A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

LEEP és konizáció

Szűrések, amelyek jelzik, hogy további teendőnk van

Amennyiben a nőgyógyászati rákszűrés (azaz a citológia) eredménye és a kolposzkópos kép nem megnyugtató, HPV tesztet végzünk, amely a Humán Papillomavírust képes kimutatni a méhnyak területéről vett mintából. Ennek pozitivitása esetén ma már van lehetőségünk a diagnózis pontosítása érdekében elvégezni a p16/Ki-67 biomarker fehérjék kimutatását. Ezzel a vizsgálattal kiemelhetőek azok a páciensek, akiknél a legnagyobb valószínűséggel alakulhatna ki méhnyakrák.

Szövettani vizsgálatok: biopszia, LEEP

Amennyiben ez a teszt pozitív, úgy a további súlyosabb elváltozások megelőzése érdekében, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából szövettani vizsgálat elvégzését javasoljuk a méhnyakból.

  • Néhány országban emiatt biopsziát végeznek (a gyanús területekből történő többszörös apró szövettani mintavétel), de ez a módszer hazánkban nem igazán terjedt el.

  • A Magyarországon elterjedt beavatkozás során elektromos kacs segítségével a méhszájból egy, az elváltozásnak megfelelő méretű szövetrészletet távolítunk el, amelyet szövettani - pathológiai vizsgálatra küldünk. A beavatkozás elnevezése LEEP (Loop Electrical Excision Procedure), ami a „méhszájból elektromos hurokkal végzett kimetszés” angol fordításának rövidítése. A módszer előnye a hagyományos méhszájműtéttel szemben, hogy nem károsítja a méhnyak funkcióját, ezáltal nem befolyásolja az esetleges későbbi terhességek kimenetelét, valamint kisebb megterheléssel jár, munkahelyéről egy napot sem kell hiányoznia. Ezt a bevatkozást a fekvőbeteg intézetek mellett korszerű magánnőgyógyászati rendelőkben is el tudják végezni ambulánsan.

Különbség a konizáció, LEEP, égetéses és fagyasztásos eljárások között

Korábban a rákszűrések ismétlését követően a klasszikus méhszájműtétet, azaz konizációt végeztük, aminek hátránya a pácienst ért nagyobb megterhelés, minimum egy napos kórházi bentfekvéssel jár, valamint a későbbi gyermekvállalást negatívan befolyásolhatja.

Szerencsére konizáció elvégézésre ma már ritkán kényszerülünk, de természetesen a LEEP nem helyettesíti minden esetben a klasszikus méhszájműtétet, és a szövettani eredmény alapján esetleg szükségessé válhat nagyobb terület eltávolítása is. A jelenlegi tudományos eredmények alapján, amennyiben az elváltozást nem sikerült az épben eltávolítani, vagy a szövettani szél épsége nem megítélhető, úgy a szövettani elváltozás súlyosságától függően választható akár egy ismételt LEEP végzése a pácienst érő kisebb megterhelés miatt.

Korábban voltak próbálkozások a kóros területek elektrokoagulációjával (elégetés), vagy krioterápiájával (fagyasztás), de ez nem csökkentette a méhnyakrák kialakulásának valószínűségét, így nem bizonyult eredményes módszernek. A méhnyak CO2 lézer vaporizációs eljárás is egy roncsolásos beavatkozás (a kóros sejtek károsítása történik), de nagy hátránya, hogy szövettani feldolgozásra alkalmas mintát nem nyerünk vele, így végzése nem javasolt, hiszen az elváltozás mélysége, kiterjedése nem megítélhető.

Jó, ha tudod a LEEP-ről

A LEEP műtét jellegénél fogva minimális kellemetlenséggel, illetve fájdalommal jár, de ezt lehet csökkenteni, így a beavatkozást helyi érzéstelenítésben, a fogászatban is használatos Lidocain (érzékenység esetén Ultracain) segítségével végezhető. A kimetszés után jelentkező esetleges vérzéscsillapítást követően egy rövid megfigyelés után a páciens otthonába távozhat. Minimális barnás vérezgetés ezt követően 12-24 óráig jelentkezhet, ez nem tekinthető kórosnak. A szövettani eredmény - labortól függően ugyan, de - néhány napon belül elkészül, ennek alapján lehet az esetleges további teendőket meghatározni. A szövettani elváltozás alapján rendszeres ellenőrzést, gyógyszeres kezelést, esetleg egyéb műtéti beavatkozást javasolhatunk.

Hasznos információk a konizációról

Amennyiben az elváltozás súlyosságát tekintve a konizáció mellett döntünk, a páciens kórházi bentfekvést igényel. Egy vérvételt, valamint altatóorvosi konzultációt követően, az érzéstelenítést, altatást követően elvégezzük a méhnyak kúp alakú kimetszését. A műtét során egy műanyag csövet (drain) hagyunk vissza a méhnyakban, majd a vérzést öltésekkel csillapítjuk, zárva ezzel a sebzést is. Ezek a varratok felszívódóak, így varratszedésre nincs szükség a későbbiekben. A csövet 10-14 nap múlva el kell távolítani. Ezidő alatt vérzés, váladékozás előfordulhat, minimális fájdalommal, diszkomfort érzéssel. Az eltávolított szövetrészletet szintén szövettani vizsgálatra küldjük.

A műtétek eredményességétől függenek a további teendők: sorozat citológia és HPV-szűrés, vagy nagyobb, kiterjesztett műtét.

 

Hírek

7. osztályos lányok oltása méhnyakrák ellen

2017.09.09.

Összeszedtük a Szülők leggyakoribb kérdéseit, és kuratóriumi Nőgyógyászunk könnyen érthető formában megválaszolta azokat. Olvassátok, osszátok! 

Vegyük komolyan a méhnyakrák-megelőzést!

Jelentkezz a Vándorkiállításunk következő helyszínének!

2017.09.09.

Városról-városra, faluról-falura jár a Mályva Tükör  - Szembenézés a méhnyakrákkal érintettek érzelmeivel című vándorkiállításunk, hogy minél több nőhöz eljusson a méhnyakrák megelőzés híre.

Elindítottuk a Mályvavirág Webshopot!

2017.09.09.

Egyelőre a Gyógyulókat célozza a kínálat, de rövidesen bővítjük a választékot!

http://malyvavirag.hu/shop

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!