A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

HPV teszt

Egyre többet hallani az úgynevezett HPV szűrésről. Pontosabban talán az hall róla, aki magánnőgyógyászhoz jár, vagy az, akinek rossz citológiai eredmény után térítésmentesen biztosítják a HPV szűrést. Mert bizony, ez sajnos, ma még egy fizetős eljárás annak ellenére, hogy a HPV szűrés nagymértékben növeli a szűrés érzékenységét1, ami annyit jelent, hogy nagyobb eséllyel megtalálja azokat az eseteket is, amik a citológiai szűrés által nem kerültek kiszűrésre.  

Elmondhatjuk, hogy a HPV szűrés is egy nagy mérföldkő a méhnyakrák megelőzésében a citológiai vizsgálat és a HPV elleni védőoltás mellett.

A HPV teszt a vírus hiányát vagy jelenlétét mutatja ki a szervezetben.

Ha magas kockázatú HPV-m van, hogyan tudom segíteni a fertőzés elmúlását?

  • A HPV fertőzés ellen az immunrendszerünk védekezik. Ahogy az immunrendszer az egész testünket is védi, legyen az egy megfázás vagy bármely más betegség, úgy a HPV ellen is igyekszik felvenni a harcot. Fontos hangsúlyozni, hogy a HPV fertőzések nagy része kezelés nélkül elmúlik az immunrendszer védekezésének következtében.2

  • Ha az immunrendszerünk nem képes leküzdeni a HPV-t (ez sajnos nem attól függ, hogy egészségesen élünk-e), tartósan, azaz hosszú hónapokig fennállhat a HPV fertőzés. Ilyenkor egy pozitív HPV teszt után sűrűbb citológiai nyomonkövetés kezdődik, hogy a rákmegelőző állapotokat korai stádiumban kezelhessék, ha szükséges, így esélyt sem adva arra, hogy méhnyakrákig jusson el a folyamat.

Nem ijesztő-e, ha tudom, hogy HPV fertőzött vagyok?

  • A pozitív magas kockázatú HPV eredmény nem azt jelenti, hogy a méhnyakrák jelen van a szervezetben, hanem azt, hogy a méhnyakrák kialakulásának kockázata nagyobb, mint azokban, akikben a HPV nincs jelen. A felgyorsult világunkban, sajnos, a nők több mint 80%-a megfertőződik legalább egyszer élete során, akár monogám kapcsolatban is. Fontos, hogy a HPV fertőzést ne stigmaként éljük meg, hanem kockázatként. Ha a fejünkbe áthelyezzük és azt mondjuk, tudom, hogy a HPV magas kockázatú típusával vagyok fertőzött, akkor addig, amíg a vírus a szervezetemben van, még jobban odafigyelek, hogy rendben legyek. Nem szabad megijedni ettől, azt kell célul tűzni, hogy az önmagunkra figyeléssel, az esetleges szorosabb szűrési kontrollokkal esélyt adjunk annak, hogy nálunk ne alakulhasson ki még egy súlyosabb rákmegelőző állapot sem.

  • Ha eddig nem kaptad meg a HPV elleni védőoltás, itt az idő az elhatározásra a jövőbeni védelem érdekében. Ne várd az oltástól, hogy megszünteti a HPV-fertőzést, de egy következő fertőzéstől nagy eséllyel megvédhet.

A HPV teszt lehetőséget ad arra, hogy azokra a nőkre több figyelem jusson, akik magas kockázatú HPV vírussal fertőzöttek. Segít abban is, hogy kiküszöbölve a magas kockázatú HPV fertőzést lecsökkenjen az indokolatlanul magas konizációk száma Magyarországon ( ~10.000/év).

Milyen tulajdonság fontos egy HPV teszt esetén? Mik a tesztek közötti különbségek?

Specificitás és szenzitivitás

Azt, hogy egy adott diagnosztikus eljárás mennyire optimális, két mérő tényezővel jellemzik:

(1) specificitás: annak a valószínűsége, hogy a teszt értéke negatív lesz egy olyan páciensen, akinél nem áll fenn HPV fertőzés. A specificitás tehát azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan azonosítja azokat, akik nem fertőzöttek. Akkor magas a HPV teszt specifitása, ha a negatív eredmény mellett valóban nincs jelen a vizsgált paraméter (esetünkben a HPV).

(2) szenzitivitás: annak a valószínűsége, hogy a teszt értéke pozitív lesz egy olyan páciensen, akiben fennáll a betegség. A szenzitivitás azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan detektálja a fertőzés fennállását.

A HPV tesztek esetében ez a két tényező nagyon fontos. Ezáltal kiküszöbölve a téves diagnózis felállítását. Viszont a tesztek pontossága fajtánként eltérhet.

Tipizálás

Az is fontos, hogy a HPV teszt képes-e meghatározni a HPV típusait- (tipizálás-), vagy csak azt különbözteti meg, hogy alacsony/magas kockázatba tartozik a talált HPV törzs.  A legtöbb teszt azt jelöli meg, hogy a HPV magas kockázatú törzzsel vagyunk fertőzve, és csak kevés olyan teszt van, amely konkrétan megnevezi a HPV 16 és a 18-as típust és velük együtt még több magas kockázatút is egyaránt.

Ma Magyarországon a citológiai vizsgálat mellé kérhetjük a HPV tesztet is, azonban ez jelenleg csak térítés ellenében vehető igénybe, kivéve azokat az eseteket, ahol a rákszűrés eredménye alapján indokolt a további kivizsgálás.

Amennyiben be vagyunk oltva a HPV elleni védőoltással, úgyanúgy rendszeresen kell járni méhnyakszűrésre és ugyanígy kérhető a HPV teszt továbbra is.

 

Ha szeretnél többet megtudni a HPV tesztről, kattints ide: http://hpvszures.roche.hu/patients/index.html

 
  • 1. Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, 15. fejezet (Semmelweis Kiadó, Budapest, 2009)
  • 2. Robbins: A patológia alapjai (Medicina Könyvkiadó Zrt; Budapest, 2014, 9. kiadás, 18. fejezet)

Hírek

Meghívó Fejős Éva novellabemutató estjére

2019.06.10.

A Mályvavirág alapítvány meghívja Önt Fejős Éva: Citrom-vanília, ebben a sorrendben című novellabemutató estjére.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

2018.12.14.

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet a XIII. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült. 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!