A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

A méhnyakrák kezelése

Terápia

Ha a nőgyógyászati vizsgálat során kóros elváltozásra derül fény, valamint egyidejűleg magas kockázatú HPV fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egy egyszerű műtéttel (LEEP - Loop Electrosurgical Exscision Procedure) el lehet távolítani. Ennek során helyi érzéstelenítésben, vagy intravénás bódításban a méhnyakból eltüntethető az elváltozás egy elektromos kacs segítségével. Így szerencsés esetben nem csak a kóros terület kerül eltávolításra, hanem a fertőzött sejtekkel együtt a HPV is. A műtét elvégzése nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet. A műtét elvégzése után is érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni.

Konizáció

Amennyiben az elváltozás feltételezhetően magasabbra terjed a méhnyakban, a beteg már szült, valamint a LEEP műtét során nem lehetett az elváltozást az épben eltávolítani, úgy szükség lehet a konizációra (conisatio), mely során a gyanús elváltozás lehetséges kiterjedése és mérete szerinti kúp alakú részletet távolítunk el a méhnyakból szike segítségével. Ez hasonlóképpen történhet bódításban, vagy spinalis érzéstelenítésben. Erről az altatóorvos a beteggel egyetértésben dönt. A műtét során a méhnyakba műanyag csövet (draint) hagyunk vissza, a méhnyak megfelelő gyógyulása miatt. Ezt a csövet 7-10 nap múlva eltávolítjuk.

Wertheim-műtét

Ha a felismerés nem időben történt, akkor a daganat a IIB. stádiumig operálható. A műtét kiterjedtsége - kiterjesztettsége a stádium függvénye. I-es stádiumig elegendő a méh eltávolítása. A későbbiekben viszont a műtét kiterjed a kismedence összes kötőszövetének és nyirokcsomójának eltávolítására, ezt hívják radikális méheltávolításnak (hysterectomia), vagy Wertheim-műtétnek.

Sugárterápia

Sugárkezelés végezhető műtét előtt vagy helyett is. A besugárzás végezhető külső sugárforrásból (pl. "kobalt ágyúval"), illetve a méhbe, hüvelybe helyezett radioaktív kapszulák segítségével (brachyterápia). A műtét előtt végzett sugárkezeléssel a daganat mérete csökkenthető, és a sejtek szóródása megelőzhető.

Kemoterápia

A kemoterápia sejtosztódást gátló gyógyszerekkel történik. Méhnyakrák esetén leghatékonyabbak a platinavegyületek (ciszplatin, karboplatin) és a fluorouracil.

Az egyes kezelési módokat többnyire egymással kombinálják. A citosztatikus gyógyszerek, amelyek a kemoterápia során használatosak, mindig a leggyorsabban osztódó sejtekre hatnak. Ezek pedig a hajhagyma sejtjei, a spermiumok és a csontvelő. Ezért tapasztalható a betegeknél a haj átmeneti elveszítése. A meddőség is csak ideiglenes. A citosztatikus gyógyszerek adásának a csontvelő-károsodás szab határt, melyet sorozatos vérvételekkel lehet ellenőrizni.

A kezelések eredményeként az összes invazív méhnyakrák ötéves túlélési aránya nagyjából 70%. IIB. stádiumig valódi gyógyulásra is lehet számítani az esetek mintegy felében. Késői stádiumokban megtartó (palliatív) kezelést végeznek, melynek célja a daganat növekedésének lassítása és a beteg életminőségének javítása.

Biológia terápia

Méhnyakrákban érintett betegek közül jellemzően azok kaphatják, akiknek betegségük nem műthető, előrehaladott, kiújuló, vagy áttétes. További információért olvasd el a Biológiai terápia menüpont alatti cikkünket.

Hírek

Beszélő Bugyik Bisztró az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

2018.01.22.

Január 27-én, szombaton, 10 órakor kezdődik a Méhnyakrák Megelőzési Hét megnyitója. Kövesd a híreket a MÁLYVAVIRÁG facebook oldalán!

Országszerte programok az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

2018.01.22.

A hazai rendezvénysorozatot a hagyományok szerint a Mályvavirág Alapítvány szervezi, idén több, mint 80 település együttműködésével január 27. és február 3. között

 

7. osztályos lányok oltása méhnyakrák ellen

2017.09.09.

Összeszedtük a Szülők leggyakoribb kérdéseit, és kuratóriumi Nőgyógyászunk könnyen érthető formában megválaszolta azokat. Olvassátok, osszátok! 

Vegyük komolyan a méhnyakrák-megelőzést!

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!