A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

Gyógyulást Segítő Program

FIZIKAI ÉS PSZICHÉS GYÓGYULÁST SEGÍTŐ PROGRAM

A Mályvavirág Alapítvány ismét

Gyógyulást Segítő Programot hirdet méhnyakrákból gyógyuló nők részére,

amely immár második lépése egy speciális, személyre szabott, nőgyógyászati műtétet és/vagy sugárterápiát követő teljes körű rehabilitáció kidolgozásának.

Dátum: 2015. november 6-8.

Helyszín: 1065 Budapest, Révay utca 65. 

A hétvégén az alábbi foglalkozások segítenek a gyógyulásodban: 

Nőgyógyászat

A találkozás alkalmával Dr. Bartha Tünde, a Mályvavirág Alapítvány nőgyógyásza beszél a HPV-ről, méhnyakrákról, műtéti és egyéb terápiás módokról, a kezelések mellékhatásairól és azok enyhítési lehetőségeiről, sztómáról, valamint a fertilitás megőrzésének alternatíváiról. 

Dietetika

Dietetikusunk előadása során megtudhatod, mi a táplálkozás jelentősége a daganatos betegségek kialakulásában, és melyek azok az anyagok és természetes vegyületek, amelyek a daganat kialakulása ellen védenek. Beszélünk arról, milyen mellékhatásai lehetnek a sugár- és kemoterápiának és hogyan lehet ezeket a megfelelő táplálkozással enyhíteni. A résztvevők számára kialakított, személyre szabott étrend hosszú távú alkalmazása segít az életminőség javulásában.

Gátizomtorna

A résztvevők elsajátíthatják a Kegel-módszer alapjait, amely segít a gátizomzat erejének növelésében, funkcióinak visszaállításában, illetve megőrzésében. A torna alatt létrejövő vérbőség pedig gyorsítja a szövetek regenerációját, segít megküzdeni a gyulladásos folyamatokkal, csökkenti a fájdalommal járó tüneteket.
 
 A gátizom tréning első lépése az elméleti háttér megismerése, hiszen fontos tudnunk hogyan dolgozik a medencefenék, milyen neuro-fiziológiai és anatómiai tulajdonságokkal rendelkezik a medencénk "kapuja". Majd a megéreztetés kerül előtérbe, hogy érezzük, a feladatokat helyesen, a megfelelő izmokkal  végezzük. Majd az egymásra épülő feladatsor segít a helyes, minden nap végezhető torna elsajátításában.

Gyógytorna

Az órák a gyakorlatok megfelelő kivitelezéséhez szükséges alapok megtanulásával, az egyszerűbb, könnyen kivitelezhető feladatok bevezetésével kezdődnek, és a fokozatosság elvét figyelembe véve haladunk a nehezebb gyakorlatok felé. A műtét/sugárkezelés következtében kialakult szövődmények esetén az adott résztvevő a szövődményére adaptálva is kap feladatot.

Mindegyik óra tartalmaz tartásjavító-izomerősítő, keringésjavító, légző- valamint egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat. A gyógytorna mindennapi életbe történő beépítésével olyan pozitív hatásokat tapasztalhatnak az érintettek, mint közérzetjavulás, állóképesség és izomerő fokozódása (pl. nagyobb sétákat tud megtenni kifáradás nélkül, műtéti vágás következtében gyengült hasizmok izomereje kezd visszatérni), szövődmények csökkenése/elmúlása (pl. nyiroködéma, inkontinencia, nehézlégzés, zsibbadás-érzéketlenség).

Pszichológia

A pszichológiai foglalkozások során elindul a betegségtrauma és veszteség feldolgozása, a vezető stresszfaktorok azonosítása, valamint stresszkezelő és relaxációs technikákat sajátítanak el a résztvevők. Már a program során megindul a gyógyulóknál a hangulatjavulás, erősödik az egészség/betegség fölötti kontrollérzet, jó irányba változik a jövőkép és ezáltal javulhat az életminőség.

Pilátesz

Gyógytorna után, gyógytornász engedélyével, de legkorábban a 12 héttől javasolt egyéb edzésforma megkezdése. Elsőként a pilátesz, amelyet 3-6 hónap múlva más sportok is kiegészíthetnek vagy követhetnek. A pilátesz ajánlott a fizikai erőnlét, az egyensúly és a keringés fejlesztésére valamint a lezajlott betegséget és kapott terápiákat figyelembe vevő mozgástudatosság kialakítására. Kiváló eszköze a fizikai kondíció javításának, mivel biztonságos, mindenkor összpontosítással és maximális testkontrollal végzett (lendület, rázkódás nélküli) mozgásforma. A résztvevők megtanulják belső kontrollal, célzottan dolgoztatni a kijelölt izmokat, izomcsoportokat. A rendszeresen végzett edzések következtében megszűnnek a műtétből visszamaradt mozgási nehézségek, javul a tartás, nő teherbírás és csökken a fáradékonyság.

Szexuálterápia

Az előadás rávilágít arra, milyen hatása lehet a műtétnek, a sugár- és kemoterápiának a nőiességre és a szexuális életre. Az egyes szexuális funkciók, mint vágy, izgalom, orgazmuskészség, hogyan változhatnak a beavatkozást követő időszakban. Mi állhat a fellépő zavarok hátterében és milyen megoldások vannak az egyes diszfunkciókra. Beszélgetünk arról, hogyan lehet feloldani a fájdalomtól való félelmet és újra élvezetessé tenni az intim együttléteket, valamint központi téma lesz a nőiesség újbóli pozitív megélése.

***

Szabó Szilvia, szexuálterapeuta

 

Az alapítványi tagok és a trénerek, előadók rengeteget dolgoznak azon, hogy megvalósuljon egy hatékony, teljes felépülést elősegítő program, ami országos szintre kiterjeszthető. Minden jelentkező ezt a kezdeményezést is támogatja.

Fontos, hogy a program csak akkor használ, ha résztvevők mindkét alkalommal az elejétől a végéig részt vesznek a foglalkozásokon, így lesznek képesek utána a saját életükbe beépíteni az ott tanultakat.

Az őszi Gyógyulást Segítő Program teljes költsége 170.000 Ft/fő, a résztvevők díja több, mint 95% kedvezményt tartalmaz, így az önköltség bruttó 5000 Ft/fő.

Szabó Szilvi, főszervezőnél tudsz jelentkezni, és ő várja a kérdéseidet is a programmal kapcsolatban: szabo.szilvia [at] malyvavirag.hu

***

A fenti szívecske alakú kép egy citológiai lelet része, nem kóros, hanem egészséges, szép sejtek láthatóak rajta: a háttérben laphámsejtek, a szívecske pedig mirigyhámsejtekből áll.

 

Hírek

Meghívó Fejős Éva novellabemutató estjére

2019.06.10.

A Mályvavirág alapítvány meghívja Önt Fejős Éva: Citrom-vanília, ebben a sorrendben című novellabemutató estjére.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

2018.12.14.

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet a XIII. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült. 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!