A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

Biológiai terápiák

Biológiai terápiák

Hatalmas tempóban fejlődik az orvostudomány, újabbnál újabb terápiákat fejlesztenek az emberi élet minőségéért, az emberi élet meghosszabbításáért. Egy nem gyógyítható betegnek korábban nem sok lehetősége volt, de az elmúlt 15 évben nagy változást hoztak a biológiai terápiák.

A biológiai gyógyszerek biotechnológiai módszerekkel előállított fehérjetermészetű molekulák, melyek az élő szervezetben egy célzott támadásponton specifikusan hatva a molekuláris biológiai jelátviteli utak blokkolásával vagy a daganatot tápláló erek érfejlődésének gátlásával érik el terápiás hatásukat, azaz gátolják a daganatos sejtek növekedését és osztódását.

Méhnyakrákban ill. petefészekrákban érintett betegek közül jellemzően azok kaphatják, akiknek betegségük non-operábilis (nem műthető), előrehaladott, kiújuló, vagy áttétes.

Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a méhnyak- és petefészekrákban alkalmazott biológiai terápia hatásmechnizmusát, azt mondhatnánk, úgy képzeljük el a működését, mintha az elsődleges daganatot “lelakatolná” a terápia, így időlegesen meggátolja annak növekedését és ez a “lakat” elzárja az áttétek táplálását is.

A szervezetnek van egy ún. hozzászokási időtartama, ami azt jelenti, hogy a biológiai terápia addig tud hatni, amíg a daganat nem szokik hozzá, s válik rezisztenssé. Ma már bizonyos betegségekben, a rezisztenssé válást követően is megvannak az adott betegségen belüli újabb lehetőségek.

A hosszabb életért, a jobb életminőségért

Korábban egy nagyon súlyos stádiumban lévő betegnél, nem tudtak mit tenni, nem volt semmi lehetőség. Ezekkel a terápiákkal átlagosan 8-10 hónappal, akár 5-10 évvel is meghosszabbodhat a beteg élete, elfogadható életminőségben. Természetesen sok összetevője van annak, kinél mennyi idő a “segítő idő”, egyéntől, állapottól, betegségtől függően. Ma még megállapítani, hogy kinek meddig hat nem is lehetséges. Ami viszont nagyon fontos, hogy van eszköz arra, hogy az életet meghosszabbítsuk!

Hogyan lehet hozzájutni?

A legtöbb ilyen biológiai terápia méltányossági alapon jár, a kezelőorvos tudja megigényelni az Országos Egészség Pénztártól. Egyrészt szükséges hozzá, hogy az orvos felajánlja a lehetőséget, ha adottak erre a feltételek, másrészt pedig, hogy az OEP elfogadja a méltányosságot.

Mind a petefészekrák, mind a méhnyakrák esetében létezik biológiai terápia, melyet indikációtól függően kemoterápiával kombinálva vagy pedig néhány hónapos kemoterápiával történt együtt adást követően önmagában lehet alkalmazni.
Petefészekrák esetén III.B, III.C és IV. stádiumban adható, méhnyakrákos betegeknél pedig áttétes (elsődlegesen IV.B), vagy kiújuló/perzisztáló betegségben. Több feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy adható legyen.

A további információkról a kezelőorvos tud információt adni.
Tájékozódj, ismerd meg a lehetőségeket!

Hírek

Itthon és nemzetközi szinten is szerették a Beszélő Bugyik Bisztrót

2018.03.09.

Nézd meg a videónkat itt »

A hazai mellett nemzetközi szinten is elismerően írtak a Mályvavirág Alapítvány kampányáról, a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretein belül.

Várunk a Mályvavirágok közössége titkos Facebook csoportunkban!

2018.03.09.

Több, mint 500 sorstárs segíti egymást a mindennapokban, egy erőt adó, nagyon pozitív hangulatú csoportban! Nem vagy egyedül, együtt könnyebb! Várjuk a jelentkezésedet!

HPV teszt otthon? Már Magyarországon is elérhető

2018.03.09.

Ahogy a tudomány fejlődik, egyre több diagnosztikai eszköz áll rendelkezésünkre. Igazi újdonság az önmintavevő HPV-teszt, amit a szakmai iránymutatások 30 év felett ajánlják azoknak a hölgyeknek, akik nem hajlandóak méhnyakszűrésen részt venni, akik idegenkednek a kenetvételtől, és nem is járnak szűrésre. 

 

 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!