A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

Bartus Beatrix

Bartus Beatrix

34 évesen, remegő lábakkal, összetörve, halálfélelemmel a testemben léptem be az orvosi szobába, ahol nőgyógyászom közölte velem, hogy méhnyakrákom van. Láttam a szemében az aggodalmat és együttérzést, hisz mindkét kisfiamat Ő segítette világra! Most nem volt mosoly az arcán, mint máskor mindig, és a Tőle megszokott poénok is elmaradtak! (A srácokat hosszú vajúdás után szültem meg, és mindkét alkalommal könyörögtem neki a császármetszésért. De azzal biztatott, hogy erős vagyok, meg tudom csinálni, és ne akarjak már vágást a hasamra, hisz sosem tudhatom, hogy melyik újság kér fel egy címlap-fotóra...!!!! A sors fintora, hogy most elkészültek a fotók, vágással, és BÜSZKÉN!!!!!!!!!)
A diagnózis közlését megelőzte egy rutinműtétnek számító „méhszájseb" eltávolítása. Ennek szövettana tette bizonyossá a pokoli eredményt! Úgy éreztem, hogy megnyílik alattam a Föld! A srácok és a férjem odakint várakoztak...
A másnapi CT-n kiderült, hogy a kismedencei nyirokcsomókban is nagy eséllyel van áttét.
Iszonyú napok jöttek: a gyerekek előtt nem eshettem össze, de esténként a férjem mellkasán sírtam magam álomba! Ő végig biztatott és támogatott, hogy együtt végig tudjuk csinálni!!! (Volt egy éjszaka, amikor felébredtem, és Ő a párnájába bújva zokogott!  Nem szóltam semmit, próbáltam visszafojtani a sírást, és csak engedtem, hogy a könnycseppek áztassák a párnámat... Mindketten sírtunk!)
A legjobb kezekbe kerültem a Szegedi Női Klinikán, ahol 2 hét múlva megoperáltak.
Mit mondjak...? Nem volt egy wellness! A kiterjesztett méheltávolítás (Wertheim-műtét) egy nagy hasi műtét, ahol mindent megbolygatnak. Eltávolították a méhemet, csonkolták a hüvelyemet, kivágtak a belemből, és kivették az összes alhasi nyirokcsomót!
A poklok poklát éltem át a következő napokban. Az összes elképzelhető és elképzelhetetlen testrészemből csövek és zacskók lógtak ki! A közelgő ünnepekre való tekintettel viccelt is velem az orvosom, hogy az idén nem kell karácsonyfáról gondoskodni, hisz én leszek a legnagyobb ajándék otthon, és kellőképpen fel is vagyok díszítve...
Bármennyire is fájt, klassz volt nevetni ezen, mert gyógyultnak éreztem magam és megszabadultam a "parazitától"! Annyira tisztának éreztem magam az operáció után!!! Nem tudom leírni, sem megmagyarázni ezt az érzést! Egy ilyen műtét után más NŐ tét haza a kórházból, de nem negatív értelemben!

Annak ellenére, hogy megfosztottak nőiességem egyik alap pillérétől, hogy másként működök, mint az átlagnő, és már nem leszek képes gyermeket szülni, rendkívül hálás vagyok a sorsnak, és az orvostudománynak, hogy megmentették az életemet!
Az én testem már másként működik, mint másoké, esténként katéterezem magam, de ez nem tabu, és nem szégyen! Büszke vagyok az akaraterőmre és a férjemre, akivel ez a betegség még inkább közelebb hozott egymáshoz, és megerősítette a szerelmünket!

Hírek

Beszélő Bugyik Bisztró az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

2018.01.22.

Január 27-én, szombaton, 10 órakor kezdődik a Méhnyakrák Megelőzési Hét megnyitója. Kövesd a híreket a MÁLYVAVIRÁG facebook oldalán!

Országszerte programok az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

2018.01.22.

A hazai rendezvénysorozatot a hagyományok szerint a Mályvavirág Alapítvány szervezi, idén több, mint 80 település együttműködésével január 27. és február 3. között

 

7. osztályos lányok oltása méhnyakrák ellen

2017.09.09.

Összeszedtük a Szülők leggyakoribb kérdéseit, és kuratóriumi Nőgyógyászunk könnyen érthető formában megválaszolta azokat. Olvassátok, osszátok! 

Vegyük komolyan a méhnyakrák-megelőzést!

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!