar Gyermeknőgyógyászati Társaság elnöke

A Mályvavirág Alapítvány kuratóriumának tagja

 

A cikk a Roche (Magyarország) Kft támogatásával készült. http://hpvszures.roche.com

Hírek

Meghívó Fejős Éva novellabemutató estjére

2019.06.10.

A Mályvavirág alapítvány meghívja Önt Fejős Éva: Citrom-vanília, ebben a sorrendben című novellabemutató estjére.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

2018.12.14.

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet a XIII. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült. 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!