A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

Rehabilitáció

A rehabilitáció szükségessége

Mind egy kiterjedtebb műtét, mind egy kapcsolt sugárterápia után, a kismedence működése nagymértékben megváltozik. Azok az alapvető funkciók, melyeket korábban működésünk természetes velejárójaként észleltünk, a figyelem középpontjába kerülnek, és egy tudatos működtetést igényelnek. Egyfelől fizikai változásának kezelése, másfelől az emiatt kialakuló lelki állapotok segítése, az életszínvonal jobbá tétele, megoldásra vár.

A sugárkezelések okozta rövid- és hosszú távú mellékhatásokat lehet csökkenteni, és egy rehabilitációval segíteni a szervek és a lélek működését a nőknél!

Ilyen kezelhető mellékhatások:

  • inkontinencia,
  • gyulladások,
  • székletürítés, esetleg megtartás,
  • vaginizmus,
  • szexuális diszfunkció (hüvely szárazság, orgazmus, szűkülés, libidó),
  • lelki oldalról pedig a félelem, a depresszió, a nőiség elvesztése, az útkeresés.

Magyarországon a méhnyakrákkal érintett nők nagy része szexuális, hólyagürítési és székelési problémával küzd. Nincs az országban egy olyan intézmény, amely segítené a kialakult diszfunkciók kezelését.

  • szexuális probléma: műtét következtében (Wertheim műtét a legradikálisabb beavatkozás) a hüvely hosszából kb. 2 cm-t eltávolítanak, érzékenyebb lesz és rövidebb. A kapcsolt kezelések (sugárterápia) következtében a hüvely elveszíti síkosságát, beszűkül, ennek következtében a szexuális együttlét fájdalmas és sikertelen. Ha a petefészek is kikerül, vagy a sugárterápia során “kilövik”, lecsökken az ösztrogéntermelés, ami a nemi vágy csökkenéséhez, vagy elvesztéséhez vezet. A méhnyakrák egyre több 30 év körüli nőt érint, a felsoroltak párkapcsolati és önproblémához vezetnek. De nemcsak a 30 évesek, a 40, 50 vagy idősebb hölgyek esetében is, a szexuális sikertelenség depresszióhoz vezethet. A petefészek leállása után klimax/menopauza alakul ki.
  • hólyagürítési probléma/vizelés: egyrészt a műtét okán, másrészt a támasztó szervek kikerülésével megváltozik a hólyagürítési képesség. A beavatkozáskor idegek sérülnek meg, melyek rövid és hosszú távú vagy maradandó funkciózavart okoznak. Akinek van lehetősége, újból meg kell tanulnia pisilni, bár olyan is akad, aki ezt önmagátol soha többet nem képes megtenni, vagy inkontinenciával küzd, tehát a vizelet megtartása okozza az egyik fő életviteli problémáját.
  • székelési probléma: a beavatkozások és a kapcsolt terápiák maradványaként székelési probléma alakul ki, rossz bélműködés, a sugárterápia miatt hosszú távú mellékhatások maradhatnak, úgy, mint hasmenés, sipoly, bélgyulladás, béllyukadás, vérzés, székletmegtartás.

A kialakult diszfunkciók kezelhetőek! A gyulladások csökkenthetőek! A szervezetet megfelelő módon regenerálni van esély!

Természetes folyamat Magyarországon, hogy az orvos - sebész, nőgyógyász, onkológus - a tőle telhető legjobbat hozza ki a gyógyításból, elvégzi feladatát, legyen akár műtét, akár terápiák, vagy kontroll, de sem ideje, sem kapacitása nincs arra, hogy egy rehabilitációt felvállaljon. Lévén, hogy nincs is ilyen Magyarországon, ajánlani sem tudja.

A TÜRELEM fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni! Ha egyetlen szót lehetne csak mondani segítségül, ez lenne az: TÜRELEM!

 

 

Hírek

Meghívó Fejős Éva novellabemutató estjére

2019.06.10.

A Mályvavirág alapítvány meghívja Önt Fejős Éva: Citrom-vanília, ebben a sorrendben című novellabemutató estjére.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

2018.12.14.

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet a XIII. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült. 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!