A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

Válasz a 6 leggyakoribb kérdésre a méhnyakrák elleni védőoltásról

Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a védőoltással kapcsolatban, hogy segítsük a 7. osztályos lányok szüleit a döntésükben.

 

1) Miért ajánlott a védőoltás is a szűrés mellett a méhnyakrák megelőzésére?

A méhnyakrák az egyetlen gyakori rák, amit ma már szinte 100%-ban megelőzhetünk. Ehhez a védőoltásra és a rendszeres szűrésre együttesen van szükség.

  • A rendszeres szűrés azért fontos, mert ha időben felfedezik a méhnyak kóros elváltozását, akkor az a rák kialakulása előtt kezelhető. Szűréssel a rákmegelőző állapotok kb. 70%-a mutatható ki.

  • A védőoltás abban segít, hogy a HPV okozta kóros elváltozások ne kezdődjenek meg a méhnyakon. Bár a védőoltás is nagyfokú védelmet nyújt, itt sem beszélhetünk 100%-ról. Gondoljunk csak bele, nincs egyetlen gyógyszer, egyetlen kezelés vagy gyógymód, ami mindenkire ugyanúgy hatna!

 

2) Miért 7. osztályos korban kapják meg a lányok az ingyenes védőoltást?

Az oltás hatékonysága függ attól, hogy hány éves korban adják be. A legnagyobb hatékonyságot a szexuális élet megkezdése előtti, 10-15 éves korú lányok esetén bizonyították.

Ma már klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a felnőtt nőknél is hatásos a védőoltás, függetlenül attól, hogy korábban volt-e HPV-fertőzésük vagy nem. A felnőtt nőknek azért is érdemes megfontolniuk ezt a lehetőséget, mert sem a monogám párkapcsolat, sem az óvszer nem megnyugtató biztosíték a HPV-fertőzés ellen. HPV-vel életünk során többször is megfertőződhetünk, az újabb fertőzések ellen nyújthat védelmet a vakcina.

 

3) Hány HPV-típus ellen véd a méhnyakrák elleni védőoltás, amit a 7. osztályos lányok ingyenesen kapnak?

Klinikai vizsgálatban bizonyították, hogy ez a védőoltás nemcsak a 16-os és 18-as HPV típus ellen véd, hanem jelentős védettséget nyújt a többi rákkeltő HPV típus ellen is. HPV-vel korábban nem fertőzött nők esetén 93%-os védelmet igazoltak bármely rákkeltő HPV okozta méhnyakrák ellen.

A HPV-16 és HPV-18 felelős a méhnyakrákos megbetegedések 70%-áért. Bár összesen több, mint 100 típusa ismert a HPV-nek, ezek közül mindössze 14 típus magas kockázatú, azaz rákkeltő.

Az ingyenes védőoltásban a HPV 16-os és 18-as típusának egy részecskéje, az ún. fehérjeburok van benne, ez biztosítja, hogy az immunrendszerünk védettséget tudjon kialakítani. A HPV örökítóanyaga, azaz a DNS-e nincs benne a védőoltásban, ez biztosítja, hogy az oltás nem okozhat rákot.

 

4) Hány évig véd a méhnyakrák elleni védőoltás?

Pontosan ma még nem tudjuk, hogy életre szóló védettséget nyújt-e, de az eddigi több mint 15 éves tapasztalat a védőoltással nagyon biztató.

A vakcina által kiváltott hosszú távú, erős immunválaszt támasztja alá az is, hogy a 15 éven aluli lányoknak 3 helyett 2 adag elegendő.

 

5) Milyen mellékhatásai lehetnek a védőoltásnak?

A védőoltás mellékhatása lehet néhány napig fennálló karfájdalom, láz, fejfájás. Súlyos mellékhatása a védőoltásnak nincs.

Világszerte több, mint 100 millió adag méhnyakrák elleni vakcinát adtak már be. A mellékhatások jelentése az egészségügyi szakemberek kiemelt feladata. Többek között a WHO-nak is egyik fókuszterülete a mellékhatások felügyelete. Ha a vakcinának bármilyen komoly egészségügyi kockázata lenne, már nem lenne forgalomban.

 

6) HPV vagy méhnyakrák ellen oltunk, helyes-e a méhnyakrák elleni oltás kifejezés?

Az orvosi szaknyelv angolul “HPV vaccine”-nek, azaz HPV vakcinának nevezi, mivel a Human Papillomavirus fehérjeburkát tartalmazza az oltás.

A laikus nyelvben általában úgy fogalmazunk, hogy valamely betegség elleni védőoltás, pl. bárányhimlő elleni védőoltás. A bárányhimlőt is egy vírus okozza, mégsem úgy nevezzük, hogy varicella zoster elleni védőoltás, hiszen sokkal könnyebben érthető mindenki számára ebben a formában.

A vakcina kifejlesztésének elsődleges célja a méhnyakrák elleni védelem volt. A klinikai vizsgálatokban nemcsak a HPV-fertőzés, hanem a méhnyakrák elleni (CIN3+ állapot) védettséget is vizsgálták és bizonyították. A fentiek miatt tehát mindkét kifejezés, a HPV elleni védőoltás ill. a méhnyakrák elleni védőoltás is megfelelő.

 

Dr. Bartha Tünde, Dr. Major Tamás

nőgyógyászok, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagjai

2016. szeptember 4.

 

Hírek

Megalakult a Női Liga - a Mályvavirágok is alapító tagjai

2018.05.16.

Célunk, hogy a leggyakoribb női megbetegedések (endometriózis, méhnyakrák, petefészekrák, mellrák) és a babagenetika területén közösen támogassuk a nők egészségét, az érdekérvényesítés, az edukáció, az egészségmegőrzés területén. 

 

PSZICHOLÓGUS a Mályvavirágnál

2018.04.22.

Mostantól pszichológussal is segítjük a Mályvavirágok gyógyulását! Kreidl Márti egy fiatal, csupa szív-lélek, a téma iránt teljesen elkötelezett szakember. 

Zsanett története: méhnyakrák a 3. kisbaba előtt

2018.04.22.

László-Rosta Zsanett története arról, hogy élte meg a diagnózist, hogyan segítettek a barátok, hogyan talált a Mályvavirágra, és mit tesz ma azért, hogy másnak ne kelljen végigmennie ezen az úton: youtube.com/watch?v=6d_62eFymU8

 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!